Rødt fordømmer kuppet i Bolivia

0
Internasjonal leder i Rødt Marie Sørhaug.

Leder i internasjonalt utvalg i Rødt, Marie Sørhaug, er svært bekymra for situasjonen i Bolivia etter kuppet mot Evo Morales’ regjering søndag 10. november. Dette skriver partiet Rødt i en pressemelding 12. november 2019. Sørhaug sier blant annet:

«Bolivia har nylig avholdt presidentvalg med observatører fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og EU tilstede. Valget fant sted i en atmosfære preget av sterk polarisering, men ble gjennomført i rolige og ryddige demokratiske former. De offisielle resultatene ga Evo Morales en knapp seier over motstanderen Carlos Mesa.»

Det er litt uklart hvorfor Sørhaug kaller seieren til Morales for knapp, siden tallene fra den opptellinga hun omtaler viser 47% mot 37%. Det regnes ellers som en ganske klar margin.

«Regjeringen tilbød søndag opposisjonen å utlyse nyvalg og i fellesskap sette ned en ny valgkommisjon, forklarer Sørhaug.

– Dette ble møtt med et statskupp, der militæret tvang landets lovlige regjering til å gå av. Under og etter kuppet har den ekstreme høyresiden, som nå er i ferd med å ta makten, systematisk angrepet og forfulgt folkevalgte, urfolksbevegelsen, fagorganiserte og kvinneorganisasjoner som støtter den lovlig valgte regjeringa til Evo Morales.

Hemmelige dokumenter skrevet av USAs diplomater i Bolivia og publisert av varslerplattformen WikiLeaks, viser også hvordan USA i hemmelighet over flere år har støttet denne voldelige og ytterliggående høyresiden som har vært sentral i kuppet mot Bolivias valgte regjering.
– Rødt forventer at regjeringa fordømmer kuppet og gjør det den kan for å bidra til en fredelig løsning som gjenoppretter demokratiet og rettsstaten i Bolivia, sier Sørhaug.»

Vi har kritisert tausheten fra Rødt det første døgnet etter militærkuppet, men vil understreke at vi ser det som positivt at partiet kommer ut med en så klar fordømmelse av kuppet. Det er derimot ikke bra at det tok så lang tid å få sagt dette.

Kampen om opinionen startet umiddelbart etter kuppet, og ved en hendelse som dette formes hovedlinjene i opinionen i løpet av de første timene og i hvert fall i løpet av det første døgnet. Med sin store stab av heltidspolitikere burde Rødt klare bedre enn dette.

Les også: Militærkupp i Bolivia

Internasjonal motstand mot kuppet i Bolivia, men forutsigbar holdning i hovedstrømsmediene

Oppsikstvekkende resultater i Bolivia under regjeringa til Evo Morales

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.