– USA dekket over Israels atomprøve i 1979

3
Illustrasjon: Shutterstock

For 40 år siden, 22. september 1979, kunne en av USAs satellitter registrere en eksplosjon over det sørlige Atlanterhavet. Forskerne mener at dette var en israelsk atomprøvesprengning, mens administrasjonen til president Jimmy Carter dekket over det og hevdet at det var en feil med satellitten.

Det er magasinet Foreign Policy som skriver dette i en serie med artikler om USAs tilsløring av Israels ulovlige utvikling av atomvåpen. Artikkelserien er også omtalt i den israelske avisa Haaretz. Avner Cohen, som er professor og forsker ved Middlebury Institute of International Studies og ved Wilson Center sier til Haaretz:

«Nå 40 år etterpå er det vitenskaplige bevis for og historisk enighet om at det var en atomvååpenprøve og at det måtte være Israel som gjennomførte den.»

Den israelskfødte Cohen sier også at USA dekket over disse faktaene fordi dersom det hadde kommet ut at det virkelig var Israel som sto bak, kunne USA vært nødt til å innføre sanksjoner mot Israel, og det var det siste USA ønsket.

Dette var bare noen få måneder etter at Israel og Egypt undertegnet Camp David-avtalen på initiativ fra Jimmy Carter, og det ville ha vært svært pinlig for USA om sannheten om atomprøven hadde kommet fram. Cohen sier at han ikke vet om Carter sjøl var innblandet i tilsløringsforsøket.

USA hadde undertegnet ikke-spredningsavtalen med Sovjetunionen i 1968. Avtalen forbyr stater som har atomvåpen å overføre disse til land som ikke har atomvåpen fra før. Avtalen forbyr også stater uten atomvåpen å motta slike og å framstille dem. Stater uten atomvåpen skal inngå kontrollavtaler med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med ikke-spredning for øyet. Atommaktene skal heller ikke oppmuntre eller hjelpe andre land med å skaffe seg slike våpen. Det at Israel skaffet seg atomvåpen med USAs medvirkning er et alvorlig brudd på denne avtalen, og det viser også hykleriet og dobbeltmoralen til USA.

Wikipedia skriver:

«Eksperter anslår at Israel har mellom 100 og 200 sofistikerte atomvåpen. Mistanken om at landet har atomvåpen har eksistert i flere tiår og ble ytterligere styrket da den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu i 1986 lot seg intervjue av London-avisen The Sunday Times. Han mente da å påvise at landet hadde produsert tilstrekkelig plutonium til 100 atombomber. I 2003 opplyste en amerikansk tjenestemann til The Los Angeles Times at israelerne hadde modifisert krysser-raketter slik at de kan skytes ut fra ubåter med atomstridshode.»

Det er nettopp med bakgrunn i ikke-spredningsavtalen at USA gjennomfører drastiske og ulovlige sanksjoner mot Iran, som altså ikke har atomvåpen, mens landet har bistått Israel med å skaffe seg slike våpen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dette skjedde vel i samarbeid med apartheidregimet i Sør Afrika. Det eneste landet i verden israelere kunne reise visumfritt på den tiden. Og som også greide å framstille atomvåpen

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Vi solgte dem tungtvannet - uten at det kommer til å bli noen film av det, er jeg redd.

 3. Såvidt jeg vet, har også Norge dekket over tester med radioaktive våpen, nemlig DU-våpen eller våpen med utarmed uran (depleted uranium).

  “Norge har ikke ammunisjon på lager med utarmet uran og vi har heller ikke hatt det tidligere.” ifølge Annette Bjørseth, Seniorrådgiver i Seksjon for internasjonal og militær rett, Sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet. Hun henviser også til brev fra statssekretær Espen Barth Eide til Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet fra 2006 der Espen Barth Eide skriver bl.a.: “La meg først presisere at det norske Forsvaret verken har eller har brukt DU-ammunisjon. Slik ammunisjon har heller ikke vært brukt i norske skytefelt.”

  På Bjørnevatn og Sandsøy på 90-tallet testet amerikanerne eksplosiver, og folk i området rundt Bjørnevatn la merke til "ei slags brakke i gruveområdet under desse sprengingsforsøka. Og på den sto det ei amerikansk ørn og inskripsjonen ”Defence Nuclear Agency” (DNA) - altså det amerikanske forsvarets kjernefysiske avdeling."

  Det kan derfor være grunn til å tro at amerikanske DU-våpen har vært testet i Norge og i så fall er dette dekket over. Det er lett å stadfeste, det er bare å gå til de respektive stedene og måle radioaktiviteten. Dersom radioaktivitet finnes, var det DU-våpen som ble testet, og da er det noen som har et forklaringsproblem.

  Utarmet uran i våpen er billig måte å bli kvitt atomavfall på, og brukes til å produsere særdeles kraftig ammunisjon med en utrolig brennkraft. USA har dumpet tonnevis av det i Irak og Afghanistan, tidligere også på Balkan. Særlig hos befolkningen i Irak og hos soldater hjemme i USA finner vi nå seinskader, misdannelser, sykdom og død på grunn av innånding av støv med stråling fra slike våpen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere