Hvorfor støtter Norsk Folkehjelp separatisme i Syria, Henriette Westhrin?

0
Norsk Folkehjelp støtter separatismen til SDF og PYD i Syria? Hvorfor det? Bakgrunnsfoto: Shutterstock

Av Eva Thomassen.

I en kronikk i Klassekampen 25.11.19 redegjør generalsekretæren i Norsk Folkehjelp (NF), Henriette Westhrin, for sitt syn på sammensetningen av grunnlovskomiteen i Syria.

Hun savner kurdernes deltakelse i grunnlovskomiteen. Vel og merke kurderne i Nordøst-Syria; de kurdiske separatistene i PYD og den bevæpnede militsen Syrian Democratic Forces (SDF), som okkuperer nærmere 30% av Syria.

Når generalsekretæren skriver at «selvstyreadministrasjonen» i nordøst-Syria  «kontrollerer» nærmere 30% av Syria og at disse burde være representert i grunnlovskomiteen av nettopp den grunn, tråkker generalsekretæren langt over i det politiske landskapet. Hva har Norsk Folkehjelp med sammensetningen av den syriske grunnlovskomiteen å gjøre? Hvem snakker NF på vegne av? Generalsekretæren snakker på vegne av en meget liten del av den kurdiske befolkningen i Syria, kun om de kurdiske separatistene i PYD og YPG som  har etablert en eget føderasjon med egen hær og såkalte selvstyremyndigheter nordøst i Syria. Som ser for seg et desentralisert Syria.

Norsk Folkehjelps bidrag er å videreformidle at «demokrati» og «desentralisering» må være  førende prinsipper i grunnlovsforhandlingene og derved godtgjøre kurdernes okkupasjon av noen av de viktigste områdene i Syria.

Generalsekretæren skriver at ingen andre steder i Syria var det enklere for humanitære organisasjoner å samarbeide med lokale myndigheter.

Jeg regner med at hun fortsatt snakker på vegne av Norsk Folkehjelp. Da må man spørre seg hvorfor det er enklere å få tilgang for Norsk Folkehjelp i de nordøstlige områdene enn andre områder av Syria? Og, stemmer det at det er kun i Hasaka Norsk Folkehjelp har god tilgang? Det stemmer ikke.  Norsk Folkehjelp har også god tilgang og er en aktiv aktør i Idlib. Norsk Folkehjelp samarbeider imidlertid ikke med syriske myndigheter. Derfor kan generalsekretæren naturlig nok ikke uttale seg om de områdene den syriske regjeringen kontrollerer der over 90% av den syriske befolkningen bor.

Norsk Folkehjelp har vært til god nytte for de kurdiske separatistene og Norsk Folkehjelp har brukt bistandspenger fra UD i tett samarbeid med PYD/YPG. NF har etablert et eget kontor med lokalansatte i Hasaka. Bruker millioner av bistandskroner på dette dødfødte politiske prosjektet solgt inn som «revolusjon» og et «grasrotdemokrati».

Les: Hva gjør Norsk Folkehjelp i Hasaka?

Den nye grunnloven tar utgangspunkt i at Syria er en suveren stat med én regjering og ett folk, med egne territorielle grenser. Ikke et Syria som skal deles opp etter etniske skillelinjer slik generalsekretæren tar til orde for.

Det er avslørende at en såkalt bistandsorganisasjon som Norsk Folkehjelp fremstår som politisk talsperson for separatistene i PYD. Kronikken kunne ha vært skrevet av PYD og det mistenker jeg den er. Men, det overrasker ikke. Det bare bekrefter den rollen Norsk Folkehjelp har inntatt til krigen mot Syria. Det som burde være av interesse er hvor pengene NF har fått i tilskudd fra UD har tatt vegen. Pengene som er brukt i Idlib og i Hasaka. Begge kontrollert av terrorgrupper.


Les: Hva driver Norsk Folkehjelp med i Idlib?

Norsk Folkehjelp og «Syria-krisen»

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelHvem drepte barna i Dhouma?
Neste artikkelSteng Moria! Utestemmeversjonen.