Forholdet mellom Rusland og Ukraina langsomt ut av fryseboksen
Av Per Lothar Lindtner, Derimot.no.
Kampen om det globale energimarkedet blir mer brutal: «Kjøp vår gass -og olje!»
USA vil selge flytende gass via den svært miljøskadelige fracking-prosessen. Fra høyeste hold i Washington DC kreves stans i utbygging av «Nord Stream 2».
Flytende naturgass (LNG) fra USA skal oversvømme et europeisk marked, russisk gass skal ut. Det ser i første omgang ut til å lykkes for amerikanske bøller på det internasjonale energi-markedet etter trusler om straffe-tiltak. Samtidig inngås avtale i gass-striden mellom Russland og Ukraina.
Trusler fra USA har i første omgang stanset en nesten fullført bygging av «Nord Stream 2» via Østersjøen. 21/12 kunngjør sveitsisk-nederlandske selskap Allseas, som har kontrakt på å legge rør i Østersjøen: «Vi stanser arbeidet til den juridiske situasjon er avklart». På forhånd har senatorene Edward «Ted» Cruz og Ronald Johnson truet selskapet med brev til direktør Jan Heerema om at det vil ødelegge verdi-andelen om Allseas ikke stanser arbeidet «med ett døgns varsel etter at sanksjonene er kunngjort». US-president Donald Trump signerte loven fredag, 20/12.
Tysklands regjering protesterer. Det er «dype inngrep i våre interne forhold i Tyskland og Europa», sier finansminister Olaf Scholz 21/12 på ARD. FDP-politiker Martin Neumann sier: «Nå får vi svi fordi regjeringen har undervurdert nødvendigheten av å se rør-ledninger som fellesprosjekt for å spre risiko på det europeiske gassmarkedet». Richard Grenell, USAs Berlin-ambassadør, avviser kritikken: «USA har bare tatt samme forbehold, reist av 15 EU-land, EU-parlamentet og EU-kommisjonen mot prosjektet. Sanksjonene er dypest sett en pro-europeisk beslutning».
Over tid har USA ønsket å fortrenge russisk gass fra det europeiske markedet til fordel for sin mye dyrere flytende gass (LNG), som produseres ved «fracking»; hydraulisk oppsprekking av fossile bergarter i utvinning av olje- og gass. Metoden kritiseres sterkt av miljø-bevegelser og urbefolkning i områder som belastes hardt med denne prosessen.
Russisk UD: «Russland har alltid satt sine økonomiske prosjekter ut i livet, uavhengig av om noen sanksjonerer dem». Operatørselskapet bak «Nord Stream 2» uttaler seg på samme måte. Eksperter intervjuet i BBCs russiske program-tjeneste, sier også: «US-sanksjoner kan forsinke fullføringen av rørledningen». Det russiske energi-giganten Gazprom har allerede for få dager siden kunngjort at russiske skip om nødvendig vil ominnredes til å kunne utføre arbeidet med å legge rør i Østersjøen.
Imens ser det ut til at det endelig oppnås transitt-avtale i årelang strid om fortsatt russisk gass via Ukraina til andre europeiske land. Forhandlinger i Berlin 19/12, formidlet av den tyske regjering og EU-kommisjonen, fører til signering av avtale om fremtidige rør fra Russland via Ukraina. Russland og Ukraina signerer avtalen 20/12 i Minsk, Hviterussland. Ifølge avtalen skal 60 milliarder m3 russisk gass eksporteres i ukrainske rørledninger i 2020, 40 milliarder i hvert av de følgende år.
Samtidig vil Russland betale 2,9 milliarder US-dollar til Ukraina, de er idømt av Stockholms voldgiftsdomstol i 2016. Kiev trekker tilbake flere søksmål mot Russland. Strid om tilbake-betaling av lån på 3 milliarder dollar som russerne ga Ukraina i 2013 under eks-president Viktor Janukovitsj, forblir på det uvisse. Avtalen gjør det mulig for russerne å fortsette sin avtalte gass-eksport til EU-land trass i forsinkelser med Nord Stream 2. Reduserte mengder i årene framover vil stabilisere situasjonen, også med tanke på EU-krav om at Gazprom bare skal fylle 50 % av kapasiteten til «Nord Stream 2» med sin egen gass.
Det pågår altså hard strid mellom energi-giganter om tilgang til EU- og verdens-markedet. I det lange løp kan det globale energi-problemet kun løses med globalt gjennomslag for et nytt demokratisk økonomisk og økologisk planleggings-system, der fred og nedrustning er sak 1.
Per Lothar Lindtner, 23/12-2019. Kilde: Junge Welt, Reinhard Lauterbach, Handelsblatt, RT.