Ett år siden drapet på Jamal Khashoggi og MBS er inne i varmen igjen

0
CIA mener å ha beviser for at kronprins MBS beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble myrdet og partert i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober 2018. Det er dokumentert at drapet ble gjennomført av medlemmer av den personlige livgarden til kronprins Muhammed bin Salman (MBS), og alle tilgjengelige kilder peker ut MBS som den som beordret drapet.

CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

CIA har opptak av minst 11 meldinger som den saudiarabiske kronprinsen Muhammed bin Salman sendte til sin nærmeste medarbeider Saoud al-Qahtani da den sistnevnte ledet drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det er Wall Street Journal som skriver dette. Denne avsløringa er også omtalt i Middle East Eye (som ikke ligger bak betalingsmur):

Wall Street Journal rapporterte fredag 30. november 2018 ​​at i august 2017 hadde MBS fortalt samarbeidspartnere at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi til å returnere til Saudi-Arabia ikke lyktes, kunne de muligens lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre ordninger, ifølge til kildene.

USA-senatorer: Ingen tvil, kronprins MBS styrte drapet på Khashoggi

De to republikanske senatorene Lindsay Graham og Bob Corker har hatt møte med CIA-sjef Gina Haspel om drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Etter møtet sier de til mediene at det «er absolutt ingen tvil» – «zero question» – om at kronprins Muhammed bin Salman (MBS) er «medskyldig i drapet i høyest mulige grad», som Graham sa.

Gina Haspel, som både hadde fått etterretningsmaterialet fra Tyrkia og som hadde CIAs egne avlyttinger og etterretninger å bygge på, hadde et møte med de republikanske og demokratiske lederne av senatets utenrikskomité og to andre komiteer.

Etter dette sa Lindsay Graham blant annet:

«If the Saudi government is going to be in the hands of this man for a long time to come, I find it very difficult to be able to do business because I think he’s crazy. I think he is dangerous, and he has put the relationship at risk. »

Bob Corker sa:

«If the crown prince went in front of a jury, he would be convicted in 30 minutes.»

CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

Grusomme detaljer

Den tyrkiske avisa Daily Sabah har publisert transkripsjonen fra avlyttingstapen fra drapet, og inneholder grusomme detaljer. En av samtalene er mellom nummer to i drapskommandoen, Maher Abdulaziz Mutreb og kirurgen Dr. Salah Muhammed Al-Tubaigy, som gjennomførte parteringa av Khashoggis lik. I den engelske oversettelsen er den slik:

«Mutreb: Is it possible to put the body in a bag?
Al-Tubaigy: No. Too heavy, very tall too. Actually, I’ve always worked on cadavers. I know how to cut very well. I have never worked on a warm body though, but I’ll also manage that easily. I normally put on my earphones and listen to music when I cut cadavers. In the meantime, I sip on my coffee and smoke. After I dismember it, you will wrap the parts into plastic bags, put them in suitcases and take them out (of the building).»

Ingen konsekvenser for MBS, han er inne i varmen

I våre kommentarer til drapet i 2018 skrev vi at det ikke kan herske tvil om skyldsspørsmålet, men «en annen sak er om det får noen konsekvenser». Og slik ble det. Al Jazeera oppsummerer at etter ett år har MBS fått fripass fra verdens ledere.

Trump gir blaffen i at saudierne slaktet Khashoggi – våpenmilliarder viktigere

MBS er også mannen bak den folkemorderiske krigen mot nabolandet Jemen, noe som heller ikke har gitt ham noen skramme blant vestlige ledere. Så hvis man tror at vestlige politikere er opptatt av rettssamfunn, menneskerettigheter og humanisme, bør man definitivt revidere sine oppfatniger.

Nå taper Saudi-Arabia krigen mot Jemen, og det kan komme til å få konsekvenser, ikke bare for MBS, men for hele kongedømmets eksistens.

Les om drapet på Khashoggi på steigan.no.

Forrige artikkelDen nye sensuren har kommet – også til Norge
Neste artikkelHundrevis av frivillige organisasjoner protesterer mot at milliardærklubben WEF har tatt kontroll over FN
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).