Israelsk kilde: USA bygger en front mot Iran i Syria og Irak

0
Illustrasjon: ChameleonsEye, Shutterstock

USA bygger seg opp militært i Syria og Irak og den israelske hæren (IDF) vil ha en nøkkelrolle, skriver det israelske nettstedet Debka. De spesialiserer seg på nyheter og analyser av militære forhold og har kilder i IDF og Mossad.

USAs visepresident Mike Pence var på et ikke-annonsert besøk i Irak på US Al-Asad-basen 23. november 2019. Typisk nok ankom Pence til Irak i Irbil, altså den halvoffisielle kurdiske hovedstaden i landet og der møtte han den kurdiske presidenten Nachirvan Barzani, mens han bare hadde en kjapp telefonsamtale med Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi.

Debka tolker besøket som et forsøk fra USAs side til å forsterke sin allianse med kurderne og forsikre om sin fortsatte støtte. Debkas militære kilder sier at ingeniørstyrker fra USA nå bygger en ny flybase ver Deir Ezzor i Syria og en annen ved byen Amuda. De israelske kildene ser dette i sammenheng med USA forsterkninger av sin tilstedeværelse i Irak. De samme kildene sier at dette gir nye muligheter for IDF i styrkeoppbygginga mot Iran. Israel har gjentatte ganger utført bombeangrep mot det de har kalt iranske baser i Irak, og det kan ikke herske tvil om at IDF og Mossad er svært aktive i landet.

Toppledere i Israel hadde to møter i løpet av november 2019 for å diskutere det de regner som en kommende konflikt med Iran, skriver The Atlantic.

I denne forbindelsen er det på sin plass å minne om at Israel også har deltatt mye mer direkte i krigen mot Syria enn det som har vært hevdet i internasjonal presse. Kilden for dette er ingen ringere en den tidligere sjefen for IDF, general Gadi Eisenkot, som tidligere i år innrømte at Israel har forsynt IS, al-Qaida og FSA med våpen og støtte i årevis.

YouTube player

Forrige artikkelJordskjelvet i Albania ødela treningsleir for Mojahedin-e Khalq
Neste artikkelBomsjef med millionlønn og Kongo-eventyr på si