Valutakrigen: Russlands største oljeselskap dumper dollar

0
Illustrasjon: Shutterstock

Rosneft, som er Russlands største oljeselskap, har skiftet valuta i alle sine kontrakter fra dollar til euro. Dette melder Reuters. Beslutningen ble tatt for å skjerme selskapets virksomhet fra USAs sanksjoner sier toppsjefen i selskapet Igor Sechin.

Han sa dette i en tale på et økonomisk forum i Verona, Italia. Enda en gang ser vi hvordan det er USAs egen politikk med stadig flere sanksjoner som driver fram et brudd med det USAs dollarhegemoni.

Dmitry Dolgin, som er sjeføkonom i Commonwealth of Independent States, sa i september 2019 at av-dollarisering nå kan sees gjennom hele Sentral-Asia. Selskaper, privatpersoner og stater slutter å bruke dollar og går over til andre valutaer.

Allerede i 2015 bestemte Gazprom Neft seg for å gå over til å bruke yuan renminbi i sin oljehandel med Kina. Agathe Demarais, som er Global Forecasting Director vede Economist Intelligence Unit (EIU), sier at også EU bak kulissene ønsker en av-dollarisering. Deres mål er naturligvis å styrke euroen som internasjonal valuta.

Også Kina, verdens største eksportør og verdens største industrinasjon, fortsetter arbeidet med å befra seg fra dollarens makt. Men det er en langsiktig strategi og ikke noe som er umiddelbart forestående..

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.