Høyreekstreme dominerte feiringa av Polens nasjonaldag

0
De høyreekstreme i Polen demonstrerte for det de kaller en "polsk intifada". Skjermdump fra Twitter.

Titusener av folk deltok i de høyreekstremes demonstrasjon i Warszawa 11. november 2019. De ropte slagord som «Gud, ære og fedreland!», «Nei til europeiske unionen!» og «Europa dør!» 11. november er den polske uavhengighetsdagen til minne om da Józef Piłsudski i 1918 kom til Warszawa og tar militær kontroll over Polen.

Demonstrantene bar også bannere for det de kaller «Polens intifada!»

Det var mange nazistiske og fascistiske symboler i demonstrasjonen, slik som dette, men det skal ha vært langt færre demonstranter enn det var på 100-årsdagen i 2018:

Høyrenasjonalismen i Polen

Det regjerende Lov og rett-partiet PiS vant parlamentsvalget i Polen 13. oktober 2019 akkurat som de gjorde i 2015. Partiet til Jaroslaw Kaczynski fikk ifølge de første offisielle tallene 43,6% av stemmene mot 37,6% sist. Stemmetallene vil gi dem rent flertall i parlamentet med kanskje 239 mandater av 460.

PiS er et nasjonalkonservativt og kristeligdemokratisk parti. Partiet er svært høyreorientert og det har gjort det ulovlig å snakke om polsk samarbeid med tyske nazister om Holocaust. Partiet er sterkt kritisert av EU for å undergrave det liberale demokratiet. PiS har også kontant avvist EUs migrasjonspolitikk. I EU er Polen alliert med Ungarn mot Brussel.

Polen er fast bestemt på styrke sin rolle i USAs militære strategi. Det passer også inn i den Polens regionale strategi som handler om å bli en dominerende stat i Øst-Europa.

Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet. Det Pilsudski ønsket var å gjenreise storhertugdømmet Polen-Litauen fra dets glansdager da det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA.

Les: Draumen om det firkanta egget – 1

Polen: Storstilt festival for løgn og russofobi

Angloimperialismens trojanske hest i Europa

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.