CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

3
CIA mener å ha beviser for at kronprins MBS beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

CIA har konkludert med at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bestilte drapet på journalisten Jamal Khashoggi, melder The Washington Post.

The Post skriver at CIA er sikre på sin konklusjon. Etterretningsorganisasjonen har naturligvis hatt tilgang til det materialet som tyrkiske myndigheter har lagt fram for CIA-sjef Gina Haspel, men i tillegg har organisasjonen egen etterretning som viser det samme. De har avlyttet kronprins Mohammed bin Salman (MBS)’ telefonsamtaler dagen før drapet, og samtalene som drapsteamet hadde med kronprinsens seniorrådgiver etter drapet. CIA legger også vekt på at MBS har stor kontroll over maktapparatet i Saudi-Arabia og at en slik aksjon ikke kunne ha vært gjennomført uten hans kunnskap og aktive medvirkning. Dette har CIA allerede ment i flere uker skriver New York Times, men det er først nå de aktivt konkluderer med at MBS sto bak. Da morderne ringte seniorrådgiveren til MBS etter drapet ba de ham si til sjefen sin at oppdraget er utført.

En tjenestemann i CIA sier til Wall Street Journal at «Dette ville ikke og kunne ikke ha skjedd uten godkjenning fra MBS.»

Problemer for Trump

Det at CIA nå har konkludert så klart om at MBS sto bak drapet gjør saka svært delikat for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, og det skaper store problemer for Donald Trump og Benjamin Netanyahu. De to har satset enormt på nettopp MBS i sin «nye strategi for Midtøsten». Og Trump har sagt at man ikke kan ofre en våpenavtale verdt 110 milliarder dollar for en journalist. USA har riktignok vedtatt sanksjoner mot 17 saudiarabiske borgere som man mener har vært med på gjennomføringa av drapsaksjonen. Men det er mer å betrakte som en motbrann for å redde kronprins MBS. Med CIAs konklusjon blir det svært vanskelig å ikke også inkludere MBS.

Trumps svigersønn Jared Kushner, har stått MBS svært nær og han er også en av arkitektene bak den nye Midtøsten-planen. Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton sa tidligere denne uka at det ikke fantes noen beviser som knytter MBS til drapet. Der blir han altså direkte motsagt av CIA, som i motsetning til Bolton har etterforsket saka.

I Kongressen kommer politikerne til å kreve flere tiltak mot Saudi-Arabia, men det er neppe noen som vil gå så langt at det setter våpenavtalen eller det spesielle forholdet til hodekapperne i Riyadh i fare. Det er mer et spørsmål om å vise moralsk engasjement og å plage presidenten.

CIAs konklusjon bekrefter det vi tidligere har skrevet her på steigan.no: Saudi-Arabia er ikke en vanlig stat, men en kriminell organisasjon. Og behandlinga av drapet og Saudi-Arabias rolle demonstrerer det absolutte hykleriet når man sammenlikner med Skripal-saka. Ser finnes det fortsatt ingen beviser for russisk innblanding og far og datter Skripal er fortsatt i live. Likevel har man innført strenge sanksjoner mot Russland.

 

Les også:

Saudi-Arabia er ikke en stat, det er en kriminell organisasjon

Edward Snowden: Israelsk programvare ble brukt til å spore Khashoggi

Khashoggi ikke det eneste offeret for Mohammed bin Salman

 

Bli med på å styrke den kritiske og uavhengige journalistikken. Klikk her!

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Bolton er bare rævhål tvers igjennom! Ute og plasserer sannheten der det passer ham, uten et snev av bevis. Han tror ikke en gang på konsepter som sannhet eller rett og galt. -En ordentlig svinhund!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.