Hvorfor støtter Norsk Folkehjelp separatisme i Syria, Henriette Westhrin?

28
Norsk Folkehjelp støtter separatismen til SDF og PYD i Syria? Hvorfor det? Bakgrunnsfoto: Shutterstock
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

I en kronikk i Klassekampen 25.11.19 redegjør generalsekretæren i Norsk Folkehjelp (NF), Henriette Westhrin, for sitt syn på sammensetningen av grunnlovskomiteen i Syria.

Hun savner kurdernes deltakelse i grunnlovskomiteen. Vel og merke kurderne i Nordøst-Syria; de kurdiske separatistene i PYD og den bevæpnede militsen Syrian Democratic Forces (SDF), som okkuperer nærmere 30% av Syria.

Når generalsekretæren skriver at «selvstyreadministrasjonen» i nordøst-Syria  «kontrollerer» nærmere 30% av Syria og at disse burde være representert i grunnlovskomiteen av nettopp den grunn, tråkker generalsekretæren langt over i det politiske landskapet. Hva har Norsk Folkehjelp med sammensetningen av den syriske grunnlovskomiteen å gjøre? Hvem snakker NF på vegne av? Generalsekretæren snakker på vegne av en meget liten del av den kurdiske befolkningen i Syria, kun om de kurdiske separatistene i PYD og YPG som  har etablert en eget føderasjon med egen hær og såkalte selvstyremyndigheter nordøst i Syria. Som ser for seg et desentralisert Syria.

Norsk Folkehjelps bidrag er å videreformidle at «demokrati» og «desentralisering» må være  førende prinsipper i grunnlovsforhandlingene og derved godtgjøre kurdernes okkupasjon av noen av de viktigste områdene i Syria.

Generalsekretæren skriver at ingen andre steder i Syria var det enklere for humanitære organisasjoner å samarbeide med lokale myndigheter.

Jeg regner med at hun fortsatt snakker på vegne av Norsk Folkehjelp. Da må man spørre seg hvorfor det er enklere å få tilgang for Norsk Folkehjelp i de nordøstlige områdene enn andre områder av Syria? Og, stemmer det at det er kun i Hasaka Norsk Folkehjelp har god tilgang? Det stemmer ikke.  Norsk Folkehjelp har også god tilgang og er en aktiv aktør i Idlib. Norsk Folkehjelp samarbeider imidlertid ikke med syriske myndigheter. Derfor kan generalsekretæren naturlig nok ikke uttale seg om de områdene den syriske regjeringen kontrollerer der over 90% av den syriske befolkningen bor.

Norsk Folkehjelp har vært til god nytte for de kurdiske separatistene og Norsk Folkehjelp har brukt bistandspenger fra UD i tett samarbeid med PYD/YPG. NF har etablert et eget kontor med lokalansatte i Hasaka. Bruker millioner av bistandskroner på dette dødfødte politiske prosjektet solgt inn som «revolusjon» og et «grasrotdemokrati».

Les: Hva gjør Norsk Folkehjelp i Hasaka?

Den nye grunnloven tar utgangspunkt i at Syria er en suveren stat med én regjering og ett folk, med egne territorielle grenser. Ikke et Syria som skal deles opp etter etniske skillelinjer slik generalsekretæren tar til orde for.

Det er avslørende at en såkalt bistandsorganisasjon som Norsk Folkehjelp fremstår som politisk talsperson for separatistene i PYD. Kronikken kunne ha vært skrevet av PYD og det mistenker jeg den er. Men, det overrasker ikke. Det bare bekrefter den rollen Norsk Folkehjelp har inntatt til krigen mot Syria. Det som burde være av interesse er hvor pengene NF har fått i tilskudd fra UD har tatt vegen. Pengene som er brukt i Idlib og i Hasaka. Begge kontrollert av terrorgrupper.


Les: Hva driver Norsk Folkehjelp med i Idlib?

Norsk Folkehjelp og «Syria-krisen»

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Norasonde https://www.norasondegruppen.no/eier norges første vernede bedrift en telebedrift etablert av E-tjenesten. Hvor Norsk folkehjelp som hjelper norges terrorister i Syria er en av eierene.
  Har Norsk folkehjelp alltid vært et skalkeskjul for den norske E-tjenesten? https://giabo.wordpress.com/2016/02/19/boken-gro-gate/ .

  Svært meget tyder videre på at Norasonde i perioder bidro til produksjon av telefonapparater modifisert for romavlytting via telefon5^. Disse ble stilt til disposisjon for installasjon både i offentlig og privat sektor. Denne (forøvrig ulovlige) avlyttingsteknikken kom i bruk i Norge på 60-tallet(Grogate)

  tidligere arbeidsledere fra Norasonde (disse var ikke yrkesvalghemmede) opptrer som overvåkere på vegne av E-staben og i samarbeid med andre fast ansatte i E-staben og overvåkere styrt av Mossad samt folk fra POT, skjønner vi godt regjeringen Harlem Brundtlands anstrengelser for å forhindre oppklaring av vår sak. En full oppklaring av «U-3»-bedriften Norasondes virksomhet ville nemlig ikke bareavdekke endel ulovlige virksomheter styrt av E-staben og derved også kompromittere både statsministerens far, sosialminister og senere forsvarsminister Gudmund Harlem og hennes onkel Ola Evensen, ansatt i E-staben, menogså at en kamuflert arbeidsform for etterretningsvirksomhet (hyppig brukt av allierte tjenester) hadde vært benyttet i større utstrekning enn tidligere antatt her hjemme. Vi er for vårt vedkommende fulle av respekt for genialiteten ved denne operasjonsformen i sin egentlige hensikt, men akkurat like irritert over at den har vært benyttet mot oss som lovlydige norske borgere(Grogate)

  Etter den spanske borgerkrigen innledet Karl Evang, på vegne av Spaniahjelpen, et initiativ overfor LO at det skulle etableres en helseorganisasjon som skulle jobbe med helsearbeid i Norge, og kunne tre inn når befolkningen i Norge eller andre land er truet av nød. Sekretariatet i LO vedtok opprettelsen av Norsk Folkehjelp høsten 1939. Stiftelsesmøte var planlagt til februar 1940, men da Finlandskrigen brøt ut i november 1939 ble stiftelsen fremskyndet til 7. desember 1939.

  Han var bror til etterretningssjef Vilhelm Evang.
  I studietiden kom han inn i kretsen rundt den kommunistiske bevegelsen Mot Dag og dens leder Erling Falk, men i motsetning til broren Karl var Vilhelm Evang ikke en del av den indre krets.ved stortingsvalget 1933, og 1935 kunne Johan Nygaardsvold danne regjering. Samme år ble Mot Dag oppløst, og sammen med de fleste motdagistene vendte Evang tilbake til moderpartiet. Veien lå åpen for karrierer. Sigurd Hoel oppsummerte noen år senere: “Aldri har en så liten gruppe i løpet av så kort tid sikret seg så mange ledende stillinger.” Stillingen som medisinaldirektør ble ledig 1938. Evang søkte, og han fikk den.https://nbl.snl.no/Karl_Evang

  Internasjonalt var Norsk Folkehjelp aktiv gjennom Europahjelpen https://snl.no/Europahjelpen.
  Europahjelpen, humanitær organisasjon, dannet i Norge mai 1946. Organisasjonen ble aldri formelt opphevet, men avviklet av Det Norske Flyktningeråd i 1953 (1992–2005 Flyktningerådet, fra 2005 Flyktninghjelpen). Flyktninghjelpen, en av Norges største private hjelpeorganisasjoner som jobber internasjonalt.

  Utenriksdepartementet fant i 2013 misbruk av norske bistandsmidler i Flyktninghjelpens prosjekter i Afghanistan, Aserbajdsjan, DR Kongo, Liberia og Sri Lanka. Flyktninghjelpen måtte tilbakebetale midler til Staten.[4]

  Det kan ikke herske noen som helst tvil om at Norsk folkehjelp i likhet med Norasonde ble opprettet som et skalkeskjul for norsk etteretningstjeneste. Om de i tilleg utfører tjenester som sporadisk kan vurderes som å gjøre noe godt for noen. Så endrer dette ikke Norasonde og Norsk folkehjelps opprinnelige oppgave, som er å fungere som et nasjonalt og internasjonalt skalkeskjul for E-tjenesten. Det er også grunn til å tro at E-tjenesten har stilt Norsk folkehjelp til disposisjon for både CIA og Mossad.

 2. Fin research du har gjort, Diaz.

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Interessant lesning Eva Thomessen & Dias,

  Det finnes ting som tyder på at de ga samme type bistand som i Syria til flykningleirer på 1980-tallet, på grensen mellom Kamodsja/Thailand, som del av en felles vestlig innsats for å styrte den kambodjanske regjeringen - et uskrevet kapittel i norsk historie.

  Egentlig burde man begynne å kalle NF en paramilitær hjelpeorganisasjon

 4. Avatar for Dias Dias says:

  Hva er hensikten med spørsmålet ditt? Hvilket halvsmart svada er det du tror du har greid å komme opp med her?

 5. Som nær alle andre som har levd brorparten av sitt liv i det forrige århundre, så tar du ikke den eksponentielle utviklinga av teknologi med i likninga di. Vi kan forvente at maskinintelligens og automatisering vil ha totalforandret samfunnet allerede innen et par tiår.

  Enn så lenge kan jeg meddele at jeg ikke er muslim, og ikke engang polakk, og at jeg ikke er interessert i kultursuicidal multikultur i Norge. Din vilje er din egen; når du skriver at du ser fram til “frivillig sammensmelting”, så projiserer du din egen venstreradikalisme på andre, og tror i din ignorante arroganse at det du sjøl ønsker er det andre egentlig ønsker.

  Det er farlig å tukle med identitetene og nasjonalstatene til folk, slik som internasjonale maktkonsentrasjoner gjør. Enkel spillteori viser hvordan ikke-intervensjon er den beste strategien for å oppnå internasjonal fred. Den som motarbeider ikke-aggresjonsprinsippet tenker ikke lenger klart og prinsippielt.

  Så jeg spør deg, herr Skrunes - støtter du norsk boikott av, og intervensjon i, Syria?


  Verdt å se et par minutter av denne videoen (fra der jeg har satt starten), hvor Kaku mister besinnelsen:

  https://www.youtube.com/watch?v=jCPKlkHMLIs

  Skriv heller en artikkel om Norsk Folkehjelp. Seriøst, jeg etterlyser herved en slik artikkel fra deg.

 6. Nei, jeg støtter ikke boikott av eller intervensjon i Syria.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hun mener ett syrisk folk, slik som for eksempel Syrian Girl forfekter, og som de oppfattet seg som , før krigen. Innkludert de syriske kurderne.

 8. Avatar for Alike Alike says:

  Det høres litt ut som “One world government” Stor-kapitalens våte drøm.

  Selv så tror jeg på multilateralisme. Uavhengighet og frihet for alle, ikke bare privilegier for de få rike. En økonomi ikke basert på vekst og utvinning i stor grad. Men på at alle er i arbeid og et respektfullt og meningsfullt liv for alle.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

19 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

28 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.