Avdekket slaveliknende forhold i fiskeindustrien

5
Det er avdekket menneskehandel og slaveliknende forhold i fiskeindustrien. Foto: Shutterstock

En storkontroll på 20 fiskebruk i Lofoten og Vesterålen avdekket flere brudd på arbeidstidsbestemmelser og sosial dumping. – Det er kriminell virksomhet, sier forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN til NRK. Hunfrykter at det kan være toppen av et isfjell. NRK skriver:

I en aksjon mot 20 fiskebruk i Vesterålen og Lofoten i vår ble det avdekket flere tilfeller av svart arbeid, manglende overtidslønn, timelønn nede i 40 kroner timen og brudd på arbeidstidsbestemmelser.

Hos 19 av de kontrollerte bedriftene ble det avdekket brudd.

Bakgrunnen for aksjonen var signaler om at utenlandske arbeidere i fiskeindustrien i Nordland ble utsatt for menneskehandel og slavearbeid.

Etter aksjonen bekrefter Lars-Jørgen Gunnestad, som leder A-krimsenteret i Nordland at det er indikasjoner på menneskehandel.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen kjenner til undersøkelsen fra A-krimsenteret.
– Det vi leser om i media i dag er kriminell virksomhet. Vi er bekymra for at denne undersøkelsen avdekker toppen av et isfjell, sier hun til NRK.
Hun er glad for at arbeidsvilkårene for mange arbeidere i fiskeindustrien nå blir kjent.
– Det har vært veldig mye omtale av sosial dumping i norsk sjømatnæring. Derfor er det skuffende å erfare at det fortsatt er virksomheter som driver på denne måten.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt sier til NRK:

– Folk får ikke har faste jobber, og kan dermed ikke si fra. Dette frislippet, kombinert med fri flyt av arbeidskraft i EU og EØS, gjør at vi kan hente folk fra fattige land som er lette å utnytte.

A-krim har gransket forholdene og sier til Dagbladet at det er indikasjoner på menneskehandel, svart arbeid og påstander om slaveliknende forhold på fiskebruk i Nordland.

«Svart arbeid. Null overtidslønn. Trusler fra arbeidsgiver. Dårlig og ulovlig boforhold. Arbeidsavtaler med timelønn på 40 kroner. Brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Payback i form av skyhøy husleie til arbeidsgiver. Dette er blant funnene som indikerer grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.»

Situasjonsbildet etter tips og undersøkelser før aksjonen var blant annet slik:
Tvangsbosetting
Eksempler på husleie på 6500 kroner måneden for en seng på firemannsrom.
Arbeidstid på 3-400 timer pr. md. – uten overtidsbetaling.
Arbeidsulykker som ikke blir rapportert.
Innleie av arbeidskraft kamuflert som entreprise for å omgå loven om minstelønn/tarifflønn.
Uttalelser fra arbeidere var at de sammenliknet dette med «slavearbeidsplasser» og at «de følte seg behandlet som dyr».

EØS-systemet gjør denne formen for menneskehandel svært mye lettere og arbeidsforholdene for både fagbevegelsen og de ansatte svært mye vanskeligere. De hovedansvarlige er eierne og de som profiterer på dette. Men politikerne som støtter EØS og har vært døråpnere for at slikt kan foregå i stor stil, slipper ikke unna.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for talfhild talfhild says:

  Nok et flott kapittel i den pågående fortellingen om arbeids-nomaden!

  Når man blir importert fra andre siden av kontinentet for å håndtere en spade, så burde det ligge i kortene hvem av partene forholdene er lagt til rette for.

 2. AP vil ikke bare ha EØS avtalen, de vil inn i EU, og har sluttet seg til Lisboa-traktaten av 2009 som fastslår at markedsøkonomi skal være fundament for EU. Dette burde utløse et folkekrav om at Arbeiderpartiet skifter navn, de representerer ikke arbeiderklassen, heller ikke arbeidstakere under øvre middelklasse, de representerer den globale storkapitalen.

  Et bevis på det var når Støre inviterte Barth Eide som var direktør i World Economic Forum, en av den globale storkapitalens mest kjente offisielle organisasjoner. Utløste dette et ramaskrik i APs lokal og fylkeslag? Langt i fra. Mette og trette nordmenn flest har det så godt at når de leser om utnytting og utbytting på norsk jord så gjør de det med distanse, dette gjelder bare utenlandsk arbeidskraft i Norge, ikke nordmenn selvsagt.

  Feil. EU er det storkapitalen som har pønsket ut, og kapitalens fire lover er EUs fire “friheter”- fri flyt av uregulert kapital, fri flyt av billigste tilgjengelige arbeidskraft, fri flyt av tjenester og fri flyt av varer. Så grov utnytting av arbeidstakere i feks fiskeindustrien, hotellnæringen, restaurantbransjen, helse, reise, transport, bygg og anlegg blir ikke bare gjeldene for utenlandske arbeidere. For sosiale rettigheter uthules litt etter litt hele tiden, og politikernes oppdrag for storkapitalen er å demontere velferdsstaten og innføre private helse og pensjonsordninger, og etterhvert skolepenger for utdanning.

  Middelklassen må ikke tro at det ar bare arbeiderklassen og underklassen som får dårlige kår i en ny-liberal markedsøkonomi. Dette er også deres kamp, selv om de ikke har forstått det ennå. Det er bare å se på hvordan det har blitt i land som har vært medlem i EU lengst for eksempel Frankrike.

  Macron har begynt å angripe lønn og betingelser for middelklassen, som helseforsikringer og pensjonsordninger, og innfører private varianter som folk må betale for med en lønn som presses ned hele tiden. store formuer har han gjort skattefrie, mens skatt og avgifter betales av vanlige folk. EU fullt implementert blir som USA hvor ideen om EU ble unnfanget.

 3. Avatar for Appi Appi says:

  LO er jo blitt et navn på en bygning (og en ja til EU organisasjon), så da kan arbeidslivs kriminelle herje fritt og ingen kan stoppe denne utviklingen. For uten om et folke opprør fra grasrota da!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.