USA bombet syrisk oljetransport

5
Bildet skal vise en brennende oljeferge ved Eufrat. Kilde: Deirezzor24.net

US Air Force har bombet fire ferger som fraktet olje fra SDF-kontrollerte områder til regjeringskontrollerte områder i Syria. Dette skjedde 23. november 2019 ifølge Al Masdar News. Fergene skulle krysse Eufrat-floden, men ble ødelagt før de kom så langt. Hvor mange som ble drept eller skadd under angrepet, er ikke klart. Det er heller ikke klart hvem som organiserte og gjennomførte transporten. Men det er klart at angrepet har ført til at både elva og strendene er forurenset av råolje.

Det skal være andre gang at dette har skjedd, men verken USA eller Syrias regjering har uttalt seg om dette.

USA forsterker den militære kontrollen av Syrias oljefelter

Sjefen for US Central Command general Kenneth McKenzie sier at 500 soldater fra USA nå er stasjonert ved oljefeltene fra Deir Ezzor og nordover til Hasakah. Han sa at USA har til hensikt å opprettholde denne kontrollen sammen med sine «SDF-partnere». General McKenzie hevdet at dette var rettet mot IS, men sa at USA er klart til å kjempe for denne oljen, uansett hvem som prøver å ta kontroll over den. «Kanskje noen andre vil ha den oljen, og i så fall skal de få en helvetes kamp.»

Pentagon-talsmann Jonathan Hoffman sier at noe av hensikten med USAs kontroll over Syrias olje er å sikre inntekter til SDF. En annen grunn til at USA biter seg fast der, til tross for president Donald Trumps forsikringer om at styrkene skal trekkes ut, er at USA ønsker å sabotere landbrua fra Iran gjennom Irak til Syria og Libanon.

Selvmotsidende politikk fra SDF

Mot grensa til Tyrkia kjemper SDF sammen med Syrias hær mot terroristene i det tyrkiskstøttede SNA og regulære tyrkiske styrker og ikke langt unna kjemper de sammen med USA for å hindre Syrias regjering i å ta kontrollen over landets egne ressurser. SDFs militære leder, Mazloum Abdi, sier at USAs militære styrker vil fortsette å samarbeide med styrkene til SDF.

Samtidig hevder ledelsen i SDF at de ønsker en forhandlingsløsning med Syrias regjering. Det er ikke så underlig at mange i Syria har problemer med å ta denne politikken seriøst.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  Hvem tilhører det? Vil jo tro det er Syria’s båter. Det er ganske hårreisende at slike handlinger legitimeres av USA. Du kan tenke deg hvordan det hadde sett ut andre veien.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Er denne bombing av oljetransport bare en del av selve krigføringen i Syria.
  Eller dreier det seg heller om et nytt prinsipp som sier at fattige land fortsatt skal forbli fattige og at de fattige land ikke skal ha rett til å bruke sine egne egne råvarer (slik som olje) fordi rike land isteden skal bruke disse råvarer?
  Altså tilbakevending til en form for klassisk kolonialisme.
  Det er som man sier i USA: “Hvordan har vår olje havnet under deres sand?”

 3. Bygg landa visse korporasjoner rundstjeler, fordel ressursene til de rettmessige forvalterne, som betyr hele biologien. Behandle grådighet som andre lidelser - piller har de laget nok av. Når kommer evolusjonsrevolusjonen som tar dette ned? En ting er ihvertfall menneskeskapt, og det er religion, renter og urimelige fordeler. Skam dere Homo Sapiens. Trodde dere var kommet litt lengre.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Den viktigste grunnen til at USA har satt seg på oljefeltene, er å holde syrerne vekk fra den. De har ikke gitt opp å vinne krigen, men da må ikke Assad få olje.

  Det blir nok noe helt annet enn du forestiller deg, og han heter ikke evolusjonrevolusjon, det er sikkert. Han kommer for å kaste slikt pølsevev på ilden.

 5. Avatar for Alike Alike says:

  De kommer unna med slikt pga vilifisering av Assads styre og alle som er allierte med disse. USA og Israel hadde nok i tillegg hatt et litt større problem med å utført denne type handling dersom det ikke var i en konfliktsone.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere