– USA dekket over Israels atomprøve i 1979

0
Illustrasjon: Shutterstock

For 40 år siden, 22. september 1979, kunne en av USAs satellitter registrere en eksplosjon over det sørlige Atlanterhavet. Forskerne mener at dette var en israelsk atomprøvesprengning, mens administrasjonen til president Jimmy Carter dekket over det og hevdet at det var en feil med satellitten.

Det er magasinet Foreign Policy som skriver dette i en serie med artikler om USAs tilsløring av Israels ulovlige utvikling av atomvåpen. Artikkelserien er også omtalt i den israelske avisa Haaretz. Avner Cohen, som er professor og forsker ved Middlebury Institute of International Studies og ved Wilson Center sier til Haaretz:

«Nå 40 år etterpå er det vitenskaplige bevis for og historisk enighet om at det var en atomvååpenprøve og at det måtte være Israel som gjennomførte den.»

Den israelskfødte Cohen sier også at USA dekket over disse faktaene fordi dersom det hadde kommet ut at det virkelig var Israel som sto bak, kunne USA vært nødt til å innføre sanksjoner mot Israel, og det var det siste USA ønsket.

Dette var bare noen få måneder etter at Israel og Egypt undertegnet Camp David-avtalen på initiativ fra Jimmy Carter, og det ville ha vært svært pinlig for USA om sannheten om atomprøven hadde kommet fram. Cohen sier at han ikke vet om Carter sjøl var innblandet i tilsløringsforsøket.

USA hadde undertegnet ikke-spredningsavtalen med Sovjetunionen i 1968. Avtalen forbyr stater som har atomvåpen å overføre disse til land som ikke har atomvåpen fra før. Avtalen forbyr også stater uten atomvåpen å motta slike og å framstille dem. Stater uten atomvåpen skal inngå kontrollavtaler med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med ikke-spredning for øyet. Atommaktene skal heller ikke oppmuntre eller hjelpe andre land med å skaffe seg slike våpen. Det at Israel skaffet seg atomvåpen med USAs medvirkning er et alvorlig brudd på denne avtalen, og det viser også hykleriet og dobbeltmoralen til USA.

Wikipedia skriver:

«Eksperter anslår at Israel har mellom 100 og 200 sofistikerte atomvåpen. Mistanken om at landet har atomvåpen har eksistert i flere tiår og ble ytterligere styrket da den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu i 1986 lot seg intervjue av London-avisen The Sunday Times. Han mente da å påvise at landet hadde produsert tilstrekkelig plutonium til 100 atombomber. I 2003 opplyste en amerikansk tjenestemann til The Los Angeles Times at israelerne hadde modifisert krysser-raketter slik at de kan skytes ut fra ubåter med atomstridshode.»

Det er nettopp med bakgrunn i ikke-spredningsavtalen at USA gjennomfører drastiske og ulovlige sanksjoner mot Iran, som altså ikke har atomvåpen, mens landet har bistått Israel med å skaffe seg slike våpen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelColin Powells tidligere stabssjef: – Det er ikke lagt fram noen beviser for at Iran sto bak angrepet på Saudi-Arabia
Neste artikkelRussland: – Vi trenger ikke hangarskip, vi trenger bare våpen som kan senke dem
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).