Hvorfor «krig mot maskuliniteten»?

22
Etruskiske dansere. Gravmaleri fra Triclinium-graven i Tarqunia.

Nylig kom American Psychological Association med retningslinjer for psykologer og andre som arbeider med gutter og menn. I retningslinjene går det klart fram at maskulinitet er noe negativt og skadelig.

Retningslinjene hevder at «tradisjonell maskulinitet er skadelig» og at det er ønskelig å undertrykke den hos gutter og menn. I en kommentar til retningslinjene kaller Christine Rosen dette «En psykologisk krig mot maskuliniteten».

Det er opplagt at maskuliniteten har både positive og negative sider, men å avsi en slik dom over maskuliniteten som sådan er likevel noe annet. Vi tror Rosen har noen poenger, og at det kan være vel verdt å grave mer i denne massive ideologiproduksjonen mot gutter og menn og deres maskulinitet. Men før vi gjør det vil vi gå tilbake i historien for å søke visdom.

I ca. 440 fvt skrev den greske tenkeren Herodot verket Historie. Dette regnes som som det verket som grunnla historievitenskapen. Der forteller han om kong Krøsus av Lydia som ble beseiret av perserkongen Kyros den store. Istedet for å bli drept av sin overmann ble Krøsus innlemmet i staben til Kyros som rådgiver.

Kyros spurte en gang Krøsus om hva han skulle gjøre for endelig å bryte ned motstanden blant lydierne. Han lurte på om han skulle jevne deres viktigste by med jorda for å lære dem å ikke gjøre motstand. Da kommer Krøsus med sitt råd til kongen, her fra den engelske versjonen som ligger på The Internet Classics Archive:

«»Oh! my king, thy words are reasonable; but do not, I beseech thee, give full vent to thy anger, nor doom to destruction an ancient city, guiltless alike of the past and of the present trouble. I caused the one, and in my own person now pay the forfeit. Pactyas has caused the other, he to whom thou gavest Sardis in charge; let him bear the punishment. Grant, then, forgiveness to the Lydians, and to make sure of their never rebelling against thee, or alarming thee more, send and forbid them to keep any weapons of war, command them to wear tunics under their cloaks, and to put buskins upon their legs, and make them bring up their sons to cithern-playing, harping, and shop-keeping. So wilt thou soon see them become women instead of men, and there will be no more fear of their revolting from thee.»

Krøsus råder altså Kyros til i stedet for å føre en brutal krig mot lydierne bør han tvinge mennene til å slutte med mannlige aktiviteter og begynne med de kvinnelige, «slik vil du se at de blir kvinner i stedet for menn, og du vil ikke lenger behøve å frykte noe opprør fra dem».

Kan det være så enkelt, at våre herskere angriper maskuliniteten simpelthen for å hindre sine undersåtter i å gjøre opprør? Har de lest sin Herodot og tatt lærdom av rådene fra Krøsus?

Vi er fullt klar over at dette er å pirke borti et vepsebol, men kanskje vi har lesere som ønsker å ta opp tråden her? Det er mer enn tydelig at dette er et aktuelt tema.

Les også: Hvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ja og amen til det. Men då er vi inne på eit anna emne: “Leiarskap”. Som vi veit er “leiarskap” utvikla til eit fagfelt, som er heilt i lomma på ein kapitalistisk foretaksmodell. Ein kan berre vera “leiar” dersom ein har gått gjennom denne typen doktrinering, og ein “god leiar” gjer i røynda som fanden vil, og ingenting anna. I ein forstand vert du som leiar oppseda til å “ta upopulære avgjerder” eller vera nådelaus om det trengst, men samstundes er du fullstendig knytt opp til det systemet som har skapt deg. Ein god leiar gjer ikkje opprør. og stansar alle som gjer opprør mot han (eller ho) sjølv. Innebakt i leiarskapsfilosofien er det ein god del systemtruskap.

 2. Om ein skal halde fram med gode sitat:
  “Do the boys carry it away?”
  “Aye that the do, my lord. Hercules and his load too”
  “It is not very strange. For my uncle is King of Denmark, and those that would make mouths at him while my father lived give twenty, forty, fifty, a hundred ducats apiece for his picture in little. 'Sblood, there is something in this more than natural, if philosophy could find it out.” Hamlet, akt 2 scene 2. Underforstått: Når dei umodne rår, går det gale.

 3. Me Too kampanjen og feminister driver også nærmest krig mot (den vestlige hvite) mannen, og PRIDE og LGBT bevegelsen som rettes spesielt inn mot unge, forherliger transseksualitet og prøver å få mange unge til å tenke på sin kjønnsidentitet lenge før de er følelsesmessig og fysisk modne for det.

  Disse nye retningslinjene fra American Psychological Association kommer etter at disse bevegelsene, Me Too, PRIDE og LGBT har vært i virksomhet i noen år, og noen år er lenge i et ungt menneskes liv. Det er som om krefter ønsker å ødelegge den generelle forholdet mellom vestlige menn og kvinner. En feminisering av den vestlige mannen gjør han bare enda mindre attraktiv for kvinner, og det når fødselsraten er sterkt negativ for alle opprinnelige befolkninger i vestlige land.

  Kjernefamilien, en kristen institusjon med far, mor og barn blir angrepet og har vært det lenge. Sammen med angrepet på den kristne kulturarven, med ødeleggelse av tusener av kirkebygg hver år, virker det som at det er et organisert angrep over et bredt spekter på Vesten og tradisjonelle kristne verdier. Påvirkningen kommer fra presse og unges sosiale medier, og hvem eier presse og media? Hvem står bak kuppet av Me Too, PRIDE og LGBT bevegelsene?

  Feminiseringen av den vestlige mannen, med pornofiseringen av vesten, LGBT og PRIDE bevegelsene får bare forakten for vestlige til å øke blant muslimer, med sine maskuline klansamfunn med kjernefamilien i sentrum. Dette gjør integreringen vanskelig til umulig, de kan ikke akseptere de de ser på som et forfall og fordervelse blant vestlige, og isolerer seg bare mer fra Vesten i sine parallellsamfunn, akkurat som NWO som står bak ønsker kan en få mistanke om.

 4. Avatar for Geir1 Geir1 says:

  Fra APA`s retningslinjer for arbeid med gutter og menn ( https://www.apa.org/about/policy/boys-men-practice-guidelines.pdf ):
  “MASCULINITY IDEOLOGY
  Masculinity ideology is a set of descriptive, prescriptive, and proscriptive of cognitions about boys and men. Although there are differences in masculinity ideologies, there is a particular constellation of standards that have held sway over large segments of the population, including: anti-femininity, achievement, eschewal of the appearance of weakness, and adventure, risk, and violence. These have been collectively referred to as traditional masculinity ideology (Levant & Richmond, 2007)”
  Dominans nevnes også som del av idealet. “Achievement” som del av tradisjonell maskulinitet kobles til dominans, mens det hos jenter og kvinner omtales som noe belastende. Ikke dominans-drevet “Flink pike-syndromet”
  “Masculinities” omtales.
  Men i retningslinjene for arbeid med jenter og kvinner brukes ikke begrepet “Femininity ideology” eller “femininities” Det indikerer at forskningen har brukt forskjellige metoder på kjønnene, og resultatene/tolkninger av resultatene ikke bør brukes i helsevesenet.
  ( https://www.apa.org/about/policy/girls-and-women-archived.pdf )
  Koblingen mellom maskulinitet og sexisme syns jeg er grov å bruke i retningslinjer for psykologer.
  Regner med sexisme er temmelig likt fordelt mellom kjønnene.

  although

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Den (vestlige hvite) mannen er planetens mest tolerante mann, så det er litt merkelig med disse hatkampanjene.

  Hvorfor ikke kampanjer mot den sterke sosiale kontrollen og kvinnediskrimineringen som utøves av muslimske menn?

 6. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg blir alltid overrasket over hvor nærsynt folk er når det gjelder neo feminisme. Krig mot menn? Joda! Men ikke glem at det er en krig mot kvinner og familier samtidig. Selv er jeg kvinne/kone/mor og blir stadig møtt med anklager om å være forræder mot mitt eget kjønn fordi jeg, og mange andre kvinner jeg kjenner, ikke er enig med disse menneske som tror vi alle skal rette oss inn med det skjeve synet de står for. Jeg er 51 år gammel nå og etterlyser RETTEN til normalt samspill. Om en mann er hyggelig nok til å holde døra for meg takker jeg fra hele mitt hjerte for vennligheten og blir da fortalt av “feminister” at jeg skal skjemmes. Hvorfor det? Hva er galt med vennlighet fra en mann og hva er galt med å være takknemlig? Nå kan man i noen land bli anmeldt (som mann) om man gjør uskyldige flørtende kommentarer eller enda verre kommer med ærlig mente komplimenter. Et forsøk på tilnærmelse kan ende ham i vansker med loven. Hva i alle dager har skjedd med normal mellommenneskelig kontakt? Skal mine sønner ikke vise at de har følelser for ei dame? Må de fylle ut noen skjema for å søke tillatelse? Vi som er oppe i årene har da alle minner om morsom og uskyldig samspill, lette samtaler med motsatt kjønn og hva både betyr for utvikling av oss som individer.
  Ærlig talt, det er på tide å fortelle disse diktatorene at nok er nok og bare ignorere alt bråk de steller til eller gå til direkte motangrep ved å demonstrere hele denne merkelige zombie fremtiden vi holder på å nærme oss før alt som heter emosjoner og menneskelighet dør ut. Vennligst, ikke still normale kvinner som meg ved same side som disse neo feminister. Det som da skjer er nettopp hva de ønsker, å lage en kunstig form for krig mellom kjønnene. De eneste som vinner er de som først introduserte oss til neo feminisme, nemlig de som kalles eliten.
  Marita Nilsen

 7. Avatar for Comrad Comrad says:

  Det har du nok rett i. “Freedom is just another word for nothing left to lose”, sang Janis Joplin, og i den andre enden av den aksen finner man de mest trellbundne av oss alle. Toppledere har frihet til å dra på ferie dit de vil, men ikke til å si annet enn hva konformiteten tillater.

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg prøvde en gang i internets barndom, å ta kontakt med de jeg - på den tiden - trodde var mine egne - diskusjonsforumet “Kvinner på Tvers”. Jeg presenterte meg som renholder - jeg hørte aldri tilbake.
  Det er mulig at de hadde vært mer lydhøre om jeg hadde kalt meg fagforeningsaktivist.

  En venninne av meg, som omgikk de mest venstre-radikale her på stedet, opplevde til stadighet at folk så seg om etter annen samtalepartner, når hun fortalte at hun var husmor.

  https://www.youtube.com/watch?v=cdtdidL2MQo

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

14 flere kommentarer

Deltakere