Frigjøringa av Nordøst-Syria fortsetter

0
Russiske styrker har bygd midlertidige bruer over Eufrat for å sikre transporten mellom den nordøstlige delen av landet og resten. Foto: Sana

Til tross for USAs vinglete politikk i Syria der de forater landet den ene dagen og tar kontroll over oljekildene den andre dagen fortsetter frigjøringa av det nordøstlige hjørnet av landet. Gjennom å sikre seg kontrollen over vannkraftanleggene ved Eufrat har Syria nå tatt et langt skritt i retning av å garantere landets strømforsyning. Den syriske hæren og russisk militærpoliti har rykket fram langs det meste av grensa mot Tyrkia, noe som er i henhold til Sotsjiavtalen mellom Tyrkia og Russland.

Som et ledd i krigføringa mot Syria har USA bombet og sprengt bruene over Eufrat, men nå har russiske ingeniørsoldater bygd midlertidige pongtongbruer for å sikre at transporten mellom Nordøst-Syria og resten av landet kan bli tatt opp igjen.

Ved å ødelegge forbindelsene mellom Nordøst-Syria og resten av landet prøvde USA både å konsolidere den kurdiskdominerte enklaven i nordøst og å nekte det store flertallet av det syriske folket tilgang på oljen og matforsyningene fra den rikeste regionen i landet. De midlertidige bruene er derfor et viktig skritt tilbake mot det normale.

Donald Trump har som kjent gått ut og erklært at USA har sikret seg kontrollen over Syrias olje.

På en pressekonferanse 23. oktober 2019 sa Trump:

«Vi har sikret olja, og derfor vil vi holde tilbake et lite antall amerikanske soldater i det området der de har olje. Og vi kommer til å beskytte den. Og vi vil avgjøre hva vi skal gjøre med den i framtida.»

I et regjeringsmøte et par dager tidligere sa Trump:

«Vi ønsker å beholde olja. Kanskje et av våre store oljeselskaper kan gå inn og gjøre det skikkelig.»

USA har utvilsomt mulighet til å holde disse posisjonene militært, men det er ikke så sikkert at det vil bli så nyttig for USA som Trump ser ut til å tro.

Den syrisk-amerikanske kommentatoren Ehsani mener at det ikke vil bli så lett å få solgt denne olja. Internasjonale oljeselskaper vil også kvie seg for å gå inn i en tapende krig på denne måten. Dessuten skal eventuell olje fraktes ut under svært vanskelige forhold. Selv for USA blir det en svært vanskelig oppgave. USA tenker kanskje å bruke kurderne også i denne operasjonen. Men de største oljekildene ligger ikke i kurdiske områdene, men i områder som er et stort arabisk flertall. Det er ikke trolig at dette flertallet vil være spesielt begeistret dersom USA med støtte fra SDF skal fortsette å nekte Syria tilgang til disse strategisk viktige ressursene.

USAs okkupasjon er ulovlig og i strid med alle internasjonale lover og regler, men samtidig er den et siste krampaktig forsøk på å skaffe seg et varig fotfeste og et forhandlingskort i Syria. Denne taktikken er dømt til å mislykkes.

Forrige artikkelGrayzones redaktør Max Blumenthal arrestert i USA
Neste artikkelPolitikere i regnbuerus – totalitær politikk på trappene