EØS-skandalen: Hvorfor velger Rødt EUs styringsrett foran Norges?

6
Bjørnar Moxnes (Rødt) under stortingsmøtet der han stilte mistillitsforslag mot statsråden. Skjermdump fra video.

Fra Politikus.

På dagen før 25 år sia folkets nei til EU-medlemskap, valgte Rødt i Stortinget å fremme mistillitsforslag mot helsestatsråden for at hun ikke hadde vært rask nok til å følge opp EUs styringsrett over Norge. Mistillitsforslaget blei i følge Bjørnar Moxnes mottatt nærmest med ovasjoner på hans Facebook-side. For Rødt og Moxnes dreier ikke denne saka seg om EUs styringsrett i Norge i det hele tatt, men om den store og sentrale norske fortellinga om at den store stygge staten — i dette tilfellet ved NAV — overkjører og fengsler de svakeste og mest stakkarslige medborgerne våre. Men Rødt bommer på fortellinga.

Ftrl 21-3
NAVs vilkår for statlig støtte

Dette hadde ikke blitt en sak om det ikke var for EUs styringsrett over norske politiske vedtak. Det er stortingsflertallet som uten motstand har vedtatt vilkår i folketrygdloven og andre lover for å få offentlig støtte, og instanser som kommuner (utgjør en av tre tidligere etater av NAV) og statlige etater som NAV som vedtar detaljene for disse vilkåra.

Når EU er uenig i disse norske politisk vedtatte reglene, hvorfor blir da Rødt opprørt over at EUs regler ikke er fulgt, og at alle offentlige instanser i Norge ikke raskt nok har effektuert EUs tolking av sine fire kapitalistiske «friheter»?

Det er mange hundre tusen hvert år som får offentlig støtte gjennom ytelser fra NAV. Det er bare noen ytterst få som ikke overholder vilkåra for ytelsene. Og de er neppe av samfunnets svakeste og mest stakkarslige medlemmer de som reiser til Sør-Europa eller andre verdensdeler i strid med vilkåra. Moxnes meldte til nrk.no i går kveld  at «ute blant folk er tålmodigheten for lengst slutt». Som om revolusjonen står på dørterskelen. Ikke engang de to ivrigste EU-partiene i Norge, Høyre og Arbeiderpartiet, ville støtte Rødts mistillitsforslag basert på at norske offentlige instanser ikke raskt nok bøyde av for EUs kapitalistiske friheter.

Når det som er EØS-skandalen blir omtalt som NAV-skandalen med bøter og fengsel i strid med EUs regler, er det grunn til å minne om at NAV ikke har myndighet til å ilegge noen bøter eller fengselsstraff. Det er det domstolene som gjør. Å anklage NAV for at både domstolene og riksadvokaten opptrer som sovende instanser, blir helt feil.

Klassejuss 27.03.2008
Klassekampen 27.03.2008

Hadde vi ikke hatt EØS-avtalen, hadde ikke dette vært en sak. Men straffenivået burde ha vært en sak. Den diskusjonen er verken Rødt eller andre interessert i. Sjøl om de sier at de er opptatt av de svakeste. Det har vært kjent lenge at straffene for misbruk av offentlig stønad, særlig sosialytinger, har vært altfor strenge i forhold til andre økonomiske forbrytelser og annen kriminalitet. Jeg skreiv om det i Klassekampen i 2008. Det har ikke mange andre med tyngde vært opptatt av.

At Rødt og Moxnes velger den populistiske tolkinga og setter i gang et politisk spill som mislyktes, sier noe om Rødts politiske utvikling. Rødts oppslutning er stor blant høyt utdanna. I økende grad også i de mange statsfinansierte politiske påvirkningsorganisasjonene. Blant Rødts velgere og sympatisører er en ikke ubetydelig del «moderne» og lite begeistra for nasjoner og nasjonalt sjølstyre.

For dette sjiktet er EU symbolet på fredelig samarbeid. Om fem til ti år blir det svært vanskelig for Rødt å øke og holde på disse velgerne uten å endre syn på norsk EU-medlemskap og EØS-avtalen og bli som andre europeiske «venstreorienterte» der EU ses på som «den eneste mulige politikken». Sånn sett er Moxnes og Rødts kamp for EUs styringsrett over norske politiske regler et omen, et varsel om den kommende politikken.

Se også disse artiklene om denne saka:
Skandalen er EØS
EU og venstresida sammen mot NAV-vilkåra 
«Fred frihet og alt gratis»: Jeg skal bare ha, etter mine regler

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for veto veto says:

  Nederländerna, Frankrike, Italien och Spanien har väl per idag budgetunderskott på 1,5-3% av BNP per officiella siffror. Tyskland kanske 1%? Brutto-nationalprodukt, märk väl. Hur mycket det blir i förhållande till statens faktiska nettointäkter vågar jag knappt tänka på.

  Frankrike har statsskuld på ca 100% av BNP, Italien närmar sig 140%. Tyskland ca 60%, Nederländerna 50%. Dessa stater, framförallt Tyskland, ska så inom ramarna för EU fortsätta att betala för ökad levnadsstandard i det nu allierade Östeuropa. Norge ska också betala som EES-medlem.

  Hur attraktivt EU och EES kommer att te sig om 5-10 år ens för det som idag är “högutbildad etablissemangsvänster” återstår att se. Det återstår också att se om det finns kvar några möjligheter överhuvudtaget för Norge att själv bestämma hur man ska förhålla sig till EU, EES, NATO, och vad man ska göra med oljefonden.

 2. Avatar for Dias Dias says:

  Jeg måtte lese denne artikkelen flere ganger for å finne noe som var i nærheten av noe interessant.
  Med mindre denne Ove Bengt Berg begynner å svare for artikklene som blir dumpet her på forumet. Så kan han med fordel byttes ut med nærmest hva som helst.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Svaret på Ove Bengts Bergs spørsmål er vel så enkelt som at Rødt primært er opptatt av å ivareta arbeiderklassens og de fattiges interesser. Når NAV-skandalen avdekkes så rulles fortellinger om (brutal) behandling av NAV-klienter ut i stor bredde i media og denne behandling av NAV-klienter får dermed et helt annet fokus og en helt annen oppmerksomhet enn tidligere. Alle politikere blir tvunget til å forholde seg til det som skjer.

  Det er ikke så enkelt som at personer som mottar trygde-ytelser drar på en slags luksusferie til syden. (Det har feks vært lovlig lovlig å reise på ferie fra Oslo til Alta mens man mottar ytelser, men ikke fra Oslo til Strømstad). Det kan være mange ulike årsaker til at trygde-mottakere reiser til andre land i Europa. Det kan hende at de har foreldre og slektninger som feks bor i ferieleiligheter i andre land og den som mottar NAV-ytelser kan ha behov for å oppholde seg hos disse og kan få hjelp fra disse slektninger, dessuten kan klima være bedre i andre land noe som kan være gunstig for helsen samt at prisnivået er lavere i en situasjon hvor man kan være avhengig av dyre medisiner. Det finnes også historier om NAV-klienter som har reist til utlandet for å besøke sine døende familiemedlemmer. Man kan ikke fremstille dette som om det kun dreier seg om en slags form for luksusferie.

  Frp har vært veldig på hugget i mange år med å ta det de kaller for snyltere. Og det ser ut som at Frp har fått gjennomslag i media og hos store deler av befolkningen for et slik syn på NAV-klienter om at mange av dissse er regelrette snyltere og bedragere.
  Dette føyer seg vel inn i et slags mønster for uvitenhet og statsbrutalitet i Norge, hvor det feks aksepteres at Norge bomber et annet land slik som Libya samtidig med at norsk befolkning går i rosetog i Norge.

  Nå kan det også hende at Rødt er tilhenger av at reisefrihet skal gjelde for samtlige innbyggere i Norge, også for de som mottar ytelser fra NAV. Det er på tide med en opprydding i hvordan det norske samfunnet behandler de svakeste og fattigste i samfunnet, istedenfor å sette syke og fattige mennesker i fengsel og å ruinere dem økonomisk bare fordi at de oppholdt seg i en lenger periode i utlandet.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er fint at NAV har fått en ridder i herr Berg. Det er de sikkert glad for. Jeg derimot, synes tanken på at vi skal være på samme side, er deprimerende.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Selvfølgelig. De uten jobb spesielt trenger sin del av landets verdier på bok umiddelbart (10 mill NOK per familie). Nå blir de fortalt at dessverre, de skal gå til “pensjoner”

 6. Avatar for Brunders Brunders says:

  Så, den gode hr. Politicus syns det skal være fritt valg mellom hvilke lover vi velger å følge, og hvilke vi kan gi f… i. Det er den eneste forsvarlige konklusjonen på denne lett forvirrede artikkelen.
  Problemet er vel ikke verre, enn at en del politikere - en god del politikere, har sauset seg sånn ned i denne idéen om å “stoppe trygde-eksport”, at de for det første glemmer å endre trygdeloven. Dernest blir NAV-direktørene kjent med EØS-reglene, men velger å følge etablert praksis, fordi “trygde-eksport” er mer fy-fy enn lovbrudd på administrativt nivå.
  At NAV da er sentral-produsenter av et antall gjeldsslaver og fengselsfugler som ikke skulle ha vært det, er ikke interessant for dem. Åpenbart.
  Først når alt skittentøyet henger på snora til allmen beskuelse, blir de nødt til å gjøre noe. Bedre sent enn aldri, selvsagt, men fy f… for en idiotisk NAV-ledelse.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere