Enda et gjennombrudd i kampen om Idlib?

0
Soldater fra den syriske hæren. Arkivfoto Sana.

Den syriske hæren og deres allierte er midt i en offensiv for å frigjøre viktige deler av det sørlige Idlib fra terroristenes grep. Som vi skrev 19. desember 2019 tar denne offensiven sikte på å frigjøre den sørøstlige delen av Idlib fram til den strategiske hovedveien M5 som forbinder Aleppo med Damaskus.

På bare fem dager har den syriske hæren nedkjempet terroristenes posisjoner i 35 landsbyer i denne regionen skriver Al Masdar News. Det har gjort at de er innenfor rekkevidde av den viktige byen Ma’arat Al-Nu’man, som er en nøkkel til kontroll over M5. Southfront har publisert dette kartet over situasjonen:

De grønne områdene kontrolleres fortsatt av terroristene, mens det lilla området er det området den syriske hæren har frigjort de siste fem dagene. Her ser man blant annet hvordan de fullstendig har omringet den tyrkiske observasjonsposten. Tyrkias rolle er jo et hovedproblem her siden de på den ene sida har inngått Sotsji-avtalen som i prinsippet skal bidra til at Syria igjen får kontroll over hele sitt territorium, samtidig som Tyrkia gir terroristene forsyninger og bruker dem i krigen mot Syria. Syrias hær ønsker naturligvis ikke å komme i kamp med de tyrkiske styrkene i Idlib, så den må derfor gå varsomt fram for å unngå det.

En av de byene som er blitt frigjort er Jarjanaz. Den ligger på terroristenes forsyningsrute til Ma’arat Al-Nu’man. Kontrollen over Jarjanaz gir den syriske hæren et nakketak også på den sistnevnte. Dette kartet viser hvor disse byene ligger:

Den røde pila viser hvor Jarjanaz ligger.

Tidlig julaften morgen kommer det meldinger om at det pågår forhandlinger med terroristene om overtakelse av Ma’arat Al-Nu’man. Dermed vil hæren i så fall ha sikret seg et knutepunkt på M5, og det kan sammenliknes med seieren ved Khan Sheikhoun i august 2019.

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver at terroristene kommer til å gi opp denne byen og trekke seg nordover mot fjellområdene ved Jebel Zawia på grensa til Tyrkia. Samtidig krangler nå terroristene seg imellom om hvem som er ansvarlig for nederlagene. HTS beskylder FSA for ikke å kjempe og FSA beskylder HTS for ikke å kjempe.

Mange sivile flykter

De intense kamphandlingene har ført til at mange sivile flykter fra kampsonen. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at så mange som 80.000 har flyktet og han har bedt Russland om hjelp til å løse dette problemet. FNs generalsekretær Antonio Guterres ber om umiddelbar stans i kamphandlingene for å beskytte de sivile. Men han sier ingenting om hvordan man skal fjerne terroristenes styrker uten å føre krig mot dem, og dette er militser som også FN regner som terrorister. Faktum er at den syriske hæren har gått trinnvis og skrittvis fram for å frigjøre Idlib bit for bit, nettopp for å begrense de sivile tapene. Dette er en kostbar måte å føre krig på for den syriske hæren. De har bare de siste dagene tapt flere titall soldater i nærkamper med terroristene.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov understreket at det er nødvendig å frigjøre hele Syria for terrorister og sikre landet territorielle integritet. Også Kina har begynt å være mer aktivt i å stille krav om total stans i den utenlandske støtten til terrorismen i Syria. Blant annet har Kina stilt USA spørsmål om hvem som har gitt dem retten til å okkupere oljefeltene i Syria.

Jul i Damaskus

I Damaskus feirer muslimer og kristne jula sammen og uttrykker håpet om at det samme kan skje neste år i Idlib.

Vi avslutter nå kampanjen for julegaver til steigan.no, men hvis du vil bidra litt i siste liten, så finner du løsningen her:

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Forrige artikkelSyrisk luftvern hindret israelsk angrep
Neste artikkelRussland inngår ny transittavtale med Ukraina