Kurdiske SDF beklager angrep på russiske kjøretøyer

0
Skjermdump fra video

En russisk patrulje ble angrepet med molotovcocktails av kurdiske provokatører da de gjennomførte en patrulje sammen med tyrkiske styrker langs den såkalte sikkerhetssonen i Nord-Syria 19. november 2019. Patruljen ble gjennomført i henhold til Sotsjiavtalen.

Her er reportasjen til Southfront om hendelsen:

I ettertid har SDF beklaget denne «uheldige hendelsen» og har lovet å gjøre sitt til at dette ikke skal gjenta seg.

Når vi kaller dette for provokasjoner, så er det fordi det var akkurat det det var. Selv om angrepet ikke hadde noen militær betydning, så var det politisk svært farlig. Slike handlinger vil kunne gi Tyrkia påskudd til å si at «siden Russland ikke evner å få situasjonen under kontroll, vil vi gjenoppta angrepet». Dette ville kunne føre til en kaotisk krigssituasjon, som også fort ville kunne bli farlig for de russiske styrkene og som ville kunne gi USA påskudd til å utvide sin ulovlige okkupasjon av Nordøst-Syria.

Dette er ingen tom spekulasjon. Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har sagt at Tyrkia vil gjenoppta angrepene dersom ikke området blir befridd for det han kaller terrorister. Dette fikk det russiske forsvarsdepartementet ved generalmajor Igor Konashenkov til å reagere. Russland har grunn til å ta alvorlig på et mulig samspill mellom USA og Tyrkia for å sette Russland i ei felle i det nordlige Syria. I dette spillet ville provokatører fra SDF kunne spille en farlig, utløende rolle.

Ledelsen i SDF har tydeligvis også innsette dette, eller kanskje fått hjelp til å innse det, og de har lovet å prøve å hindre nye hendelser av denne typen. Den ustabile balansen i Nordøst-Syria hangler altså videre. Det er også grunn til å spørre seg om søile episoder som den med angrepet på den russiske patruljen er uttrykk for splittelser i SDF. Deres politikk er jo uansett så splittet som den kan være. På den ene sida støtte til den ulovlige USA-okkupasjonen av Syrias oljefelter og på den andre sida appeller til Bashar al-Assad om samarbeid og forhandlinger.

På et annet frontavsnitt har Russland presset Tyrkia til å oppgi posisjoner i det nordlige Raqqa.

Les også: SDFs militære leder takker Russland og lover samarbeid

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelHvorfor skal Norge fullelektrifiseres når verden rundt oss står på stedet hvil?
Neste artikkel«Fred, frihet og alt gratis»: Jeg skal bare ha, etter mine regler