Brasil: Lula fri fra fengselet

0
Ekspresident Lula slapp ut fra fengselet 8. november 2019. Skjermdump fra teleSURtv

Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, vanligvis kalt Lula, slapp ut fra fengselet 8. november 2019 etter å ha sittet inne i 580 dager. Han ble fengslet i april 2018 etter en dom for korrupsjon og hvitvasking av penger, men venstreopposisjonen i Brasil har hele tida sagt at han ble dømt for å hindre ham i å stille til valg mot Jair Bolsonaro. Selv ikke dommeren som dømte ham kunne vise til noen konkrete bevis for Lulas eventuelle skyld.

Slik bante den liberale eliten i Brasil veien for høyreekstremisten Bolsonaro

På det tidspunktet var Lula den absolutt mest populære kandidaten til å bli president i Brasil. Selv etter at han ble fengslet hadde han en støtte i meningsmålingene på 37,3% mot Bolsonaros 18,3%.

Bolsonaros nyliberalisme er så ekstrem at sjøl The Economist kaller den en «perversjon». Han har markert seg med uttalelser av typen «diktaturet i Brasil burde ha henrettet minst 30.000 folk» (1999), og uttalelser om at politiske motstandere «burde bli skutt». New York Times siterte ham slik:

«Elections won’t change anything in this country. Unfortunately, it will only change on the day that we break out in civil war here and do the job that the military regime didn’t do: killing 30,000. If some innocent people die, that’s fine. In every war, innocent people die.»

«The Congress today is useless … lets do the coup already. Let’s go straight to the dictatorship.”

Fengselsoppholdet hadde på ingen måte knekt Lula. Det første han gjorde etter frigivelsen var å mane til kamp mot det høyreekstreme Bolsonaro-regimet.

«De fengslet ikke en mann. De prøvde å drepe en idé. Brasil fikk ingen forbedring. Brasil ble verre. Folk går sultne. Folk er uten jobb. De har ikke formelle jobber. De jobber for Uber – de leverer pizza som sykkelbud.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.