USA bombet syrisk oljetransport

0
Bildet skal vise en brennende oljeferge ved Eufrat. Kilde: Deirezzor24.net

US Air Force har bombet fire ferger som fraktet olje fra SDF-kontrollerte områder til regjeringskontrollerte områder i Syria. Dette skjedde 23. november 2019 ifølge Al Masdar News. Fergene skulle krysse Eufrat-floden, men ble ødelagt før de kom så langt. Hvor mange som ble drept eller skadd under angrepet, er ikke klart. Det er heller ikke klart hvem som organiserte og gjennomførte transporten. Men det er klart at angrepet har ført til at både elva og strendene er forurenset av råolje.

Det skal være andre gang at dette har skjedd, men verken USA eller Syrias regjering har uttalt seg om dette.

USA forsterker den militære kontrollen av Syrias oljefelter

Sjefen for US Central Command general Kenneth McKenzie sier at 500 soldater fra USA nå er stasjonert ved oljefeltene fra Deir Ezzor og nordover til Hasakah. Han sa at USA har til hensikt å opprettholde denne kontrollen sammen med sine «SDF-partnere». General McKenzie hevdet at dette var rettet mot IS, men sa at USA er klart til å kjempe for denne oljen, uansett hvem som prøver å ta kontroll over den. «Kanskje noen andre vil ha den oljen, og i så fall skal de få en helvetes kamp.»

Pentagon-talsmann Jonathan Hoffman sier at noe av hensikten med USAs kontroll over Syrias olje er å sikre inntekter til SDF. En annen grunn til at USA biter seg fast der, til tross for president Donald Trumps forsikringer om at styrkene skal trekkes ut, er at USA ønsker å sabotere landbrua fra Iran gjennom Irak til Syria og Libanon.

Selvmotsidende politikk fra SDF

Mot grensa til Tyrkia kjemper SDF sammen med Syrias hær mot terroristene i det tyrkiskstøttede SNA og regulære tyrkiske styrker og ikke langt unna kjemper de sammen med USA for å hindre Syrias regjering i å ta kontrollen over landets egne ressurser. SDFs militære leder, Mazloum Abdi, sier at USAs militære styrker vil fortsette å samarbeide med styrkene til SDF.

Samtidig hevder ledelsen i SDF at de ønsker en forhandlingsløsning med Syrias regjering. Det er ikke så underlig at mange i Syria har problemer med å ta denne politikken seriøst.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelSverige bør innføre en fransk sexkjøpslov
Neste artikkelDen militære situasjonen i Syria i november 2019