Russland: – Vi trenger ikke hangarskip, vi trenger bare våpen som kan senke dem

0
Med sine enkle dro ner har houthien lik David med sin slynge slått ut en svært mye sterkere fiende. Illustrasjon: Shutterstock.

USA bruker mer penger på våpen og militærvesen enn de ti neste konkurrentene på lista. Russland er bare på femteplass og bruker ikke mer på militærvesenet på et år enn USA bruker på en måned. Russlands forsvarsminister Sergeij Shoigu forklarer hvorfor i et intervju med den russiske nettavisa MK.ru.

«USA bruker enorme summer på private kontraktører og på hangarskipsgrupper. Skulle Russland trenger fem eller ti hangarskipsgrupper når vi ikke har tenkt å angripe noen?

Vi trenger våpen som vi kan bruke mot en fiendes hangarskirpsgrupper, dersom vårt land skulle bli angrepet. De er langt billigere og langt mer efffektive.»

USA brukte i 2017 mer penger på sitt militærvesen enn de sju neste konkurrentene på lista.

Alt tyder på at Russland i likhet med Kina har utviklet slike våpen som vil kunne senke for eksempel en hangarskipsgruppe fra USA. Det dreier seg ikke minst om hypersoniske missiler som kan komme opp i hastigheter på 10 ganger lydhastigheten og som kan ha svært stor rekkevidde. De en gang så uangripelige og mektige hangarskipene er dermed forvandlet til ekstremt kostbare «sitting ducks», som ikke vil ha stort mye å svare med dersom de blir utsatt for hypersoniske våpen. Hangarskipet USS Gerald Ford har foreløpig en programkostnad på 37,3 milliarder dollar, og kan altså vise seg å være svært kostbart skrapmetall i tilfelle en krig.

USAs hangarskip er blitt ansett som uovervinnelige. Er de nå blitt sitting ducks? Foto: Shutterstock.

Dette gjelder også langt billigere våpen av typen krysserrakettr og droner, av den typen som Iran har utviklet. Iran sier at de kan senke hangarskip fra USA dersom det skulle komme til en krig mellom dem. Det er grunn til å anta at dette ikke bare er skryt, men i hovedsak sant.

Angrepene på oljeanleggene har endret den globale krigføringa

Det presise og svært ødeleggende drone- og missilangrepet på Saudi-Arabias oljeanlegg som ble gjennomført av houthigeriljaen har endret den globale krigen, skriver Patrick CockburnUnz Review. Vår egen formulering går i samme retning. Vi skrev:

Hvordan houthiene veltet sjakkbrettet

Angrepet ble etter alt å dømme gjennomført med den nye typen droner og kryssermissiler som houthiene viste fram i juli 2019.

I juli 2019 viste houthigeriljaen fram et utvalg av sine nye våpen. Southfront.

Det dreier seg om våpen til 15.000 dollar eller noe mer, og de kunne gå rett under radaren til det ekstremt kostbare saudi-arabiske forsvaret. Saudi-Arabia bruker 82,9 milliarder dollar på militærapparatet hvert år og har blant annet kjøpt inn det avansert amerikanske Patriotsystemet, som i prinsippet skulle ha beskyttet dem mot angrep fra lufta. Bare at de mislyktes. Patriotmissilene koster 3 millioner dollar stykket, og viste seg å være en bortkastet investering i dette tilfellet.

Dette forandrer hele det militærstrategiske spillet.

Anthony H. Cordesman i Center for Strategic and International Studies (CSIS) skriver i en artikkel etter houthiene droneangrep:

«Hvis vi ser litt framover, gir angrepene på Saudi-Arabia en klar strategisk advarsel til USA om at deres herredømme over luftrommet i Persiabukta og deres monopol på å kunne slå ut en fiende med presisjonsvåpen er på rask nedtur.»

Og i denne omgangen snakker vi om houthiene. De har opplagt mye av sin droneteknologi fra Iran. Men Iran sjøl ligger på et helt annet nivå. Iran kalles «dronemesteren» og har nylig vist fram noen av sine nye dronevåpen.

Cockburn skriver at den nye situasjonen er at billige og lett manøvrerbare droner og krysserraketter kan slå til uten at vesentlig dyrere rakattsystemer kan hindre dem. Hvordan skal vestlige politikere begrunne at de kjøper kampfly og våpensystemer til nye fantasilioner når potensielle motstandere bokstavelig talt kan gå underradaren deres og slå dem sjakk matt?

Les: «Sitting ducks» – USAs hangarskipsflåte er utrangert

Kina har etablert en ny brigade som er utstyrt med mellomdistansemissilene Dong Feng 26. Disse missilene regnes som hangarskipsdrepere, og er blant den serien med nye våpen Kina har utviklet som nettopp setter hele USA marine strategi på prøve.

Fra før av har Kina også DF-21, som også regnes som en stor trussel mot USAs hangarskipsgrupper.

Russland har også utviklet slike våpen, blant annet Zirkon-missilet, som kan komme opp i seks ganger lydhastigheten. Russland har dessuten utviklet undervannsdroner som også vil kunne utgjøre en dødelig trussel mot hangarskip.

Les: USA frykter at de vil tape neste krig

Det houtiene gjorde med sine angrep var ikke bare å slå ut halvparten av Saudi-Arabias oljeproduksjon for en periode. Langt viktigere var det at de slo et digert hull i myten om USAs og deres alliertes uovervinnelighet. De har ganske enkelt slått sjakkbrettet over ende og slått fast at det fra nå er helt nye regler som gjelder. Den tidligere britiske diplomaten Alastair Crooke kaller det et «presisjonsslag mot USAs troverdighet,» og det er det ikke vanskelig å være enig i.

Forrige artikkel– USA dekket over Israels atomprøve i 1979
Neste artikkelGreta Thunbergs tale i FN. Så langt, men ikke lenger?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).