Hvorfor «krig mot maskuliniteten»?

0
Etruskiske dansere. Gravmaleri fra Triclinium-graven i Tarqunia.

Nylig kom American Psychological Association med retningslinjer for psykologer og andre som arbeider med gutter og menn. I retningslinjene går det klart fram at maskulinitet er noe negativt og skadelig.

Retningslinjene hevder at «tradisjonell maskulinitet er skadelig» og at det er ønskelig å undertrykke den hos gutter og menn. I en kommentar til retningslinjene kaller Christine Rosen dette «En psykologisk krig mot maskuliniteten».

Det er opplagt at maskuliniteten har både positive og negative sider, men å avsi en slik dom over maskuliniteten som sådan er likevel noe annet. Vi tror Rosen har noen poenger, og at det kan være vel verdt å grave mer i denne massive ideologiproduksjonen mot gutter og menn og deres maskulinitet. Men før vi gjør det vil vi gå tilbake i historien for å søke visdom.

I ca. 440 fvt skrev den greske tenkeren Herodot verket Historie. Dette regnes som det verket som grunnla historievitenskapen. Der forteller han om kong Krøsus av Lydia som ble beseiret av perserkongen Kyros den store. Istedet for å bli drept av sin overmann ble Krøsus innlemmet i staben til Kyros som rådgiver.

Kyros spurte en gang Krøsus om hva han skulle gjøre for endelig å bryte ned motstanden blant lydierne. Han lurte på om han skulle jevne deres viktigste by med jorda for å lære dem å ikke gjøre motstand. Da kommer Krøsus med sitt råd til kongen, her fra den engelske versjonen som ligger på The Internet Classics Archive:

«»Oh! my king, thy words are reasonable; but do not, I beseech thee, give full vent to thy anger, nor doom to destruction an ancient city, guiltless alike of the past and of the present trouble. I caused the one, and in my own person now pay the forfeit. Pactyas has caused the other, he to whom thou gavest Sardis in charge; let him bear the punishment. Grant, then, forgiveness to the Lydians, and to make sure of their never rebelling against thee, or alarming thee more, send and forbid them to keep any weapons of war, command them to wear tunics under their cloaks, and to put buskins upon their legs, and make them bring up their sons to cithern-playing, harping, and shop-keeping. So wilt thou soon see them become women instead of men, and there will be no more fear of their revolting from thee.»

Krøsus råder altså Kyros til i stedet for å føre en brutal krig mot lydierne bør han tvinge mennene til å slutte med mannlige aktiviteter og begynne med de kvinnelige, «slik vil du se at de blir kvinner i stedet for menn, og du vil ikke lenger behøve å frykte noe opprør fra dem».

Kan det være så enkelt, at våre herskere angriper maskuliniteten simpelthen for å hindre sine undersåtter i å gjøre opprør? Har de lest sin Herodot og tatt lærdom av rådene fra Krøsus?

Vi er fullt klar over at dette er å pirke borti et vepsebol, men kanskje vi har lesere som ønsker å ta opp tråden her? Det er mer enn tydelig at dette er et aktuelt tema.

Les også: Hvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.