«Assad-vennlig»? Er ikke det snart ute på dato som argument ?

0
President Bashar al-Assad besøker den syriske hærens styrker ved fronten mot terroristene i Idlib. Foto: Sana

Av Eva Thomassen.

Det er tydeligvis ikke gått ut på dato å bruke «Assad-vennlig» som argument, slik Jan Bojer Vindheim gjør i sitt tilsvar til meg. Men, hvem er Assad? Litt oppfriskning forteller oss at han er president i den suverene staten Syria, med sete i FN. Syria har en grunnlov, en nasjonalforsamling og en regjering. Dette er også utgangspunktet for grunnlovsforhandlingene som finner sted i Genève.

Hvorfor var det først da Tyrkia og terrorgruppa Free Syrian Army (FSA) invaderte nordøstlige deler av Syria at den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces (SDF) ba om militær bistand fra Damaskus?  Terrorgruppe FSA er blitt brukt helt tilbake til 2011. Den ble solgt inn som Nasjonalkoalisjonens hær. Nasjonalkoalisjonen støttes av Norge, følgelig støttes også FSA av Norge. Norge er alliert med NATO-landet Tyrkia. Kanskje derfor de lunkne protestene fra Solberg-regimet?

Vindheim og andre som rettferdiggjør den kurdiske militsen SDFs allianse med USA, «glemmer» at SDF aldri kunnet laget dette «selvstyret Nord-Øst Syria» uten bistand fra USA. At disse områdene har vært fredelige er nettopp på grunn av USA. USA har de facto etablert en flyforbudssone over disse områdene som utgjør over 27% av Syria.

Selv om Vindheim skriver at det ikke kun er kurdere i Democratic Union Party ( PYD) som går inn for «demokratisk autonomi» så er ikke det tilfellet. Det er bare de kurdiske separatistene i PYD som ønsker dette styresettet av alle etniske grupper i Syria. Armenere krever det ikke. Armenere har som kurderne eget språk, kultur osv.  De fleste kurdere i Syria bor i  Damaskus og Aleppo. De krever ikke et nytt styringssystem. PYD har nære bånd til Kurdistan Workers’ Party  (PKK) som regnes som en terrororganisasjon av USA, NATO og EU.

Når Vindheim snakker om Putin som sponsor for Assad er det verdt å minne om at Russland er invitert av den lovlige regjeringen i Damaskus i kampen mot internasjonal terrorisme. USA har invadert Syria under påskudd av å bekjempe IS. Den bekjempelsen bør omskrives til  støtte til alle terrorgruppene i Syria. Alle er Al Qaida affilierte.

Det er bare nesten  korrekt når Vindheim sier  at Trump har trukket sin støtte til kurderne. Han har bare omrokert styrkene. USA har nå tatt kontroll over alle oljefeltene i områdene SDF kontrollerer. Uten protester fra SDF eller PYD.  Kanskje fordi USA har kommet med nye fristelser?


Eva Thomassens første artikkel mot Jan Bojer Vindheim kan leses her og Vindheims tilsvar her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.