Vindheims tapte drøm

6
Foto: Shutterstock
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

I Klassekampen 13.november har Jan Bojer Vindheim et innlegg der han tar seg Robert Fisks omtale av kurderne.

Man må ikke å ha lest Fisk sin artikkel for å forstå hvorfor Vindheim reagerer.

Kurderne har tapt drømmen om et eget «rike» i Syria. Det genererer et eksistensielt tap hos mange. Også hos Vindheim kan det synes som.

Vindheim omtaler den syriske hæren (Syrian Arab Army- SAA) tilhørende «Assads rike».  SAA omtales som «Baath-regimets» styrker. Ved å omtale Syria som «Assads-rike» og den syriske hæren «Baath-regimets styrker» demonterer Vindheim Syria som stat. Når Syria ikke finnes finnes heller ikke det syriske folket . Kun etniske grupper som lever innen samme geografiske område. Det har vært nødvendig å demontere Syria for å rettferdiggjøre kurdernes «revolusjon». Ingen områder i Syria er kurdiske. Det finnes heller ingen områder hvor kurderne er den største etniske gruppa. De kurdiske separatistene i Syrian Democratic Forces (SDF) har okkupert områder der assyrere, arabere, kristne, turkmenere osv. er i flertall. Ingen av disse krever egne områder, kun kurderne. Siden det vitterlig har vært krig i Syria løser Vindheim det ved å benevne krigen som «kriger».

Én krig har pågått i «Assads rike». Den andre er en «revolusjon» kurderne har stått for. Målet har vært å etablere autonome enheter nærmest  som kibbutzer, materialisert  i områder kurderne har okkupert. Dette har vært mulig på grunn av amerikansk nærvær. SDF har latt seg bruke som bakkemannskap for amerikanerne. USA har fristet med egen kurdisk stat som motytelse.

SDF kjempet mot IS. På ordre fra USA hjalp SDF IS- krigere ut av Raqqa. Så teppebombet USA Raqqa og ga SDF området. SDF overleverte  ikke områdene tilbake til staten.

Resultatet er at USA og SDF okkuperer  27% av Syria. Der oljefeltene og landbruksområdene ligger. Kurderne hindrer staten tilgang til egen olje. På grunn av sanksjonene USA og EU har innført må Syria importere petroleumsprodukter eller rett og slett kjøpe olje fra kurderne. 

Kurderne driver ikke søndagsskole slik Vindheim skal få oss til å tro. I Hasaka undervises det kun på kurdisk. Offentlige læreplaner er forbudt. Det foregår en historieforfalskning om Syria og en forherligelse av kurdernes historie. Barna møter på faglige utfordringer ved overgang til offentlige skole. De mestrer ikke læreplan for syrisk skole og har ingen gyldige papirer.

I det øyeblikk amerikanerne trakk seg ut av områdene forsvant myten om at kurdernes allianse med USA kun var en «taktisk allianse».

Vindheim skriver, at SDF måtte slippe inn «Baath-regimets styrker» da Erdogan angrep kurderne. Vindheim vet det kun finnes én hær i Syria og det var den hæren SDF ropte om bistand fra. Den syriske hæren. Hvorfor bisto den syriske hæren SDF? Fordi kurderne i Syria er syrere. Så enkelt er det. Nå kjemper SDF sammen med den syriske hæren mot den felles fienden Tyrkia og terrorgruppa Free Syrian Army.

Drømmen om et eget kurdisk område i Syria er tapt. Det vet kurderne og det vet Vindheim.


Dette innlegget har også blitt publisert som leserinnlegg i Klassekampen.


Note:

Vindheims kommentar og Fisks artikkel ligger bak brannmur, så vi kan ikke lenke til dem. Vindheim er imidlertid en av de mest aktive talspersonene for «Rojava» i Norge, og man kan lese hans tekster om dette på bloggen hans.

Robert Fisk artikkel har vært publisert i The Independent og kan leses her:

Everything you were told about the Syrian war was wrong – until now

Det avsnittet i Fisks artikkel som Vindheim reagerte på lyder slik:

«We have been playing the same tricks with the so-called “American-backed” Syrian Democratic Forces (SDF). As I’ve said before, almost all the SDF are Kurds, and they have never been elected, chosen, or joined the SDF democratically. Indeed there was nothing at all democratic about the militia, and its “force” existed only so long as it was supported by US air power. Yet the Syrian Democratic Forces kept their title unscathed and largely unquestioned by the media.

But when the Turks invaded Syria, to drive them from the Syrian-Turkish border, they were suddenly transformed by us into “Kurdish forces” – which they largely were – who had been betrayed by the Americans – which they very definitely were.

An irony, which is either forgotten or simply unknown, is that when fighting began in Aleppo in 2012, the Kurds helped the FSA grab several areas of the city. The two were fighting each other seven years later when the Turks invaded the “free” Kurdish borderland of Rojava. Even less advertised was the fact that the Turkish-FSA advance into Syria allowed thousands of Arab Syrian villagers to return to homes taken over by the Kurds when they set up their doomed statelet after the war began.»

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Anki says:

  Heia Eva. Du plukker disse vattnissene fra hverandre så støvet danser. :slight_smile: Kör hårt!

 2. KLN says:

  Jag håller med om det mesta i Eva Thomassens artikel men anser att det är slarvigt att skriva “kurderne” i bestämd form (15 gånger). Ty SDF representerar inte alla kurder i Syrien!

  Med vänliga hälsningar
  Kenneth Lundgren

 3. AnneBrit says:

  Men de unnser seg ikke for å gjøre avtaler på vegne av dem, akkurat som mine herskere har gjort meg medlem av EØS. Så de må nok finne seg i å bli slått i hartkorn med sine synlige representanter…

 4. SHO says:

  Man kan ha sympati med kurderne. Men skal Kurdistan bli opprettet vil det trolig bare kunne skje etter et større blodbad i Midt-Østen hvor veldig mange av grensene i området vil bli flyttet på.

 5. Alike says:

  Det vil bli Israel om igjen. Dette er ikke en realistisk scenario og vil ikke bli akseptert. Det er jo ingen hemmelighet at USA har hatt slike planer i veldig lang tid. Divide and conquer. Det er ikke mer til det enn det. Hvis du søker et raskt søk på google så ser du hvor mange som har invistert i dette prosjektet. Det kommer opp mange temaer, alle har til felles at det er en selvfølge at kurdere må få sin egen stat, og at den selvsagt må være sånn og sånn.

  Mange kurdere blir hjernevasket av vestlig finansierte og støttede satellitt og andre media kanaler, for å støtte dette syke prosjektet. Det har pågått svært lenge, og jeg har selv sett på innholdet og resultatet. For å gi et eksempel: Jeg husker jeg snakket med en Kurdisk frisør som nettopp hadde sett Syria’s krise gjennom disse pro-kurdistan nyhetsformidlerne. Han var overbevist om at Assad spiste barn til frokost, at han bare var en tannlege og ikke kunne styre et land. Med andre ord han ga sin fulle støtte til opprørerne og deres kamp om å ødelegge Syria. Jeg var mye mer informert enn han og fortalte han at disse opprørerne er terrorister støttet av reaksjonære og skjærer huet av folk som han selv. Det likte han ikke å høre, men det skjedde en stund etterpå som vi veit. Hans familie er fra Kirkuk, Irak og de har nok lidd for denne falske ideologien mange ganger.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.