Tyrkia driver etnisk rensing i Nord-Syria

0
Fra det tyrkiske angrepet på den syriske byen Hasaka, Foto: Sana

Den ulovlige tyrkiske invasjonen i Nord-Syria har ført til en massiv flukt fra grenseområdene, sier FN. Hele 100.000 mennesker skal være drevet på flukt foran den tyrkiske hæren og deres allierte terroristers styrker. Dette skriver Deutsche Welle. Dette er ikke bare en virkning av invasjonen, men også nokså opplagt noe av hensikten med den. Tyrkia ønsker å drive etnisk rensning av de nordlige grenseområdene i Syria og erstatte deler av befolkninga der med trykiskvennlige terroristgrupper.

Den militære situasjonen i Nord-Syria 12. oktober 2019 ifølge Southfront.

Det tyrkiske flyvåpenet har bombardert stillingene til SDF. Det er rått parti, siden SDF ikke har noe anti-luftskyts av betydning og ikke lenger har støtte og beskyttelse av USA. Ledelsen i SDF trygler USA og Vesten om støtte, men kan ikke regne med å få noe annet enn dempede protester, Redur Khalil, som er talsmann for SDF, sa i en uttalelse at Tyrkia har bombet de områdene SDF holder med artilleri og missiler. «Alt vi trenger er en flyforbudssone,» sa han. Flyforbudssone betyr at USA i så fall skulle beskytte området med sine fly og eventuelt bombe de tyrkiske styrkene. Men USA har nettopp erklært at denne støtten er trukket tilbake. SDF kan ikke lenger regne med at USA vil beskytte dem, slik de har gjort til nå. Og ingen andre vestlige land vil rykke inn og ta over.

Frankrike, Tyskland og Den arabiske liga har protestert, men de kommer ikke til å gjøre stort. President Erdogan truer med å slippe løs en flyktningstrøm på 3,5 millioner mennesker dersom EU og Vesten kritiserer ham for mye.

De tyrkisk-støttede terroristene som har rykket inn foran den tyrkiske hæren har fanget og henrettet Hevrin Khalaf, som var generalsekretær for et pro-SDF-parti. Dette viser at Tyrkia og deres leiesoldater antakelig vil gå etter å kappe hodet av SDF og deres allierte, altså knuse ledelsen deres.

Militært er det rått parti

Den kurdiske nyhetskanalen Rudaw har gjort en sammenlikning mellom de militære kapasitetene til Tyrkia og SDF, og den viser at Tyrkia er knusende overlegen. Det SDF har å stille opp med er stort sett kortholdsvåpen, AK47-geværer, granatkastere og liknende. SDF har fått veldig store mengder våpen fra USA, men dette er gjennomgående lette våpen. Tyrkia på sin side, som NATOs nest største hær, har et enormt arsenal med missiler, panservåpen, raketter, fly, helikoptre og et velutstyrt artilleri. CNN Turk har lagd en oversikt over hva slags militær slagkraft Tyrkia har å stille opp med.

Det betyr ikke at ikke SDF kan påføre invasjonsstyrken noen tap. Det kan de, og det har de allerede gjort, for SDF er en kamptrent styrke, og det har jo hendt før at en overveldende militærmakt har tapt mot en underlegen styrke. Men det har i de tilfellene tatt mange år og mye lidelse. SDF har problemet med at de nesten ikke har strategisk dybde, og de har ikke noe bakland å falle tilbake på. Hele deres militære strategi har vært forankret i forestillingen om at USA i siste instans ville beskytte dem. Her har ledelsen i SDF gjort en katastrofal feilvurdering, og desto verre siden denne feilen har vært helt innlysende i lang tid.

En varslet katastrofe

SDF har bidratt aktivt til å legitimere USAs okkupasjon av Nordøst-Syria. Slik har USA kunnet slippe unna med at landet har brutt internasjonal lov og gjennomført en ulovlig okkupasjon. Ledelsen i bevegelsen har tydeligvis trodd at USA ville belønne dem mad varig beskyttelse. Dette har vært en kjempemessig illusjon, noe som har vært opplagt for de aller fleste. USA har ikke allierte, de har fiender og vasaller. SDF har vært et nyttig våpen for USAs imperialisme, nå kastes de bort som ei filledokke fordi de ikke trengs lenger.

Dette er en ulykke ledelsen i SDF sjøl har brakt over seg og sitt folk. Istedet for å alliere seg med Damaskus og kjempe for Syrias integritet og uavhengighet, har de satset på at USA og Israel ville garantere for deres «føderasjon». De bør ikke være overrasket over at dette i Damaskus blir sett på som forræderi og samarbeid med utenlandsk okkupant.

Iransk meklingsutspill

Irans utenriksminister Javad Zarif har tilbudt seg å mekle for å få avsluttet den tyrkiske invasjonen. Den svært Twitter-erfarne Zarif skriver:

Zarif kommer her med et tilbud til Tyrkia om å sørge for en sikker sørgrense ved hjelp av den syriske hæren forutsatt at den får rykke inn og fylle vakuumet etter USA og frigjøre Nordøst-Syria. Dette tilbudet vil naturligvis bli godtatt i Damaskus, og kanskje også i Ankara. Det eneste SDF vil få ut av det er å bli reddet fra massive militære tap.

Forrige artikkelItalienske kommunister protesterer mot EUs omskriving historien
Neste artikkelHvorfor «krig mot maskuliniteten»?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).