Israelsk kilde: USA bygger en front mot Iran i Syria og Irak

111
Illustrasjon: ChameleonsEye, Shutterstock

USA bygger seg opp militært i Syria og Irak og den israelske hæren (IDF) vil ha en nøkkelrolle, skriver det israelske nettstedet Debka. De spesialiserer seg på nyheter og analyser av militære forhold og har kilder i IDF og Mossad.

USAs visepresident Mike Pence var på et ikke-annonsert besøk i Irak på US Al-Asad-basen 23. november 2019. Typisk nok ankom Pence til Irak i Irbil, altså den halvoffisielle kurdiske hovedstaden i landet og der møtte han den kurdiske presidenten Nachirvan Barzani, mens han bare hadde en kjapp telefonsamtale med Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi.

Debka tolker besøket som et forsøk fra USAs side til å forsterke sin allianse med kurderne og forsikre om sin fortsatte støtte. Debkas militære kilder sier at ingeniørstyrker fra USA nå bygger en ny flybase ver Deir Ezzor i Syria og en annen ved byen Amuda. De israelske kildene ser dette i sammenheng med USA forsterkninger av sin tilstedeværelse i Irak. De samme kildene sier at dette gir nye muligheter for IDF i styrkeoppbygginga mot Iran. Israel har gjentatte ganger utført bombeangrep mot det de har kalt iranske baser i Irak, og det kan ikke herske tvil om at IDF og Mossad er svært aktive i landet.

Toppledere i Israel hadde to møter i løpet av november 2019 for å diskutere det de regner som en kommende konflikt med Iran, skriver The Atlantic.

I denne forbindelsen er det på sin plass å minne om at Israel også har deltatt mye mer direkte i krigen mot Syria enn det som har vært hevdet i internasjonal presse. Kilden for dette er ingen ringere en den tidligere sjefen for IDF, general Gadi Eisenkot, som tidligere i år innrømte at Israel har forsynt IS, al-Qaida og FSA med våpen og støtte i årevis.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Etter at Syria er tapt, etter at Hezbollah har vokst seg enda sterkere - IDF har ikke utstyr for å slåss på deres nivå - så tror du at Israel kan angripe Iran? Vet du hva Iran er?

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Du finner ikke noen gjennomsnittlig steigan.no’ist, uten å manipulere statistikk - det er jeg helt sikker på.
  Hva mener du egentlig med anti-semitt? Er du i stand til å redegjøre for det?

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Selvsagt vet jeg og Israel er ikke redd for å kjempe inntil siste Amerikanske og NATO soldat :wink:

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Jødene eller sionistene? Det ene betyr ikke det andre men heller det motsatte, som jeg hele tiden sier. Å være anti sionist betyr ikke å være anti semitt. Å forsvare sionister er ikke samme som å være pro semitt.

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg har et spørsmål angående de pengene. Hvorfor skal land betale Israel? De skryter selv av at de er rike og det er jo sant. Staten har mer enn nok av penger ellers hadde de ikke hatt råd til å bombe Palestina, Syria eller Lebanon. De er blant verdens største våpeneksportører, eier big pharma og sikkerhets IT. Hvorfor trenger de penger fra andre lands skattebetalere?

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg holder en knapp på at runeulv har gjenoppstått, og at han nå har tippet over av oppdemt raseri.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg er enda galere enn deg, for jeg tror ikke på aliens, jeg tror de er interdimensjonale. Jeg er sikker på at stedet vi lever på, ser slik ut.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

103 flere kommentarer

Deltakere