SDFs militære leder takker Russland og lover samarbeid

6
Videokonferanse mellom SDFs militære leder Mazloum Abdi og Russland forsvarsminister Sergeij Shoigu. Foto: Russlands forsvarsdepartement

SDFs militære leder Mazloum Abdi holdt en videokonferanse med Russlands forsvarsminister Sergeij Shoigu 23. oktober 2019 der han på vegne av den kurdiskledede militsen takket Russland for den avtalen de har inngått med Tyrkia og lovte at hans tropper vil samarbeide med Syrias hær og det russiske militærpolitiet. Med på samtalen var også Russlands generalstabssjef Valerij Gerasimov. Abdi sa også at den syriske hæren og de russiske styrkene allerede er utplassert mange steder i Nord-Syria og at SDF gir dem all den assistansen de trenger. Han takket Russland og Vladimir Putin for at de «sikrer det kurdiske folkets trygghet». I den kurdiske nyhetskanalen Rudaw er dette omtalt slik:

SDFs pressesjef Mustafa Bali skriver at Mazlom Abdi like før samtalen med Shoigu hadde takket president Donald Trump for at han gjennom sin «utrettelige innsats hadde stoppet Tyrkias og de brutale jihadistenes angrep på kurderne».

Nesten sømløs overgang fra en stormakt til en annen der altså. Og skal vi tro Adbi kommer ikke SDF til å skape noen som helst problemer når Syrias hær overtar kontrollen over Nordøst-Syria. De har ganske enkelt ikke mange alternativer. Her er den militære situasjonen 23. oktober 2019, men dette vil raskt endre seg i og med at Syrias hær nå uten å møte motstand kan sikre hele regionen. Meldinger sier at Syrias hær og russisk militærpoliti allerede har sikret de nordøstligste hjørnet av landet. Kartet viser også at tyrkiske okkupantstyrker fortsatt har kontroll over to belter langs Syrias nordgrense, og som Bashar al-Assad sa i sin kommentar, er dette ikke noen akseptabel situasjon.

Kilde: Southfront

Donald Trump har snakket om at USA vil beholde noen soldater i Syria for å «sikre oljefeltene mot IS». Dette er helt urealistisk, og må være beregnet på hjemmemarkedet. Sannsynligvis har ikke USA baser ved oljefeltene, siden vaktholdet der var overlatt til SDF, og om de skulle ha det, hva skal de foreta seg når den syriske hæren eskortert av russisk militærpoliti og SDF kommer for å overta kontrollen? Slåss liksom?

Russlands forsvarsminister Mikhail Bogdanov sa 23. oktober at «alt» skal overtas av den legitime regjeringa i Syria. Han understreket at alle dokumenter, og det gjelder både FN-resolusjoner og Sotsji-avtalen «understreker respekten for den territorial integriteten, suvereniteten og enheten til den syriske staten». Dette kartet viser Syrias olje- og gassinfrastruktur.

Når SDF nå gir opp enhver tanke på motstand mot den syriske hæren og lover fullstendig samarbeid med den og de russiske styrkene betyr det at Sotsji-avtalen blir det store gjennombruddet i frigjøringa av Nordøst-Syria og i inkluderinga av denne rike regionen under den syriske statens kontroll. Det vil ha enorm politisk og økonomisk betydning. Det betyr også at det banes vei for at de mer enn tre millionene syriske flyktninger som som har midlertidig opphold i Tyrkia vil kunne vende hjem igjen.

Den syriske hæren sikrer den internasjonale hovedveien M4 fra Aleppo til Hasaka. Foto: Sana

Russlands viseutenriksminister Sergeij Vershinin sa 23. oktober at USA nå må oppgi sin uovlige okkupasjon av al-Tanf-regionen i Syria på grensa til Jordan og Irak. Nyhetsbyrået Sana skriver at et førtitalls spesialsoldater fra USA, Frankrike og Storbritannia var bli evakuert fra USAs ulovlige flybase i Rhaibeh.

Etter dette gjenstår altså bare terroristfestningene i Idlib for at hele Syria skal bli frigjort. Det er grunn til å anta at Putin og Erdogan også har snakket om dette og at Tyrkia ikke vil gjøre altfor mye motstand når den syriske hæren og deres allierte nedkjemper al-Nusra og deres allierte i denne regionen. Det er også en rimelig antakelse at Tyrkia ikke vil bli tillatt å ha noe varig opphold i den såkalte «sikkerhetssonen».

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Stol ikke over en dørtærskel på de opportunistiske kurdiske ledere. De har kynisk udnyttet krigen mod Syrien og brugt tusindvis af deres naive medløbere som kanonføde og fremme for egne målsætninger, som de eufemistisk kalder “selvstændige”. De kunne udmærket have forudset det nuværende scenarium, hvor USA trods alt valgte alliancen med Tyrkiet, men har altså alligevel sendt tusinder af kurdere i døden.
  Når de nu tigger om hjælp hos Rusland er det, som enhver ved, udelukkende af nød. Vender vinden igen, vil de straks skifte side som brækjern for imperialismen igen.
  Et potentielt selvstændigt Kurdistan vil hurtigt degenerere med et sådant leder-væsen.
  Det skorter i øvrigt ikke på erfaringer med “selvstændigheds”-bevægelser. Hvad har de egentlig opnået?.
  I ex-Jugoslavien og Baltikum, er det kun løsrivelses-lederne og associerede interne og eksterne asociale politiske og økonomiske kræfter, der har profiteret.af den ny selvstændighed, mens deres naive medløbere og resten af befolkningen mere eller mindre er gået i hundene.
  Og i Hong Kong og Catalonien bruger de catalonske og Hong Kongske oprørsledere ligeledes kynisk selvstændighedsflosklen til T manipulere og mobilisere store menneske-masser, ikke til at promovere deres, tværtimod, men egne snævre politiske og økonomiske interesser…

 2. Oljen kommer USA ALDRI til å gi fra seg frivillig, dagens kriger handler om å ta kontroll over de siste ressursene i verden.
  I Syria har 200 Spesialstyrker fra USA sammen med 400 Leiesoldater fra Blacwaater, Xe, nå Academy tatt over Syrias oljefelt, Hvem tror dere betaler deres lønn ?
  Oljen er allerede tatt av Rotchilds, Murdock og Cheneys oljeselskap Genie Energy.

  https://www.youtube.com/watch?v=pOQMBPRpZcs
 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hvem har ikke snevre økonomiske interesser? Jeg kan vanskelig se at 13 års fengsel er særlig til belønning. Hva som venter Hong Kongs opprørsledere om kineserne får kloa i dem, er det ganske få som kan fortelle om.

 4. Vor herre bevares. Og så på et socialistisk anti-imperialistisk webside - hopper du altså blindt, kilde-ukritisk og unuanceret med på den USA/Nato imperialistiske propaganda mod Kina.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg prøver å ha tunga rett i munnen, og ikke klamre meg till et onde for å slippe et annet. Det er lite og ingenting av det jeg ser fra Kina, som gjør meg optimistisk.


  rett fra dragens munn, så å si.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.