Millionmobilisering mot regjeringa i Chile

0
Det skal ha vært 1,2 millioner mennesker i gatene under demonstrasjonen i Santiago de Chile 26. oktober 2019. Illustrasjon: Shutterstock

Over en million mennesker fylte Plaza Italia i Santiago de Chile 26. oktober 2019. TV-seere ble overveldet av dette utrolige menneskehavet. Også i alle andre større byer i Chile var det store demonstrasjoner. Demonstrantene stiller økonomiske krav mot den nyliberale politikken til regjeringa til Sebastian Piñera, men kampen som startet med en mindre prisøkning på metrobillettene, er nå en politisk kamp for demokrati og mot diktatur og statlig undertrykking. Det sentrale kravet er at det etableres en folkevalgt konstituerende forsamling for å gi landet en ny grunnlov. #MomentoConstituyente

Opprøret i Chile er alt i utgangspunktet en klassekamp, slik Manuel Cabieses forklarer her. Men den begynte som et sponant raseri, nå er kampen blitt mer og mer politisk. Klassekampen i Chile er typisk for det sosiale opprøret som nå omfatter stadig flere land i Latin-Amerika, og den herskende klassen har stort sett ikke andre svar å gi enn økt vold.

«Dette er en sosial revolusjon,» sa Andrea Lyn, en 61 år gammel skuespiller i Santiago. «Det er vi som sier at nok er nok!»

Les også: T-baneopprøret i Chile

Chiles president bruker brutal undertrykking som på Pinochets tid

Chile: Nyliberalismens mønsterland i Latin-Amerika holder på å krasjlande

Forrige artikkelValutakrigen: Russlands største oljeselskap dumper dollar
Neste artikkel«The Persecution» – forfølgelsen fortsetter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).