«Assad-vennlig»? Er ikke det snart ute på dato som argument ?

4
President Bashar al-Assad besøker den syriske hærens styrker ved fronten mot terroristene i Idlib. Foto: Sana
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

Det er tydeligvis ikke gått ut på dato å bruke «Assad-vennlig» som argument, slik Jan Bojer Vindheim gjør i sitt tilsvar til meg. Men, hvem er Assad? Litt oppfriskning forteller oss at han er president i den suverene staten Syria, med sete i FN. Syria har en grunnlov, en nasjonalforsamling og en regjering. Dette er også utgangspunktet for grunnlovsforhandlingene som finner sted i Genève.

Hvorfor var det først da Tyrkia og terrorgruppa Free Syrian Army (FSA) invaderte nordøstlige deler av Syria at den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces (SDF) ba om militær bistand fra Damaskus?  Terrorgruppe FSA er blitt brukt helt tilbake til 2011. Den ble solgt inn som Nasjonalkoalisjonens hær. Nasjonalkoalisjonen støttes av Norge, følgelig støttes også FSA av Norge. Norge er alliert med NATO-landet Tyrkia. Kanskje derfor de lunkne protestene fra Solberg-regimet?

Vindheim og andre som rettferdiggjør den kurdiske militsen SDFs allianse med USA, «glemmer» at SDF aldri kunnet laget dette «selvstyret Nord-Øst Syria» uten bistand fra USA. At disse områdene har vært fredelige er nettopp på grunn av USA. USA har de facto etablert en flyforbudssone over disse områdene som utgjør over 27% av Syria.

Selv om Vindheim skriver at det ikke kun er kurdere i Democratic Union Party ( PYD) som går inn for «demokratisk autonomi» så er ikke det tilfellet. Det er bare de kurdiske separatistene i PYD som ønsker dette styresettet av alle etniske grupper i Syria. Armenere krever det ikke. Armenere har som kurderne eget språk, kultur osv.  De fleste kurdere i Syria bor i  Damaskus og Aleppo. De krever ikke et nytt styringssystem. PYD har nære bånd til Kurdistan Workers’ Party  (PKK) som regnes som en terrororganisasjon av USA, NATO og EU.

Når Vindheim snakker om Putin som sponsor for Assad er det verdt å minne om at Russland er invitert av den lovlige regjeringen i Damaskus i kampen mot internasjonal terrorisme. USA har invadert Syria under påskudd av å bekjempe IS. Den bekjempelsen bør omskrives til  støtte til alle terrorgruppene i Syria. Alle er Al Qaida affilierte.

Det er bare nesten  korrekt når Vindheim sier  at Trump har trukket sin støtte til kurderne. Han har bare omrokert styrkene. USA har nå tatt kontroll over alle oljefeltene i områdene SDF kontrollerer. Uten protester fra SDF eller PYD.  Kanskje fordi USA har kommet med nye fristelser?


Eva Thomassens første artikkel mot Jan Bojer Vindheim kan leses her og Vindheims tilsvar her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Jeg leste motsvaret til denne Vindheim. Det han gjør er en gammel hersketeknikk, som historisk stort sett har blitt brukt imot kvinner, barn og mennesker med lite utdannelse. Dette er svært nedlatende og vanskelig å ikke reagere på. Han svarer ikke, han gir en nedlatende beskrivelse av Eva Thomassen sine motiver, som han i klare ordelag sier skyldes at hun er emosjonell. Han forsøker å tegne et bilde av seg selv som den stoisk rolige voksne velutdannede verdensborgeren, som må “roe gemyttet” til en av disse følelsestyrte kvindene. Selv om disse hersketeknikkene er eldgamle så er de effektive virkemidler for å diskreditere sine meningsmotstandere.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Vindheim har mista det grepet han en gang kan ha hatt, og blitt en sur mainstream-papegøye. Må være alderen. Eller CIA :wink:

 3. Herlig å se hvordan Eva river propaganda papegøyenes røverhistorier og hersketeknikker i filler: Når jeg leser Evas artikler så smaker kaffen ekstra godt :slight_smile:

  Her er de 3 beste informasjonskanalene av de 50 jeg følger daglig om Syria.
  Her følger du krigen mot Syria minutt for minutt og meter for meter. :slight_smile:

  Al-Masdar News

  South Front

  R&U Videos

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Men følger du overhodet ikke med på steigan.no kommentarer? Jeg får følelsen av at trollene har fripass her

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere