Trump gir blaffen i at saudierne slaktet Khashoggi – våpenmilliarder viktigere

0

Det finnes ikke lenger rom for tvil. Et drapsteam som var sendt ut på oppdrag av kronprins Mohammed bin Salman (MBS) torturerte, myrdet og parterte den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Tyrkiske myndigheter har lagt fram et massivt og overbevisende materiale som viser dette i all sin gru. Bevisene er så klare at sjøl CIA må innrømme at det var ledelsen i kongedømmet som sto bak dette makabre drapet.

Men det er like klart at dette ikke vil få noenting å si for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia. Der er det business as usual. Donald Trump har gjort det klinkende klart at sjøl om han innrømmer at drapet var forferdelig og ikke kan unnskyldes, så vil han ikke ofre USAs strategiske vennskap med Saudi-Arabia av den grunn.

«Vi har ikke tenkt å gi opp hundrevis av millioner dollar i kontrakter og la Russland og Kina få dem. … Dette er en enkel likning for meg. Jeg skal gjøre USA stort igjen,» sa Trump til pressefolkene.

CNN gir inntrykk av å være rystet over denne kynismen, og skriver at dette betyr at så lenge noen beriker USA, vil ikke landet ha noen innvendinger mot despotisk oppførsel. Men når sant skal sies, så har jo USA aldri hatt noe imot despotisk oppførsel så lenge USA, eller det vil si, de rikeste i USA berikes av det. USA har tvert imot støttet, finansiert og hjulpet slike despoter oftere enn det er mulig å ha tall på. Det nye er at i dette tilfelet er det makabre drapet utført på en av hovedstrømsmedienes egne folk og hele den grufulle framgangasmåten er rullet ut i «prime time». Vanligvis vender jo main stream media det døve øret og det blinde øyet til USAs massakre og despotiske handlinger rundt omkring i verden.

Og rett skal være rett: det brutale drapet på Khashoggi avslører for all verden hva slags folk våre allierte (for de er også Norges allierte) i Saudi-Arabia er, og hvor lite moral har å si i USAs og Vestens politikk.

I sin kyniske og mafiaktige kommentar setter Trump faktisk fingeren på et grunnleggende problem for USA i dagens verden. USA har ikke råd til å tape Saudi-Arabia. Det ville slå beina under det korthuset som heter petrodollar, og det ville, som han sier spille kortene rett i hendene på Russland og Kina. Og når Trump gir MBS syndenes forlatelse, gjør han også akkurat det Israel har bedt ham om.

Trump er leder for ei supermakt på vei inn i solnedgangen, og da vil han ikke ta seg råd til å spille moralsk forarget. Og det spørs jo hvor lenge Kongressen og hovedstrømsmediene i USA opprettholder sin moralske fordømmelse også. Det pleier å roe seg betraktelig hvis det legges tilstrekkelig mange petrodollar under bordet.

 

Les om Khashoggi-saka på steigan.no.

CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

– Drapet på Khashoggi ble beordret av kongehuset

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTil kamp for Stølsheimen
Neste artikkelKlassekampen opprettholder imperialistiske myter om krigen i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).