Hvorfor «krig mot maskuliniteten»?

23
Etruskiske dansere. Gravmaleri fra Triclinium-graven i Tarqunia.

Nylig kom American Psychological Association med retningslinjer for psykologer og andre som arbeider med gutter og menn. I retningslinjene går det klart fram at maskulinitet er noe negativt og skadelig.

Retningslinjene hevder at «tradisjonell maskulinitet er skadelig» og at det er ønskelig å undertrykke den hos gutter og menn. I en kommentar til retningslinjene kaller Christine Rosen dette «En psykologisk krig mot maskuliniteten».

Det er opplagt at maskuliniteten har både positive og negative sider, men å avsi en slik dom over maskuliniteten som sådan er likevel noe annet. Vi tror Rosen har noen poenger, og at det kan være vel verdt å grave mer i denne massive ideologiproduksjonen mot gutter og menn og deres maskulinitet. Men før vi gjør det vil vi gå tilbake i historien for å søke visdom.

I ca. 440 fvt skrev den greske tenkeren Herodot verket Historie. Dette regnes som som det verket som grunnla historievitenskapen. Der forteller han om kong Krøsus av Lydia som ble beseiret av perserkongen Kyros den store. Istedet for å bli drept av sin overmann ble Krøsus innlemmet i staben til Kyros som rådgiver.

Kyros spurte en gang Krøsus om hva han skulle gjøre for endelig å bryte ned motstanden blant lydierne. Han lurte på om han skulle jevne deres viktigste by med jorda for å lære dem å ikke gjøre motstand. Da kommer Krøsus med sitt råd til kongen, her fra den engelske versjonen som ligger på The Internet Classics Archive:

«»Oh! my king, thy words are reasonable; but do not, I beseech thee, give full vent to thy anger, nor doom to destruction an ancient city, guiltless alike of the past and of the present trouble. I caused the one, and in my own person now pay the forfeit. Pactyas has caused the other, he to whom thou gavest Sardis in charge; let him bear the punishment. Grant, then, forgiveness to the Lydians, and to make sure of their never rebelling against thee, or alarming thee more, send and forbid them to keep any weapons of war, command them to wear tunics under their cloaks, and to put buskins upon their legs, and make them bring up their sons to cithern-playing, harping, and shop-keeping. So wilt thou soon see them become women instead of men, and there will be no more fear of their revolting from thee.»

Krøsus råder altså Kyros til i stedet for å føre en brutal krig mot lydierne bør han tvinge mennene til å slutte med mannlige aktiviteter og begynne med de kvinnelige, «slik vil du se at de blir kvinner i stedet for menn, og du vil ikke lenger behøve å frykte noe opprør fra dem».

Kan det være så enkelt, at våre herskere angriper maskuliniteten simpelthen for å hindre sine undersåtter i å gjøre opprør? Har de lest sin Herodot og tatt lærdom av rådene fra Krøsus?

Vi er fullt klar over at dette er å pirke borti et vepsebol, men kanskje vi har lesere som ønsker å ta opp tråden her? Det er mer enn tydelig at dette er et aktuelt tema.

Les også: Hvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Ja og amen til det. Men då er vi inne på eit anna emne: “Leiarskap”. Som vi veit er “leiarskap” utvikla til eit fagfelt, som er heilt i lomma på ein kapitalistisk foretaksmodell. Ein kan berre vera “leiar” dersom ein har gått gjennom denne typen doktrinering, og ein “god leiar” gjer i røynda som fanden vil, og ingenting anna. I ein forstand vert du som leiar oppseda til å “ta upopulære avgjerder” eller vera nådelaus om det trengst, men samstundes er du fullstendig knytt opp til det systemet som har skapt deg. Ein god leiar gjer ikkje opprør. og stansar alle som gjer opprør mot han (eller ho) sjølv. Innebakt i leiarskapsfilosofien er det ein god del systemtruskap.

 2. Om ein skal halde fram med gode sitat:
  “Do the boys carry it away?”
  “Aye that the do, my lord. Hercules and his load too”
  “It is not very strange. For my uncle is King of Denmark, and those that would make mouths at him while my father lived give twenty, forty, fifty, a hundred ducats apiece for his picture in little. 'Sblood, there is something in this more than natural, if philosophy could find it out.” Hamlet, akt 2 scene 2. Underforstått: Når dei umodne rår, går det gale.

 3. Geir1 says:

  Fra APA`s retningslinjer for arbeid med gutter og menn ( https://www.apa.org/about/policy/boys-men-practice-guidelines.pdf ):
  “MASCULINITY IDEOLOGY
  Masculinity ideology is a set of descriptive, prescriptive, and proscriptive of cognitions about boys and men. Although there are differences in masculinity ideologies, there is a particular constellation of standards that have held sway over large segments of the population, including: anti-femininity, achievement, eschewal of the appearance of weakness, and adventure, risk, and violence. These have been collectively referred to as traditional masculinity ideology (Levant & Richmond, 2007)”
  Dominans nevnes også som del av idealet. “Achievement” som del av tradisjonell maskulinitet kobles til dominans, mens det hos jenter og kvinner omtales som noe belastende. Ikke dominans-drevet “Flink pike-syndromet”
  “Masculinities” omtales.
  Men i retningslinjene for arbeid med jenter og kvinner brukes ikke begrepet “Femininity ideology” eller “femininities” Det indikerer at forskningen har brukt forskjellige metoder på kjønnene, og resultatene/tolkninger av resultatene ikke bør brukes i helsevesenet.
  ( https://www.apa.org/about/policy/girls-and-women-archived.pdf )
  Koblingen mellom maskulinitet og sexisme syns jeg er grov å bruke i retningslinjer for psykologer.
  Regner med sexisme er temmelig likt fordelt mellom kjønnene.

  although

 4. Johnny says:

  Den (vestlige hvite) mannen er planetens mest tolerante mann, så det er litt merkelig med disse hatkampanjene.

  Hvorfor ikke kampanjer mot den sterke sosiale kontrollen og kvinnediskrimineringen som utøves av muslimske menn?

 5. Mari says:

  Jeg blir alltid overrasket over hvor nærsynt folk er når det gjelder neo feminisme. Krig mot menn? Joda! Men ikke glem at det er en krig mot kvinner og familier samtidig. Selv er jeg kvinne/kone/mor og blir stadig møtt med anklager om å være forræder mot mitt eget kjønn fordi jeg, og mange andre kvinner jeg kjenner, ikke er enig med disse menneske som tror vi alle skal rette oss inn med det skjeve synet de står for. Jeg er 51 år gammel nå og etterlyser RETTEN til normalt samspill. Om en mann er hyggelig nok til å holde døra for meg takker jeg fra hele mitt hjerte for vennligheten og blir da fortalt av “feminister” at jeg skal skjemmes. Hvorfor det? Hva er galt med vennlighet fra en mann og hva er galt med å være takknemlig? Nå kan man i noen land bli anmeldt (som mann) om man gjør uskyldige flørtende kommentarer eller enda verre kommer med ærlig mente komplimenter. Et forsøk på tilnærmelse kan ende ham i vansker med loven. Hva i alle dager har skjedd med normal mellommenneskelig kontakt? Skal mine sønner ikke vise at de har følelser for ei dame? Må de fylle ut noen skjema for å søke tillatelse? Vi som er oppe i årene har da alle minner om morsom og uskyldig samspill, lette samtaler med motsatt kjønn og hva både betyr for utvikling av oss som individer.
  Ærlig talt, det er på tide å fortelle disse diktatorene at nok er nok og bare ignorere alt bråk de steller til eller gå til direkte motangrep ved å demonstrere hele denne merkelige zombie fremtiden vi holder på å nærme oss før alt som heter emosjoner og menneskelighet dør ut. Vennligst, ikke still normale kvinner som meg ved same side som disse neo feminister. Det som da skjer er nettopp hva de ønsker, å lage en kunstig form for krig mellom kjønnene. De eneste som vinner er de som først introduserte oss til neo feminisme, nemlig de som kalles eliten.
  Marita Nilsen

 6. Comrad says:

  Det har du nok rett i. “Freedom is just another word for nothing left to lose”, sang Janis Joplin, og i den andre enden av den aksen finner man de mest trellbundne av oss alle. Toppledere har frihet til å dra på ferie dit de vil, men ikke til å si annet enn hva konformiteten tillater.

 7. Comrad says:

  Jeg hadde ikke hørt om Bruce Levine før og takk, for videoen. Han er inne på et tema jeg har tenkt endel over selv, og det har slått meg at “krigen mot maskuliniteten” i stor grad handler om å lage et (enda) mer konformt samfunn. “Ensomme ulver” (i realiteten folk, i all hovedsak menn, med evnen til å “look through bs” som Levine sier det) stigmatiseres og mistenkeliggjøres og, slik jeg ser det, er det det (av natur) totalitære matriarkatet som er i ferd med å gripe makten.

  Modenhet er evnen å se nyanser og både menn og kvinner kommer i alle valører. Du bruker ord som “no-mind, penetrere, voldtekt, eierskap, bevisstløs, suttre og sladre” og om maskulinitet ser slik ut, i dine øyne, da går du fortsatt i barnesko.

  Kloke ord. Jeg var ikke klar over at Paul Watson drev med annet enn miljørelaterte saker, og har du en lenke til hvor du fant sitatet?

 8. AnneBrit says:

  Jeg prøvde en gang i internets barndom, å ta kontakt med de jeg - på den tiden - trodde var mine egne - diskusjonsforumet “Kvinner på Tvers”. Jeg presenterte meg som renholder - jeg hørte aldri tilbake.
  Det er mulig at de hadde vært mer lydhøre om jeg hadde kalt meg fagforeningsaktivist.

  En venninne av meg, som omgikk de mest venstre-radikale her på stedet, opplevde til stadighet at folk så seg om etter annen samtalepartner, når hun fortalte at hun var husmor.

  https://www.youtube.com/watch?v=cdtdidL2MQo

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere