Den militære situasjonen i Syria i november 2019

0
Den syriske hæren har frigjort nye områder i Hasaka-provinsen. Foto: Sna

Den syriske hæren fortsetter å sikre områdene rundt den strategiske hovedveien M4 fra vest mot øst. Delvis skjer dette i samarbeid med den kurdiskledede SDF-militsen, slik som ved byen Ayn Issa der Syrias hær og SDF slo tilbake et angrep fra de tyrkiskstøttede terroristene i SNA.

Dette kartet fra Southfront skal vise den militære situasjonen i Nordøst-Syria per 23. november 2019:

De lillafargede områdene er okkupert av Tyrkia og terroristene i SNA. De oransje områdene er kontrollert av Syrias hær og de gule områdene er enten ingenmannsland eller kontrollert av SDF. Dette viser at Syrias hær har kontroll over store deler av grenseområdene mot Tyrkia og de viktigste veiene i området. Ayn Issa ligger der den vestlige delen av det tyrkiskkontrollerte området har en spiss ned mot hovedvei M4.

Det større bildet

Al Masdar News har også en situasjonsrapport med kart. Det viser den samme situasjonen, men også situasjonen på andre frontavsnitt.

Her ser man at Syrias hær har frihjort området fra Manbij og nordover til Kobane på grensa mot Tyrkia og fra Raqqa og opp til Ayn Issa. Dette er viktige seire for Syria, for der har ikke landet kontrollert sitt eget territorium på mange år. De områdene der USA har utplassert sine soldater, er der de store oljefeltene ligger, nord og øst for Deir Ezzor.

Den syriske hæren har sikret seg støttepunkter øst for Eufrat ved Deir Ezzor, men i dette området har USA bombet oljetransporter, ikke bare én, men to ganger.

Hard kamp mot terroristene i Idlib

Kampen for å frigjøre Idlib fortsetter, men det er en knallhard kamp siden HTS, det vil si al-Qaida, har store mengder våpen og forsyninger fra USA-alliansen og har forskanset seg i befestninger som er bygd gjennom hele krigen, ikke minst med NATO-støtte. Norge gir fortsatt støtte til terroristene i dette området, sjøl om en del av NGOene har gitt opp.

Etter at det russiske og det syriske flyvåpenet i dagevis har bombet stillingene til HTS i det sørlige Idlib, har den syriske hærens spesialavdelinger frigjort byen Musharifah Al-Shmaliyah. Det ser ut til at Syrias hær foreløpig følger en «salamitaktikk» mot terroristene i Idlib, i stedet for en generaloffensiv mot hele regionen, skjærer hæren bit for bit av de terroristkontrollerte områdene. Det er krevende, men det er også en taktikk som potensielt gir færre sivile tap.

Gjenoppbygginga går parallelt med krigen

De store seirene i krigen mot terroristene og deres utenlandske støttespillere har gitt Syrias regjering pusterom til å drive gjenoppbygging og utvikling av landets infrastruktur. Blant annet har man bygd noen nye solenergianlegg, slik som dette i Hama-provinsen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA bombet syrisk oljetransport
Neste artikkelTwitter tillater kampanjer for militærkuppet i Bolivia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).