Syrias hær tar raskt over nøkkelposisjoner i nordøst

0
Den syriske hæren ønskes velkommen i Nordøst-Syria. Foto: Sana

På grunnlag av Sotsjiavtalen mellom Tyrkia og Russland rykker nå Syrias hær støttet av betydelige russiske styrker inn i den nordøstlige delen av landet. Veien fram til frigjøring også av denne delen av landet er lagt.

«Hæren rykker fram fra Qamishli til de vestlige utkantene av byen for å konfrontere den tyrkiske aggresjonen,» skriver det syriske byrået Sana. Byrået melder også om store syriske troppeforflytninger i utkanten av Raqqa og Hasaka, noe som ville vært umulig for dem så lenge USA kontrollerte luftrommet over denne delen av landet. Disse styrkene vil antakelig rykke fram til grensa mot Tyrkia for å sikre denne delen av grensetraktene, skriver Southfront.

Southfront skriver også at den syriske hæren og SDF sammen nedkjempet ei gruppe tyrkiskstøttede terrorister i utkanten av landsbyen Ras al-Ayn.

Russland er garantisten for Sotsjiavtalen, og det russiske militærpolitiet blir nå utstasjonert i grenseområdene mot Tyrkia for å sikre gjennomføringa av avtalen. Sotsjiavtalen betydde også at Tyrkia har innstilt sitt angrep mot Syria. Hele maktbalansen i krigen er betydelig endret etter at USA begynte sin tilbaketrekning av sine styrker og Donald Trump erklærte at landet ikke ville intervenere til støtte for SDF.

SDF på sin side er i fullt kaos. I løpet av en og samme dag klarte deres militære leder Mazloum Abdi å legge seg flat for og rose både Donald Trump og deretter Vladimir Putin. Samtidig kommer de med en rekke motstridende utsagn. I løpet av ett døgn har de sagt at de vil støtte den syriske hæren, at de ikke vil trekke styrkene sine tilbake, at de forkaster Russlands forslag, at de ber Russland om å presse Syria, at de vil ha spesialavdelinger i den syriske hæren, at de vil at USA skal opprettholde sitt ulovlige nærvær i Syria og at de ønsker internasjonale styrker.

Som Moon of Alabama bemerket: SDF må skjønne at de ikke kan spille begge sider av bordet.

Vi har fått noen kommentarer som hevder at det ikke er dekning for å si at det finnes en israelsk støtte til opprettelsen av en kurdisk stat i Syria. Bevisene for denne støtten er overveldende, noe vi gjerne kommer tilbake til. Vi vil her bare nøye oss med å henvise til den høyreekstreme isrealske politikeren Ayelet Shaked, leder for det sionistiske Yamina-partiet som går krystallklart ut med artikkelen Kurdish state is in Israel’s interests.

Yamina-partiet sier om seg sjøl at de er det eneste partiet i Israel som går mot opprettelsen av en palestinsk stat. Men en kurdisk stat vil de gjerne ha.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.