«Russiagate» var fake news, la oss gni det inn

0
Ledelsen i Det demokratiske partiet håpet at Robert Mueller skulle gi den dem seieren de ikke klarte å vinne i valget. Her fra en av de demonstrasjonene de har regissert. Shutterstock.

Da spesialetterforsker Robert Mueller sendte sin sluttrapport til statsadvokaten i USA med den konklusjonen at det ikke vil bli reist tiltale mot noen, kollapset den største nothingburgeren i nyere USA-historie. Den bløffen om russisk innblanding som ble kokt sammen av kampanjeledelsen til taperen Hillary Clinton har vist seg å være det den var – en gigantisk bløff.

Dette er et knusende nederlag ikke bare for Clinton-kampanjen og Det demokratiske partiet i USA, som har satset alt på å lage en riksrettssak ut av dette fordi de ikke ville godta valgnederlaget. Men det er vel så mye et nederlag for main stream media. Tusenvis av kommentatorer, lederskribenter og forståsegpåere sitter igjen uten ære.

«Russiagate» er fake news på steroider.

Begrepet «fake news» ble jo hyllevare i og med Russiagate, men så viser det seg at den største fake news av dem alle var nettopp Russiagate.

Journalistikkens tapte standarder i «Russland-gate»

De burde nå kle seg i sekk og aske, si opp jobbene sine og innrømme for all verden at de har ført hundrevis av millioner mennesker bak lyset. De har brakt verden nærmere en storkrig bare på grunn av at Hillary Clinton ikke ville godta at hun tapte valget. Det finnes knapt noen tilgivelse for dette. Og skulle den finnes, så måtte det være hvis de ansvarlige beklaget dette høyt og tydelig. Men noe slikt vil ikke skje.

De vil satse på glemselen som sitt sikreste kort. De vet at folk glemmer fort, og de vil pøse på med avledningsmanøvre.

Noen av dem gjør et poeng av at det faktisk er avdekket alvorlige lovbrudd i forbindelse med Mueller-granksningen, men det har ingenting med Russiagate å gjøre. Det er blitt avdekket korrupsjon, men som Caitlin Johnstone skriver i en utmerket kommentar: «Korrupsjon er for Washington DC det som vann er for fisk.»

Vi ser i Norge at kommentarene er svært neddempet etter at Muellers konklusjon ble kjent. Det er en kjempesak, men den blir ikke dekket som en kjempesak. Den blir tonet ned og omtalt som noe mindre viktig.

Derfor er det vi andre som må minne om det igjen og igjen: Russiagate var plantet, Russiagate var en gigantisk løgn fra første øyeblikk, og nå er den endelig avslørt som det.

Den virkelige fortellingen med Russiagate er ikke fortellingen om russisk innblanding, men fortellingen om et korrupt forhold mellom deler av den politiske eliten og mediene. Mediene er avslørt fordi de aldri har stilt kritiske spørsmål, men har jattet med og latt seg bruke i en skitten maktkamp der sannheten avgikk for døden for lenge siden. Mediene og de sentrale journalistene har forrådt sine lesere og seere, og det bør vi minne om så det blir husket lenge.

Donald Trump er reaksjonær, imperialistisk og en slu kapitalist. Men han kom ikke til presidentembetet på grunn av russisk innblanding. Han vant ganske enkelt valget, og han vant fordi Hillary Clinton var en så avskydd, upopulær og korrupt kandidat.

Se vår kommentar etter valget:Tallenes tale: Det var først og fremst Hillary Clinton som tapte

Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelRussiagate oppløses i ingenting etter at Mueller har avsluttet granskning
Neste artikkel8 år siden Norge bombet Libya
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).