Steng Moria! Utestemmeversjonen.

0
Fra Moria-leiren. Foto: Anjo Kan - Shutterstock

Av Albert H. Collett.

Nå får det for svarte helvete være nok! Jeg nekter å leve i en verden der seksåringer driver selvskading fordi ingen tar affære! Til dere med makt, og dere som representerer de mange: Ikke tål så inderlig vel! Gjør noe!

Ikke hørt om Moria?  Å jo da, det har dere. 500.000 har sett Katrin Glatz Brubakks hjerteskjærende appell på Facebook. Som fagansvarlig psykolog for Leger uten grenser snakket hun med flere hundre flyktninger sist hun var der. Samtlige hadde tanker om å ta sitt eget liv.  

Den gangen var de 13.000 i det som opprinnelig var en militærleir med plass til 3.000. To timer i kø for å få mat. Endeløse køer for å få vasket seg og gått på do.

Nå er de over 16.000. Nå tar matkøen tre timer. Og dette er en varslet katastrofe. I januar rapporterte Dråpen i havet om overbefolkning, uhygieniske forhold, selvskading og selvmord. Da var de 9.000.

Så hva venter dere på, Helga Byfuglien og Bernt Eidsvig? Når skal dere lyse Orbán i bann? Når skal dere få paven og alle andre kirkeledere til å tordne fra Europas prekestoler? Hvor lenge har dere tenkt å vente? Til de er 30.000? Til matkøen tar tre uker? Til folk legger på svøm tilbake til Tyrkia?

Hans Christian Gabrielsen, Mette Nord, Kristin Sæther, Boye Ullmann: Moria er full av ærlige arbeidsfolk. Fabrikkarbeidere og snekkere, helsearbeidere og sjåfører, musikere og malere. Folk som har flyktet fra arbeidsforhold og overgrep dere aldri kommer til å være i nærheten av å oppleve. Når gjør dere opprør? Når stabler dere på beina en alleuropeisk, politisk generalstreik som brøler det Europarådets menneskerettskommissær uttrykte, lavmælt og presist, etter å ha vært i leirene nå nettopp:

«Det skorter ikke på tilgjengelig informasjon for europeiske land om hvordan de skal håndtere migrasjonsstrømmene på en koordinert, trygg og organisert måte som opprettholder migranters menneskeverd og rettigheter.»

Ole Erik Almlid, jeg vet at du ikke har et hjerte av stein: I Moria er det forretningskvinner og maskinentreprenører. Folk som ikke en gang har vært kastet i fangehull. Som har måttet hoppe ned selv. I et hull i bakken. Uten å se hva som var der nede. Som landet blant titalls andre. Som ble der nede i flere år. Som fikk «maten» og dobøtta heist ned. Som først ble hentet opp da regimet hadde bruk for dem. Som var så avkreftet at de ikke klarte å gå. Derfor flyktet de. Derfor havnet de i Moria. Dine folk. Når skal du sette deg ned og skrive en rasende tale til neste gang du skal møte dine europeiske partnere?

Og til dere ærlige frihetselskere i Frp. Dere ekte demokrater og antirasister. Skikkelige folk som faktisk mener at menneskerettighetene gjelder alle. Jeg vet dere fins. Når skal dere slå i bordet og rope at dette er et Europa dere ikke lenger kan stå inne for? At dere faktisk er enige  i det Gandhi sa da han ble spurt hva han syntes om den vestlige sivilisasjon: «Det ville være en god idé.» Nå er det vel kanskje på tide å ta ham på alvor, før vi går fullstendig i hundene?  

Ja, jeg vet. Jemen er verre. Kongo er verre, og Myanmar. Men Moria er her, i vår egen hage. Det må nødvendigvis være uendelig mye lettere å få gjort noe med. Så hva venter dere på? Slå i bordet! Ta affære! Gjør noe nå!

PS. Meanwhile, back at the ranch, twitrer Trump: «We secured the oil.” Fuck you, Donald Trump! Fuck you!!!! Du raner et annet lands naturressurser! Er det greit, Jens Stoltenberg? Hva sier du den dagen han kommer med våpen i hånd og raner våre? Fatter dere ikke at flyktningestrømmene kommer til å fortsette så lenge dere holder på sånn? Jo, selvsagt fatter dere. Det er det som er så forjævlig. Det er derfor vi andre må rope så høyt.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelHvorfor støtter Norsk Folkehjelp separatisme i Syria, Henriette Westhrin?
Neste artikkelDet europeiske bondeopprøret