Demokratene i USA gjør enda en kardinalfeil – vil den også gavne Trump?

0
Speaker i Representantenes hus Nancy Pelosi har ført an i "Ukrainegate"-saka mot Trump. Var nå det så klokt? Foto: Shutterstock

Før alle stemmene var talt opp etter presidentvalget i USA i 2016, og da det var klart at Hillary Clinton hadde tapt, hadde Demokratene strategien klar: Skyld på russerne! Gjennom hele det sirkuset som fikk navnet «Russiagate» forsøkte de å utløse riksrettssak for å avsette president Donald Trump. «Russiagate» ble en hel industri og den fikk paralysere det politiske livet i USA i over to år til fortrengsel for politikk, og til fortrengsel for relevant og nødvendig kritikk av Trump og hans politikk. Og så endte det som den berømte skinnfellen.

Stort nederlag for Russiagate-industrien

«Russiagate» var fake news, la oss gni det inn

Men har Demokratene lært noe av det? Ikke i det hele tatt. Nå er de i gang med samme sirkuset igjen. De tar ikke sjansen på å ta kamp mot Trumps politikk, siden de sjøl ikke klarer å lansere noe alternativ. I stedet satser de igjen på riksret, denne gangen gjennom «Ukrainegate». Sentralt her står «lekkasjen» fra en såkalt anonym varsler, som ikke er så anonym at det gjør noe, siden alle nå vet at han heter Eric Ciaramella. Han er demokrat og jobber for Joe Biden og for CIA-direktør John Brennan. Han varslet om at Trump angivelig hadde misbrukt sin makt for å ramme Biden via Ukraina. På dette grunnlaget har demokratenes flertall i Representantenes hus vedtatt å starte en såkalt Impeachment inquiry, eller forberedelse til riksrett mot Trump.

Dette kan vise seg å være enda et gigantisk feilgrep fra demokratenes side. Det er lite trolig at dette nye sirkuset vil føre til riksrett, og det kan godt komme til å grave opp så mye dritt om far og sønn Biden og deres forhold til Ukraina, for ikke å snakke om Obama-administrasjonens forhold til Ukraina og statskuppet der i 2014, at demokratene kommer til å ønske at de aldri hadde prøvd.

Som Noam Chomsky sa i et intervju, «det kan være 100 grunner til å stevne Trump, men dette er neppe klokt.»

Om det kommer så langt som til et vedtak i Huset, vil det strande i Senatet. Ingenting tyder på at Trumps velgerbase bryr seg det minste om «Ukrainegate». Republikanerne i Senatet tør ikke utfordre Trump på dette, og dermed kan hele sirkuset godt ende med at det blir til fordel for Trump. Han kan ta på seg offerrollen og demokratene har misbrukt enda en mulighet til å ta ham på politikk der han virkelig er sårbar. Det ser ut til at Donald Trump nyter det allerede.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvor står egentlig PYD/PKK?
Neste artikkelNye studier bekrefter massiv insektdød