Brasil: Lula fri fra fengselet

0
Ekspresident Lula slapp ut fra fengselet 8. november 2019. Skjermdump fra teleSURtv

Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, vanligvis kalt Lula, slapp ut fra fengselet 8. november 2019 etter å ha sittet inne i 580 dager. Han ble fengslet i april 2018 etter en dom for korrupsjon og hvitvasking av penger, men venstreopposisjonen i Brasil har hele tida sagt at han ble dømt for å hindre ham i å stille til valg mot Jair Bolsonaro. Selv ikke dommeren som dømte ham kunne vise til noen konkrete bevis for Lulas eventuelle skyld.

Slik bante den liberale eliten i Brasil veien for høyreekstremisten Bolsonaro

På det tidspunktet var Lula den absolutt mest populære kandidaten til å bli president i Brasil. Selv etter at han ble fengslet hadde han en støtte i meningsmålingene på 37,3% mot Bolsonaros 18,3%.

Bolsonaros nyliberalisme er så ekstrem at sjøl The Economist kaller den en «perversjon». Han har markert seg med uttalelser av typen «diktaturet i Brasil burde ha henrettet minst 30.000 folk» (1999), og uttalelser om at politiske motstandere «burde bli skutt». New York Times siterte ham slik:

«Elections won’t change anything in this country. Unfortunately, it will only change on the day that we break out in civil war here and do the job that the military regime didn’t do: killing 30,000. If some innocent people die, that’s fine. In every war, innocent people die.»

«The Congress today is useless … lets do the coup already. Let’s go straight to the dictatorship.”

Fengselsoppholdet hadde på ingen måte knekt Lula. Det første han gjorde etter frigivelsen var å mane til kamp mot det høyreekstreme Bolsonaro-regimet.

«De fengslet ikke en mann. De prøvde å drepe en idé. Brasil fikk ingen forbedring. Brasil ble verre. Folk går sultne. Folk er uten jobb. De har ikke formelle jobber. De jobber for Uber – de leverer pizza som sykkelbud.»

Forrige artikkelBerlinmurens fall innledet nyoppdeling av verden
Neste artikkelFacebook hjelper Demokratene – fjerner alle henvisninger til varsleren av «Ukrainagate»