Jordskjelvet i Albania ødela treningsleir for Mojahedin-e Khalq

0
MEK-basen nord for Dürres i Albania som ble ødelagt av jordskjelvet.

Albania ble rammet av et kraftig jordskjelv 26. november 2019. Skjelvet målte 6,4 på Richters skala og rammet rett nord for havnebyen Dürres. Albansk Røde Kors sier at minst 31 mennesker ble drept. Men det som ikke rapporteres i internasjonal presse er at skjelvet også raserte treningsleiren til terrorgruppa Mojahedin-e Khalq (MEK).

MEK, som er ei iransk terrorgruppe som er finansiert og støttet av USA gjennom CIA og andre kanaler, har siden 2013 hatt en base i Albania. Denne ble opprettet med finansiell støtte fra USA, skriver Huffington Post.

Til å begynne med holdt de til i hovedstaden Tirana, noe som ikke var svært populært blant naboene, ifølge Balkan Post, siden MEK-folkene opptrådte merkelig og anti-sosialt. Derfor skal naboene ha vært lettet da MEK ble flyttet til Manëz-området nord for Dürres. Balkan Post skriver at albanske myndigheter ikke har hatt noen jurisdiksjon over området og at den har fungert som en enklave utenfor loven.

Og nettopp denne basen lå bare 5 kilometer fra episenteret for jordskjelvet. Basen var dårlig konstruert til å tåle jordskjelv, så ødeleggelsene skal ha vært svært omfattende, skriver Balkan Post i en annen artikkel. Avisas reporter i Tirana var vitne til at de drepte og skadde fra MEK-leiren kom til sjukehuset i Tirana.

MEK-leiren i Albania er blitt omtalt av den albanske undersøkende journalisten Gjergj Thanasi flere ganger. Den britiske journalisten Lindsey Hilsum fra Channel 4 ble angrepet av MEK-medlemmer i 2018 da hun lagde en reportasje om leiren, skrev Tirana Times.

Et flyfoto av MEK-leiren i Manëz-området nord for Dürres.

Nå skal altså leiren være ødelagt av jordskjelv, men at den i det hele tatt har eksistert der som en enklave albansk politi ikke har hatt adgang til, sier mye om Albanias rolle som en koloni for USA som blir brukt i det geopolitiske spillet både mot Balkan og mot Midtøsten. MEK er slett ikke den eneste terrorgruppa med fotfeste i Albania. En god del albanere dro til Syria for å slåss for IS, og en del av dem er kommet tilbake. Men det er ikke kjent at noen terrorgruppe har eller har hatt en slik regulær treningsleir som MEK. Denne priligerte posisjonen kommer av at USA og neocons der aktivt støtter MEK.

John Bolton, som var sikkerhetsrådgiver for Donald Trump, har lenge satset på nettopp MEK som sitt foretrukne redskap for å utløse et regimeskifte i Iran. I juli 2017 sa han til en delegasjon fra MEK at Trump-administrasjonen ville omfavne deres mål om et regimeskifte i Teheran og anerkjenne dem som et seriøst alternativ.

MEK markedsførte seg i sin tid som marxist-leninistisk. Ifølge en rapport fra US State department fra 2009 er deres ideologi idag en blanding av marxisme, islamisme og feminisme. Mens de tidligere var sterke kritikere av Israel og sionismen, er de nå allierte med Israel. I 1993 ga Bill Clinton i et privat brev til MEKs leder uttrykk for sin støtte til organisasjonen. John Bolton er også en av dem som lenge har støttet MEK.

Se også New York Times og The Guardian om MEKs forhold til Bolton.

Så seint som i september 2019 møtte Albanias president Ilir Meta MEKs leder Maryam Rajavi nettopp i MEKs treningsleir nord for Dürres og uttrykte sin fulle støtte til dem. Kilden her er MEK sjøl, og de skriver at 3000 medlemmer av organisasjonen holdt til i Ashraf-3 som leiren blir kalt.

Albania og Kosovo spiller sentrale roller i USAs politiske og ikke minst militære strategi for å kontrollere Balkan og som springbrett til Midtøste. I Kosovo har USA sin kjempemessige militærleir Camp Bondsteel, og ikke langt fra den finnes det også leire for terrorister.

l’Espresso, et av Italias fremste nyhetsmagasiner, skriver:

Den islamske staten har minst fem treningsleire i landet (Kosovo). Den største av dem er i nærheten av Bondsteel, som er den største militærbasen utenfor USA. Trenerne er enkelte tidligere militante fra UCK, “heltene” fra krigen mot Serbia.

Der lærer jihadister med albansk opphav arabisk og koranstudier samt å håndtere våpen. De trener på skyting og geriljatenikk.

Derfor er det all grunn til å følge utviklinga i Albania og Kosovo nøye, og ikke minst å se på hvordan USA bygger opp terroristreder der.

Forrige artikkelNorge til Nord-Korea: Gi oss deres stemme. (Men vi skal tyne dere med sanksjoner.)
Neste artikkelIsraelsk kilde: USA bygger en front mot Iran i Syria og Irak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).