Valutakrigen: Russlands største oljeselskap dumper dollar

1
Illustrasjon: Shutterstock

Rosneft, som er Russlands største oljeselskap, har skiftet valuta i alle sine kontrakter fra dollar til euro. Dette melder Reuters. Beslutningen ble tatt for å skjerme selskapets virksomhet fra USAs sanksjoner sier toppsjefen i selskapet Igor Sechin.

Han sa dette i en tale på et økonomisk forum i Verona, Italia. Enda en gang ser vi hvordan det er USAs egen politikk med stadig flere sanksjoner som driver fram et brudd med det USAs dollarhegemoni.

Dmitry Dolgin, som er sjeføkonom i Commonwealth of Independent States, sa i september 2019 at av-dollarisering nå kan sees gjennom hele Sentral-Asia. Selskaper, privatpersoner og stater slutter å bruke dollar og går over til andre valutaer.

Allerede i 2015 bestemte Gazprom Neft seg for å gå over til å bruke yuan renminbi i sin oljehandel med Kina. Agathe Demarais, som er Global Forecasting Director vede Economist Intelligence Unit (EIU), sier at også EU bak kulissene ønsker en av-dollarisering. Deres mål er naturligvis å styrke euroen som internasjonal valuta.

Også Kina, verdens største eksportør og verdens største industrinasjon, fortsetter arbeidet med å befra seg fra dollarens makt. Men det er en langsiktig strategi og ikke noe som er umiddelbart forestående..

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Det er slik det skjer - når verden tilter.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere