T-baneopprøret i Chile

0
Fra T-baneopprøret i Santiago, Chile. Skjermdump fra Twitter

Chiles hovedstad Santiago har vært scene for voldsomme opptøyer i flere dager i midten av oktober 2019. Til slutt erklærte landets president, Sebastián Piñera, unntakstilstand for å slå ned protestene.

Protestene startet da myndighetene økte prisene på T-banebillettene med 4%. I andre sammenhenger ville det blitt sett på som en bagatell, men her ble det den berømte dråpen som ikke bare fikk begeret til å renne over, men til å revne.

Studentene i Santiago satte opp barrikader og tente på innganger til T-banestasjoner. Minst 78 stasjoner ble ødelagt på denne måten. Både politifolk og sivile ble skadd. Regjeringa sendte inn soldater for å få kontroll over situasjonen – for første gang siden Agosto Pinochets tid.

Til slutt ble president Piñera nødt til å trekke prisøkningene tilbake, og protestbevegelsen kunne notere seg for en full seier.

Når en slik sak, som jo må kalles ganske liten, fører til en slik eksplosjon, så vet man at det ligger en misnøye under som har bygd seg opp over lang tid. Den nyliberale regjeringa til Piñera erklærte i 2018 at den vil kutte offentlige utgifter med et beløp som tilsvarer 500 millioner dollar i løpet av fire år.

Piñera er forretningsmann og har ifølge Forbes bygd seg opp en formue på 2,8 milliarder dollar, noe som plasserer ham blant de 1000 rikeste menneskene i verden. Han har eid 90% av TV-kanalen Chilevisión og 27% av LAN Airlines, men han solgte seg ut for å unngå beskyldninger om interessekonflikt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTulsi Gabbard med knusende utfordring til Hillary Clinton
Neste artikkelDen moderne deportasjonen av afrikanske slaver. Del 1