Tyrkia driver etnisk rensing i Nord-Syria

4
Fra det tyrkiske angrepet på den syriske byen Hasaka, Foto: Sana

Den ulovlige tyrkiske invasjonen i Nord-Syria har ført til en massiv flukt fra grenseområdene, sier FN. Hele 100.000 mennesker skal være drevet på flukt foran den tyrkiske hæren og deres allierte terroristers styrker. Dette skriver Deutsche Welle. Dette er ikke bare en virkning av invasjonen, men også nokså opplagt noe av hensikten med den. Tyrkia ønsker å drive etnisk rensning av de nordlige grenseområdene i Syria og erstatte deler av befolkninga der med trykiskvennlige terroristgrupper.

Den militære situasjonen i Nord-Syria 12. oktober 2019 ifølge Southfront.

Det tyrkiske flyvåpenet har bombardert stillingene til SDF. Det er rått parti, siden SDF ikke har noe anti-luftskyts av betydning og ikke lenger har støtte og beskyttelse av USA. Ledelsen i SDF trygler USA og Vesten om støtte, men kan ikke regne med å få noe annet enn dempede protester, Redur Khalil, som er talsmann for SDF, sa i en uttalelse at Tyrkia har bombet de områdene SDF holder med artilleri og missiler. «Alt vi trenger er en flyforbudssone,» sa han. Flyforbudssone betyr at USA i så fall skulle beskytte området med sine fly og eventuelt bombe de tyrkiske styrkene. Men USA har nettopp erklært at denne støtten er trukket tilbake. SDF kan ikke lenger regne med at USA vil beskytte dem, slik de har gjort til nå. Og ingen andre vestlige land vil rykke inn og ta over.

Frankrike, Tyskland og Den arabiske liga har protestert, men de kommer ikke til å gjøre stort. President Erdogan truer med å slippe løs en flyktningstrøm på 3,5 millioner mennesker dersom EU og Vesten kritiserer ham for mye.

De tyrkisk-støttede terroristene som har rykket inn foran den tyrkiske hæren har fanget og henrettet Hevrin Khalaf, som var generalsekretær for et pro-SDF-parti. Dette viser at Tyrkia og deres leiesoldater antakelig vil gå etter å kappe hodet av SDF og deres allierte, altså knuse ledelsen deres.

Militært er det rått parti

Den kurdiske nyhetskanalen Rudaw har gjort en sammenlikning mellom de militære kapasitetene til Tyrkia og SDF, og den viser at Tyrkia er knusende overlegen. Det SDF har å stille opp med er stort sett kortholdsvåpen, AK47-geværer, granatkastere og liknende. SDF har fått veldig store mengder våpen fra USA, men dette er gjennomgående lette våpen. Tyrkia på sin side, som NATOs nest største hær, har et enormt arsenal med missiler, panservåpen, raketter, fly, helikoptre og et velutstyrt artilleri. CNN Turk har lagd en oversikt over hva slags militær slagkraft Tyrkia har å stille opp med.

Det betyr ikke at ikke SDF kan påføre invasjonsstyrken noen tap. Det kan de, og det har de allerede gjort, for SDF er en kamptrent styrke, og det har jo hendt før at en overveldende militærmakt har tapt mot en underlegen styrke. Men det har i de tilfellene tatt mange år og mye lidelse. SDF har problemet med at de nesten ikke har strategisk dybde, og de har ikke noe bakland å falle tilbake på. Hele deres militære strategi har vært forankret i forestillingen om at USA i siste instans ville beskytte dem. Her har ledelsen i SDF gjort en katastrofal feilvurdering, og desto verre siden denne feilen har vært helt innlysende i lang tid.

En varslet katastrofe

SDF har bidratt aktivt til å legitimere USAs okkupasjon av Nordøst-Syria. Slik har USA kunnet slippe unna med at landet har brutt internasjonal lov og gjennomført en ulovlig okkupasjon. Ledelsen i bevegelsen har tydeligvis trodd at USA ville belønne dem mad varig beskyttelse. Dette har vært en kjempemessig illusjon, noe som har vært opplagt for de aller fleste. USA har ikke allierte, de har fiender og vasaller. SDF har vært et nyttig våpen for USAs imperialisme, nå kastes de bort som ei filledokke fordi de ikke trengs lenger.

Dette er en ulykke ledelsen i SDF sjøl har brakt over seg og sitt folk. Istedet for å alliere seg med Damaskus og kjempe for Syrias integritet og uavhengighet, har de satset på at USA og Israel ville garantere for deres «føderasjon». De bør ikke være overrasket over at dette i Damaskus blir sett på som forræderi og samarbeid med utenlandsk okkupant.

Iransk meklingsutspill

Irans utenriksminister Javad Zarif har tilbudt seg å mekle for å få avsluttet den tyrkiske invasjonen. Den svært Twitter-erfarne Zarif skriver:

Zarif kommer her med et tilbud til Tyrkia om å sørge for en sikker sørgrense ved hjelp av den syriske hæren forutsatt at den får rykke inn og fylle vakuumet etter USA og frigjøre Nordøst-Syria. Dette tilbudet vil naturligvis bli godtatt i Damaskus, og kanskje også i Ankara. Det eneste SDF vil få ut av det er å bli reddet fra massive militære tap.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Tyrkia bryter folkeretten, krenker Syrias suverenitet, og fordriver en folkegruppe fra sine hjem. Alt dette kan de fortsette med å gjøre fordi de er NATO-medlem. For NATO står over loven. NATO er en bande som kan gjøre som de vil for å få det de er “interessert i”. Jensegutten kan fortsette å holde munn til han får beskjed om å si noe! For en hjernedød robot den mannen er!

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Russland kritiserer USA for ikke å ha fått på plass en avtale med alle berørte parter i Midt-Østen før de trakk tilbake sine styrker fra grensen mot Tyrkia i Nord-Syria. Når en stormakt trekker seg tilbake militært vil det alltid kunne få konsekvenser, og disse konsekvenser må man regne med at en stormakt slik som USA er i stand til å forstå på forhånd. Mulig at USA har en skjult agenda her, feks at IS-jihadistene i Nord-Syria nå skal overføres til Irak for å nedkjempe shia-militser i Irak som er alliert med Iran. Hvis USAs hovedfiende i Midt-Østen er Iran så er det dumt å kjøre seg fast i en krig internt i Syria som evt også kan føre til fiendtligheter mellom USA og NATO-landet Tyrkia.

  USAs tilbaketrekking fra Nord-Syria kan få forferdelige konsekvenser for kurderne.
  Kanskje mange land nå også bør revurdere sitt forhold til USA med utgangspunkt i det som skjer med kurderne (“husk kurderne”): de land som stiller opp for USAs krigføring risikerer i neste omgang å bli forrådt og dolket i ryggen hvis det passer USAs interesser. Norges innsats i Afghanistan og andre steder er ingen garanti for at USA vil beskytte Norge ved en stormaktskonflikt mellom USA og Russland. Langt tilbake har feks USA lagt planer for hvordan Finnmark (i worst case) kan bombes med atombomber for å gjøre landsdelen utilgjengelig for Russland og alle andre. Norge bombet Libya uten å ta ansvar for konsekvensene av denne bombing, og man kan heller ikke regne med at USA vil ta noe særlig mer ansvar for sin krigføring.

 3. Ser Trump får kjeft uansett hva han gjør og sier.

  Men tror det er få folk som skjønner helt hvorfor han drar styrkene hjem nå, Mye har skjedd siste mnd, FEMA interneringsleire er aktivert over hele USA, militæret pakker utsyyr og våpen inn i Faradaybur, mao for å beskytte mot EMP.
  Sist uke så underskrev Trump en presidentordre som sier at nå kan man bruke US soldier på Amerikansk jord mot egen befolkning.

  Mao så forventer eilten en mega hendelse som vil utløse borgerkriger i US og andre steder, men hva er denne hendelsen ?

  Det er så klart den økonomiske apocalypsen og ikke Farmageddon og klima-kolllaps som gjelder, det er 3 ganger mer gjeld i verden enn verdier så det kommer til å bli katastofalt, vi skal over til global crypto valuta så da må det gamle bort.

  De vise er forberedt mens den sovende befolkningen vil få total panikk når man ikke får kjøpt mat, bensin og ikke kan reise noen steder lenger.

  Tipper innen året er omme og da mest sannynlig i slutten av oktober smeller det.

  Welcome to the New World Order.

  https://www.youtube.com/watch?v=3UWE-Yfnsyg

  Det er en del som peker på 3 nov, ikke vet jeg, men de har noen gode poeng.

  https://www.eutimes.net/2019/10/prediction-apocalypse-will-begin-on-3-november-2019-in-seattle/

 4. Lurer på hva Jens Stoltenberg ville sagt dersom russerne foretok en “militær operasjon” tre mil inn i Norge for å sikre grensene sine. Retorikken i Nato minner om komiske Ali.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere