Høyreekstreme dominerte feiringa av Polens nasjonaldag

32
De høyreekstreme i Polen demonstrerte for det de kaller en "polsk intifada". Skjermdump fra Twitter.

Titusener av folk deltok i de høyreekstremes demonstrasjon i Warszawa 11. november 2019. De ropte slagord som «Gud, ære og fedreland!», «Nei til europeiske unionen!» og «Europa dør!» 11. november er den polske uavhengighetsdagen til minne om da Józef Piłsudski i 1918 kom til Warszawa og tar militær kontroll over Polen.

Demonstrantene bar også bannere for det de kaller «Polens intifada!»

Det var mange nazistiske og fascistiske symboler i demonstrasjonen, slik som dette, men det skal ha vært langt færre demonstranter enn det var på 100-årsdagen i 2018:

Høyrenasjonalismen i Polen

Det regjerende Lov og rett-partiet PiS vant parlamentsvalget i Polen 13. oktober 2019 akkurat som de gjorde i 2015. Partiet til Jaroslaw Kaczynski fikk ifølge de første offisielle tallene 43,6% av stemmene mot 37,6% sist. Stemmetallene vil gi dem rent flertall i parlamentet med kanskje 239 mandater av 460.

PiS er et nasjonalkonservativt og kristeligdemokratisk parti. Partiet er svært høyreorientert og det har gjort det ulovlig å snakke om polsk samarbeid med tyske nazister om Holocaust. Partiet er sterkt kritisert av EU for å undergrave det liberale demokratiet. PiS har også kontant avvist EUs migrasjonspolitikk. I EU er Polen alliert med Ungarn mot Brussel.

Polen er fast bestemt på styrke sin rolle i USAs militære strategi. Det passer også inn i den Polens regionale strategi som handler om å bli en dominerende stat i Øst-Europa.

Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet. Det Pilsudski ønsket var å gjenreise storhertugdømmet Polen-Litauen fra dets glansdager da det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA.

Les: Draumen om det firkanta egget – 1

Polen: Storstilt festival for løgn og russofobi

Angloimperialismens trojanske hest i Europa

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. " Høyreekstreme dominerte feiringa av Polens nasjonaldag"

  Hvordan er dette ekstremisme? Artikkelen som skal bekrefte påstanden “høyreekstrem” skriver:

  Tens of thousands of Poles took part in a far-right march in the capital Warsaw on Monday to mark Polish independence, an annual event that has become a focus of friction between nationalists and liberals.

  Some chanted “God, honor, homeland!” and “No to the European Union!” and waved red-and-white Polish flags.

  Er nasjonalisme ekstremt? Er det reaksjonært å feire 17. mai, marxist-Steigan? Hvem er det som henger bak deg, ikke-ekstremist-Steigan?

  image

 2. Avatar for Mercurial Mercurial says:

  Plakaten de holder sier «no to zionism» så vidt jeg vet er det ikke sidestilt med antisemittisme ennå, med mindre du bor i frankrike el usa. Eller har det blitt det her og? Jeg sier ikke at det ikke er hardcore nasjonalister der, men det er faktisk ikke bare ekstremister som er kritisk til zionisme og mafiastaten deres. Man burde være litt nøktern i fremstillingene og heller granske nyansene. Ellers blir det fort bare mer polarisering og demonisering av folk man ikke liker pga meningsforskjeller.

 3. Avatar for Elv Elv says:

  Ohhh a ble skuffet av din artikkelen du gjentar same melodien som alle. Trodde du hadde dypere tanker.
  “PiS er svært høyreorientert parti”. Virkelig? Nei absolutt ikke svært høyre. Det er i hovedsak veldig tvilsomt om dette partiet er noen høre parti, fordi det er veldig mange felter der du kunne si at PiS er svart venstre parti. Og fordeling ligger 50% til 50% prosent. Kanskje med flertall mot venstre. Mange sier at PiS kalles høyre bare fordi det ligger indirekte i partiets navnet. PiS – Prawo i Sprawiedliwosc. «Prawo» betyr lov og «Sprawiedliwosc» betyr rettferdighet, men ordet «Prawo» også betyr høyre på polsk, noe som tyder på partiets høyre orientering. Men i veldig stort grad er dette en venstre parti også.

  «Polen har konstant» avvis EU migrasjonspolitikk. Delvis ja men Polen tok svært mange ukrainere fra et land som er i ekte krig. Det er snakk om 2mln !!! ukrainere. Dette passer ikke til teorien om at polen er “ekstrem” og nasjonalisme og ble ble. Så forstår at dette er ikke tema og ble ikke nevnt. Immigrasjonen til Polen for år 2018 ble den høyeste i hele Europa. Polen hadde i fjor faktisk flere immigranter enn England, Frankrike, Tyskland… De fleste som kommer til Polen er som nevnt fra Ukraina og det er veldig mange fra Kina og India.

  «De ropte nei til Europa» - noen alltid sier “Nei” for alt og hvem er de som ropte? Hvor kan du se de som roper slik? Hvor er disse brennende biler i Polen? Brennende gater, knuste vinduer?Demonstrasjoner som for eksempel i Frankrike. Jeg bodde i Polen i mange år og har aldri sett noen tegn på slik folk. Dette er svart liten margin og jeg blir ikke overasket at de har fått betalt for å sto der med plakaten. Fakta er at 70% av polakker vil være medlem i EU (I Norge sier 70% nei til EU – gjør dette landet høyreekstreme?). Som sagt Polen ønsker å bli medlem dette ingen tviler på, men med den erfaring som vi har med Russland ser vi veldig skeptisk til naboene våre og reager når de andre makta prøver overkjøre landet igjen. Dette har Polen erfart i 1000 år bestandig. Polen har sterke naboer Russland og Tyskland og må være forsiktig. Polen hadde vært under russisk okkupasjon i mange år vi har vunnet over russere med solidaritet. Vi har prøvd og vi funnet at dette fungerte før og derfor Polen har et drøm om sterke «Intermarium» eller “Trekanten ABC” for å skaffe balanse mellom west og øst i Europa som en motsetning til Frankrikes og Tysk samarbeid. Er det noe galt i dette?

  Om at landet «militariserer seg» jo det gjør alle. Norge kjøpt F35, Finland er på vei å bytte jagerflyene sine, og Polen naturlig gjør det samme. Tiden er vanskelig og fremtiden er uklart. Natos artikkel 5 er tvilsom og Polen har igjen «gode» erfaringer fra før (i 1939 hadde vi allianse med Frankrike og England og hvordan det gikk, vet vi). Etter dette som skjedde i Ukraina forstår vi at Fukuyamas «End of history» var bare en kort pause. Tror noen her at Tyskland og Frankrike kommer til å hjelpe Polen? Har dere hørt hva Macron sier? Prøv å lytte fra Polens ståsted.

  Tilbake til artikkelen veldig kort og veldig ensidig, gjentas samme propaganda som de fleste i media. Trodde på noen annet av deg Steigan.
  Om du ønsker å forske litt se på hvem er som eier media i Polen. Dette er et interessant tema.

 4. Avatar for Dias Dias says:

  Etter å ha snakket med flere nordmenn så konkluderte jeg med at det å bo i et land ikke er en garanti for at de har den ringeste anelse om hva som foregår innenfor landegrensene. Det er muligens likt i Polen.

 5. “Etter å ha snakket med flere nordmenn så konkluderte jeg med at det å bo i et land ikke er en garanti for at de har den ringeste anelse om hva som foregår innenfor landegrensene. Det er muligens likt i Polen.”
  Veldig bra kommentar : ) ! I like : )

 6. Avatar for INK INK says:

  Mine kontakter i Polen sier at det er et stort problem at polske arbeidsfolk blir utkonkurrert på det hjemlige arbeidsmarkedet av ukrainske gjestearbeidere som er villige til å jobbe for lavere lønninger, og at dette er en del av bakgrunnen for at mange polske arbeidsfolk reiser ut for å jobbe.
  En konsekvens av den “frie flyten” av arbeidere.

  Noen andre som kjenner til dette?

 7. Avatar for INK INK says:

  Nei, men det var jo kanskje en idé … :thinking:

 8. Avatar for INK INK says:

  OG på grunn av EUs nyliberalistiske politikk og såkalte “friheter” som er grunnet på “fri flyt” av penger, varer, arbeidskraft, tjenester - og nylig også: kraft. Det er meningen - og en del av hele designet - at arbeidsfolk skal migrere rundt og konkurrere med hverandre og undergrave landenes opparbeidede rettigheter, så vel som fagforeningene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

24 flere kommentarer

Deltakere