Donald Trump, et klassespørsmål

31
Donald Trump med MAGA-hatt – "Make America Great Again". Shutterstock
George Chabert

Av George Chabert.

På barrikadene i mai 1968 proklamerte Jean-Paul Sartre at «vold er det eneste som står igjen for unge studenter». Han håpet å bli fengslet som en revolusjonær frihetsforkjemper. Muligheten ble imidlertid avvist av president de Gaulle, som slo fast at man «kan jo ikke fengsle Voltaire». Dagens talsmenn for de gule vestene er verken velstående, berømte eller høyt utdannet, og denne gangen viser myndighetene ingen nåde. Mediene er forarget: Tenk, en trailersjåfør og en butikkansatt! Hvem tror de at de er? I prosessen med å sette dem på plass blinder politiet øyet på den ene, og bøtelegger gang på gang den andre.

Om det er én ting det klassebevisste Vesten ikke kan tilgi Donald Trump, er det hans mangel på manerer. Rikdommen er et ekstra bevis på mannens smakløshet, hans millioner er nærmest en provokasjon: Trump Tower, golfbaner, en yngre og velkledd kone! At ikke fyren kan holde seg i det samfunnslaget han tilhører!

Trump framstilles utelukkende som grotesk, gal, uforutsigbar, irrasjonell og krigshissende. Alle håper at han ikke blir gjenvalgt, og at Trump-epoken kan avsluttes én gang for alle. Nærmest samtlige amerikanske medier, alle demokrater og mange republikanere krysser fingrene for at riksretten nå skal sørge for det riktige resultatet i neste presidentvalg. I Europa er det umulig å lese noe positivt om Donald Trump i en papiravis. Hver eneste dag får vi ved frokostbordet servert at skal Trump endelig tas!

Demokratenes hovedstrategi er å få stil Trump for riksrett og få ham avsatt. Shutterstock.

Allerede fra det øyeblikket han ble valgt, kom det anklager om farlige russiske forbindelser. Dessverre førte de ikke fram. Nå er det en telefonsamtale som skal redde verden. Trump ringte nemlig Ukrainas president for å få vite mer om handlingene til en ung forretningsmann som hadde fått millionbetalte oppdrag han ikke hadde den minste forutsetning for, bortsett fra at han var sønn av Obamas visepresident Joe Biden. Om Hunter Biden og faren hans faktisk er korrupte, er åpenbart et uinteressant spørsmål for journalister og politikere på begge sider av Atlanterhavet: Igjen har Donald Trump skjemt seg ut, og det er utilgivelig.

Anti-Trump-hysteriet utelukker enhver debatt om presidentens politikk. Paradoksalt nok gjelder dette spesielt utenrikspolitikken, som i høyeste grad angår Europas framtid. Trumps forgjenger startet eller fortsatte fem kriger: i Libya, Syria, Ukraina, Jemen og Afghanistan. Men han gjorde det med stil, og hadde jo fått Nobels fredspris. Donald Trump derimot, prøver å skape fred med Nord-Korea, og vil trekke USA ut av meningsløse kriger i Afghanistan, Irak og Syria. Til tross for anmodninger fra alle hold i så vel USA som Europa, nektet han å starte et angrep på Iran som ville fått invasjonen av Irak til å «se ut som en piknik», slik den demokratiske senator og to ganger krigsdeltaker i Irak Tulsi Gabbard uttrykte det. Ikke nok med det, Trump prøver også å etablere en dialog med Vladimir Putin, forøvrig en langt mer kapabel politiker enn Europas servile ledere, som Trump ikke uten grunn forakter. På en nedlatende måte inviterte han Macron, som han kalte «Napoleon Bonaparte», til å ta seg av Syria, vel vitende om at europeiske ledere angriper kun forsvarsløse motstandere, og helst da med amerikansk beskyttelse, slik de gjorde i Libya.

Resultatet av en dialog med Russland kunne blitt reduksjon av flyktningstrømmen til Europa og en bedret sikkerhetssituasjon for kontinentet. Men Trump er så vulgær, så lite dannet! Se bare på det gule håret hans! Hør hvordan han gjentar seg uavlatelig! Hvordan kan vi glemme at Trump i 2016 frarøvet oss det som skulle vært den første kvinnelige presidenten i USA? Sant nok fortjente Hillary Clinton for sin rolle i Libya tittelen «Queen of warmongers», som Tulsi Gabbard kaler henne. Men så lenge en krig blir forsvart med fraser om menneskerettigheter er den rettferdig, om ikke rent ut sagt filantropisk. Bare spør de norske partilederne som unisont ga sin tilslutning til ødeleggelsen av Libya.

Trump har ikke bare vært en selvskrytende fredsbølle. Han er også en økonomibølle. Hans proteksjonistiske politikk gjenopplivet den amerikanske økonomien og forbedret sysselsettingen i USA betydelig. Men å gå bort fra dogmet om frihandel og tvinge Kina til en mer balansert verdenshandel er utilgivelig, skal vi tro Erna Solberg, som erklærte Kina som verdens nye frihandels-ridder. Anerkjente økonomer som John Maynard Keynes og Paul Samuelson har forlengst stilt kritiske spørsmål ved universell frihandel. Riktig nok er det slik at om Norge hadde praktisert frihandel, ville landets jordbruk ha blitt fullstendig rasert. Men når standpunkter frontes av Trump, er det ikke rom for debatt, bare en anledning til nye hysteriske beskyldninger.

Om det er én verdensdel hvor folk burde glede seg over Donald Trumps politikk, er det åpenbart Europa. Hadde Hillary Clinton blitt valgt i 2016, ville konfrontasjonen med Russland vært langt verre. Konflikten i Ukraina og tilbakeføringen av Krim-halvøya til Russland ville blitt utnyttet av NATO for alt de er verdt, og faren for en storkonflikt med Europa som slagmark ville vært reell. Med «Queen of warmongers» i det Hvite Huset, ville ikke bare de greske og italienske øyer, men resten av Europa nå vært et eneste asylmottak.

Hvis Trump ikke blir gjenvalgt, vil hans demokratiske motstandere – kvinnelige eller ei – igjen sette freden i Europa i fare og blåse opp konfliktene i Midtøsten. Europas politikere og journalister bør tenke seg om to ganger før de så høylytt ønsker seg den plebeiiske og uoppdragne Donald Trumps fall. Det kan koste Europa enda mer enn den veltalende Obamas presidentskap.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Tellef Tellef says:

  Dette er virkelig sant. Men den største synden Trump gjorde er å kritisere media. For er det en ting media absolutt ikke tolerer under noen omstendighet, er det kritikk. Da blir de helt rabiate. De selv står selvfølgelig fullstendig fritt til å kritisere alle og enhver, men media selv er fullstendig tabu.

  Gule-vester opprøret er derimot det beste eksempelet på klasseforakt i verden i dag. Denne historiske bevegelsen er en ikke-sak og fullstendig dysset ned fra et samlet media utelukkende fordi demonstrantene er fra laveste klasse (lav utdanning, eldre, fra utkantstrøk).

 2. Skjønner ikke hvorfor all skal klage på media.

  Det er eliten som eier media og man må jo være skrudd vist man tror at de ville bruke mediene sine til å skrive om ting som vil sette dem selv i et negativt søkelys.

  For eliten så er det ekstremt viktig å få knust alle de frie ekte mediene som Steigan, Resett mm så de kan kontrollere historien for å kontrollere folket.

  Klarer de ikke å kontrollere informasjonen ut til folket så kan de heller aldri klare å kontrollere folket.

  Solberg regimet har tatt store verdier fra folk og gitt til mediene som de kontrollerer for at de forsatt skal være lojale til regimet i såkalt pressestøtte.

  Mao så betaler vi for vår egen hjernevask

  Om man ikke ønsker å bo i et skrekkregime så må man gi så det svir til de frie mediene som informerer om hva som faktisk skjer i den virkelige verden, mens de andre drar deg inn i en eventyrverden der det meste er opp ned og du blir totalt kontrollert.

 3. En fryktelig dårlig artikkel. Her er man kun opptatt av Trumps framtredelsesform og ikke hans rekord militærbudsjett for atomvåpen og atomdrevne Ubåter. Og planlegging.
  George følger åpenbart ikke med i de siste strategidokumenter som Trump-administrasjonen har fremlagt. Også gjentatt nettopp av hans krigsminister Mark Esper.
  “I USAs nasjonale forsvarsstrategi står Kina som nummer 1 og Kina som nummer 2.” av utfordrere til USAs drøm om fortsatt verdenshegemoni.
  I stedet for å skrive masse om hva Trump sier og gjør av taktiske finter,burde en heller analysere innholdet og karakteren av de to store militærmanøvre som skal finne sted i 2020.
  Det er “defender 2020” som er den største og dyreste Nato-øvelsen holdt ved den russiske grensa i Baltikum-Polen.
  37 000 soldater,20 000 fra USA oppå de 6000 US troops allerede har stasjonert i regionen. Omkostninger: 340 millioner dollar.
  Av samme gigantiske størrelse er marineøvelsen utenfor Kina-kysten tenkt å være uten at jeg her har konkrete tall.
  Team Trump skjønner naturligvis at USA alene ikke kan bære disse krigsomkostningene og derfor stiller man seg positiv til at Tyskland ved forsvarssjef Kramp-Karrenbauer foreslår å sende inn mellom 30 - 40 000 tysk-europeiske soldater til Syria-Kurdistan regionen.
  George C. som har skrevet så mye fornuftig er her fullstendig på bærtur.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Joda, man kan se på situasjonen slik det er skrevet her av forfatteren dersom man har dårlig langtidshukommelse og ikke bryr seg det minste om pre Obama dagene.
  Proxy krigene som blir utkjempet ble planlagt flere tiår siden. Det er et faktum. Ringer det noen klokker når jeg nevner navn som Bush?
  Det Greater Israel Project, noen gang hørt om det? Det er de som står bak det som skjer og de sto bak kriger lenge før det sionistiske imperium ble skapt. Saudi Arabia brukte å være Arabia. Er det mange som har glemt det eller mange som aldri visste om det?
  Du kan hylle Trump alt du vil men hvilken rett hadde han å gi Jerusalem til sionistene når det finnes et dokument som ble signert for mange tiår siden at Jerusalem skulle være tredelt for å opprettholde rettighetene til ikke bare Jøder men også for Muslimene og Kristne dette for å sikre fred i Midtøsten? Hvilken rett hadde han å gi Golan til sionistene når Golan er eid av Syria og ikke USA? Hvilken rett har USA til å legge sanksjoner i hytt og pine og stjele gullet til Venezuela og Irak eller skal vi late som alt dette skjedde før Trump inntok det hvite hus som det var en familieeid bedrift.
  Angående USA sin befolkning lurer jeg på om forfatteren av dette innlegg er klar over at Amerikanske folk under Trump har mistet nødvendig helseforsikring og at det har blitt nødvendig å holde 2, 3 og 4 jobber samtidig for å holde hodet over vann.
  Ergo, Trump er like råtten som hans forGJENGERE, flertall, ikke bare Obama.
  Dersom forfatteren av artikkelen leser min kommentar takker jeg for oppmerksomheten. Vennligst følg bedre med i fremtiden om hva som skjer. Propaganda er en uting!

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Folk må værra som dom er, når dom ikke vart som dom sku’, vet du. Som journalist bør du klunne klare å kontrollere dine antipatier.
  Og det er da vitterlig ikke militær-budsjettet de vil ta han på. Snarere tvert i mot. Det minste tegn på at Trump forsøker seg på diplomati, blir møtt med høylydte protester fra hele sumpen.

 6. Til AnneBrit: jeg er 80 år om noen år. Er det noe jeg ikke er interessert i er det kveruleringer og billig krangel og spekulasjoner. jeg kjenner ikke George og har ingen vendetta mot han.
  Som Skogvokter bemerket,så har jeg skrevet mye på resett hvor mange søkende og frustrerte ferdes,men selv der blir jeg refusert og sensurert.
  faktum er at ytringsfrihetsrommet i Norge (og verden) blir trangere og trangere for hver måned nå. En må ikke ta noe for gitt.

 7. Gratulerer med nytt design.

 8. Avatar for aford aford says:

  Jotakk. Forundring fryder.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

23 flere kommentarer

Deltakere