Ex-CIA-sjef: «Takk Gud for djupstaten»!

4
Illustrasjon: Shutterstock

I mange år er det blitt regnet som et sikkert tegn på «konspirasjonsteori» og «tinnfoliehatt»-syndrom hvis man brukte begrepet djupstaten om de usynlige maktstrukturene i USA. Se bare hvordan den såkalte «faktasjekkeren» Snopes.com harselerer over begrepet «deep state». Se også «rationalwiki»s forsøk på det samme.

Men i det siste har djupstatens virksomhet blitt så påtakelig at dens forsvarere har valgt motsatt taktikk. Den tidligere CIA-sjefen John E. McLaughlin sa rett ut i et intervju at han «takket Gud for djupstaten»!

McLaughlin var nestleder i CIA under affæren med Iraks såkalte «masseødeleggelsesvåpen», så han er kanskje den rette til å rykke ut til djupstatens pris.

New York Times har også funnet tiden moden til å forsvare djupstaten. Det er nemlig ikke et hemmelig antidemokratisk selskap, men en samling av offentlige tjenestemenn som beskytter republikken mot Trumps utskeielser:

Men hvem har så gitt dem dette mandatet? Hvor i grunnloven er det forankret at det skal finnes en djupstat med disse oppgavene? Og hva har det med demokrati å gjøre?

Djupstaten i trøbbel

Begrepet Deep State eller djupstaten er brukt av mange, men kanskje mest oppsiktsvekkende av den tidligere CIA-agenten Philip Giraldi. Han har en fortid som anti-terrorekspert og militær etterretningsoffiser i CIA. Han har jobbet for store korporasjoner i USA og som CIA-mann var han blant annet stasjonert i Tyrkia. Det er derfra han hentet begrepet “Derin Devlet» eller djupstaten.

I artikkelen Deep State America fra 2015 forklarer han hva han mener med dette begrepet slik situasjonen er i USA. Giraldis artikkel er også blitt kommentert i New York Times og begrepet, slik han definerer det, er blitt brukt av flere andre forfattere, som for eksempel Peter Dale Scott og Mike Lofgren. Denne djupstaten, som springer ut fra det militær-industrielle komplekset og finanskapitalen har inkorporert det politiske apparatet i begge partier og kontrollerer det meste av mediene. Denne monsterblekkspruten av et maktapparat lever av kriger og utplyndring av land og ressurser over hele kloden.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg tror vi kan takke Peter Dale Scott for begrepet “deep-state”. Han er vel verdt å lese. Særlig fordi han også skriver dikt, og det hjelper på formidlingsevnen.
  Vi lever i spennende tider.

 2. I retrospektiv får man jo virkelig lyst til å straffe dem som gjorde det ekstra hardt for oss å påpeke sannheten den gang konspi-stigmaet svei som verst. Er det ingen andre som koker over uretten så mange har blitt utsatt for? Det samme gjelder jo Bilderberger-konferansene og en hel haug med annet djevelskap som ikke tåler dagens lys. De visste jo om det. Støre, Brundtland, Jens Christian Hauge osv osv. Men de ville legge lokk på det ved å stigmatisere forsøk på å dykke ned i sannheten. Konspi-stigmaet var ingenting annet enn en organisert mobbe-kampoanje av verste sorten. Udemokratisk helt til roten!

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Ser ut som at Pål Steigan ikke er helt oppdatert på dette med konspirasjoner og tinnfoliehatt-syndromet, så jeg tar meg den frihet å korrigere litt:

  Konspirasjonsteoretiker var man hvis man trodde at mektige grupper (store multinasjonale selskaper) i all hemmelighet konspirerte for å fremme sin egen, skjulte agenda. Konspirasjonsteoretiker var du også hvis du var skeptisk til hovedstrømsmedias ville røverhistorier, som f.eks Iraks masseødeleggelsesvåpen og sykepleier Nayirahs vitnemål.

  Tinnfoliehatt-syndromet handler om UFO og andre overnaturlige ting, og tror du på slike ting er innleggelse på sinnsykehus det beste for deg. At den amerikanske marinen stadig vekk har nærkontakt med disse farkostene, registrerer dem på radar, forskjellige optiske instrumenter og filmer dem har ingen betydning, tror du på dette er du riv ruskende gal.

  https://www.youtube.com/watch?v=HZeAYsz7rvw
 4. Det er et godt poeng du har der. Vi må heller ikke glemme at en viktig del av det å dekke over saker og ting man vil holde skjult, er faktisk å produsere spinn-stories som bare har til hensikt å holde den søkende opptatt med rent bullshit. Her er et sitat fra av dr. Fredericks fra “The good shepherd” (Den innerste sirkel), som er særdeles godt treffende for nettopp dette:

  “The mental facility to detect conspiracies and betrayal are the same qualities most likely to corrode natural judgment. Everything that seems clear is bent. And everything that seems bent is clear. Trapped in reflections, you must learn to recognize when a lie masquerades as the truth, and then deal with it efficiently, dispassionately.”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere