Brasil: Lula fri fra fengselet

3
Ekspresident Lula slapp ut fra fengselet 8. november 2019. Skjermdump fra teleSURtv

Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, vanligvis kalt Lula, slapp ut fra fengselet 8. november 2019 etter å ha sittet inne i 580 dager. Han ble fengslet i april 2018 etter en dom for korrupsjon og hvitvasking av penger, men venstreopposisjonen i Brasil har hele tida sagt at han ble dømt for å hindre ham i å stille til valg mot Jair Bolsonaro. Selv ikke dommeren som dømte ham kunne vise til noen konkrete bevis for Lulas eventuelle skyld.

Slik bante den liberale eliten i Brasil veien for høyreekstremisten Bolsonaro

På det tidspunktet var Lula den absolutt mest populære kandidaten til å bli president i Brasil. Selv etter at han ble fengslet hadde han en støtte i meningsmålingene på 37,3% mot Bolsonaros 18,3%.

Bolsonaros nyliberalisme er så ekstrem at sjøl The Economist kaller den en «perversjon». Han har markert seg med uttalelser av typen «diktaturet i Brasil burde ha henrettet minst 30.000 folk» (1999), og uttalelser om at politiske motstandere «burde bli skutt». New York Times siterte ham slik:

«Elections won’t change anything in this country. Unfortunately, it will only change on the day that we break out in civil war here and do the job that the military regime didn’t do: killing 30,000. If some innocent people die, that’s fine. In every war, innocent people die.»

«The Congress today is useless … lets do the coup already. Let’s go straight to the dictatorship.”

Fengselsoppholdet hadde på ingen måte knekt Lula. Det første han gjorde etter frigivelsen var å mane til kamp mot det høyreekstreme Bolsonaro-regimet.

«De fengslet ikke en mann. De prøvde å drepe en idé. Brasil fikk ingen forbedring. Brasil ble verre. Folk går sultne. Folk er uten jobb. De har ikke formelle jobber. De jobber for Uber – de leverer pizza som sykkelbud.»

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Bolsonaro er ei hånd-dukke, og blir styrt av Kosher Nostra.

 2. Avatar for Dias Dias says:

  Jeg synes denne kommentaren fra artikkelen var vedt å dele. Det virker ganske håpløsst.

  ou forgot to say That AFTER your “Non assumed comunist President” LULA BANNED weapons for civils, our crime grew HUGE in numbers.
  You may be a simpatising of him cause you hid half of the things.
  Our policeman are VERY BAD paid (its like 1000 USD month). Our policeman has the HIGHEST RATE of mortality in America. Our policeman have to Use Weapons from TAURUS (which shoot by itself, hurting people around and even themselves) and most of them have only short weapon (many revolvers). They have a Few Bulletproof jackets and the Crime/MAFIA has BY FAR OUTGUNNED the police and even small groups of the Army. The crime Factions have .50 cal weapons, explosives (they FREQUENTLY Blow up 24h bank machine to get money to feed the mafia), AK-47, 7.62 cal, 5.56 cal, 9mm (police cant use 9mm GUNS, Only the ARMY!) and SO ON.
  We HAD MANY presidents that just DIDNT FOUGHT THE MAFIA.
  Fernando Henrique (8 years), Luiz Inacio (8 years) and Dilma (6 years).
  Dilma also Threw the Country into an NEVER SEEN CRYSIS which HELP the “feeble minded” to turn themselves to the crime.
  WE DONT HAVE PSICHOLOGICAL TESTS to test IF some is ABLE to get out the JAIL So the result is that MANY PSICHOPATS and SERIAL KILLERS (that work for MAFIA sometimes) Left the Jail year after year in a INFINITE vicious cicle.
  The MOBSTERS That LEAD the Crime Organizations DO SO Even from INSIDE THE JAIL(where they have internet and cell phones)! NOTHING good has being done to stop this.
  I honestly think that policemans in OUR COUNTRY (BRASIL) are CRAZY or desperate people that doesnt have money for food and choose to go to the police/not going directly to the crime cause BEING A POLICEMAN IN BRASIL IS LIKE:
  Playing CS or COD with a 30% chance to spawn with a Bullet Proof Jacket and 90% chance to spawn only with a HandGUN (Their CARS Are not Bullet Proof ALSO and criminal just shoot policemans in they DAY OFF) against Criminals that has whatever weapon they WANT.
  =>AND to BLOW IT ALL UP, a 17 Year Old Teenager that join the Crime and Kill a person (since he is not an adult) CANNOT go to JAIL and only got 3 months in a foundation that works like a Jail part of the time and like a shelter at nights.
  So thats WHY we HAVE MANY Teenagers that has 5 or 10 Police records for Stealing people with guns, Beat up people And MANY Teenagers that has MORE THAN 2 HOMICIDE (even some with 10 Homicide!). And they DONT CARRY their CRIMINAL record to the ADULT AGE so a YOUNG ASSASSIN get a WIPE in his criminal Records when he GETS 18 YEAR OLD.
  Your reasons are not wrong but thats ONLY what the POLITICAL CORRECT MEDIA say.
  A TOTALLY FuckedUP Economic system with a FAR MORE Fucked UP Criminal/LAW System with ONE of the MOST CORRUPTED POLITICAL SYSTEM in the ENTIRE WORLD.
  So, dont try to play easy for the foreigners.
  Our country is fucked up and corrupted from its ROOTS to its LEAVES.
  Even when we had good times with economy, NOTHING was done to counter the CRIMINAL ORGANIZATIONS that Rule the Bank Robbers, Drug trafic, Weapon and Cigar/Alcohol Trafic in our borders and in the Heart of our biggest Citys.
  Ah, and we have the Biggest number of MIGRATION in history. those who have the MONEY and skills (to work abroad) just leave the country. We have MANY many that Wish to leave the country but just doesnt have money to pay the rent of their houses + some educational school to learn something that could be USEFULL ins a foreign country.
  We have a BEAUTIFUL but CORRUPTED country and it will be like this for years to come :frowning:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere