– Vindindustrien driver beinhard business og gjemmer seg bak klimasaken

11
Vindindustri i Nærbø ved Stavanger. Shutterstock

Martin Malkenes, som er bystyrerepresentant i Flora (MDG) har skrevet en kronikk på NRK Ytring som det er vel verdt å få med seg. Hans partifelle Unn Bastholm gjorde en heller svak figur under NRKs utspørring. Hun burde lære av kollega Malkenes, som blant annet skriver:

«Vindindustriselskap reiser rundt i landet på besøk til din kommune. De vil ha vinden din. Med alt det innebærer. Profesjonelle forretningsfolk og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) står opp mot små kommuner.

Det er rått parti, og et mørkt kapittel i norsk forvaltning og for lokaldemokratiet.

I min kommune var utbyggingsselskapet på innsalgsmøter sammen med NVE. Både vindindustriselskap og NVE har som mål å bygge ut vindkraft. De presenterer prosjekter som skal skape «grønn energi».»

Malkenes beskriver en situasjon der proffe markedsførere fra NVE og vindindustrien overkjører lokalpolitikere og lover dem alt mellom himmel og jord bare de åpner kommunen sin for vindkraftindustrien. Men virkeligheten er noe annet skriver Malkenes:

«I min kommune skjedde følgende med ringvirkningene: Ingen lokale arbeidsplasser, et stort entreprenørselskap fra en annen del av landet fikk jobben med gigantutbyggingen. Kommunestyrets innvendinger og krav ble ignorert. De fremlagte planene som kommunen bygde vedtaket på ble fullstendig endret av vindindustriselskap og NVE.

Kommunen sitter igjen med to varmehytter på fjellet som kommunen må drifte selv med elendig kommuneøkonomi, en liten slump eiendomsskatt og en ekstrautgift på 170 millioner kroner for utbedring av strømnettet som nettkundene til det lokale strømselskapet må betale over strømregningen.

I tillegg mistet kommunen rundt tretti kvadratkilometer uberørt natur og fikk mye større vindturbiner atskillig nærmere kommunesenteret enn det kommunestyret satte som krav for positiv uttalelse. Og alle turbinene skal blinke som diskotek mot nattehimmelen.

Og nå er det lyst ut 2 – to – lokale stillinger ved kraftverket som har en totalkostnad på to milliarder.«

Og hvem står bak denne voldtekten på naturen i Flora? Jo, Malkenes peker helt riktig på at det er verdens største hedgefond som styrer spillet. E24 skrev og dette i 2018:

Kjempefond kjøper norsk milliardprosjekt i vind

Dette har også vi skrevet om flere ganger på steigan.no, blant annet her:

Google, Facebook og BlackRock skal ødelegge mer norsk natur med vindfarmer

Og som Odd Handegård har pekt på gjentatte ganger, skriver også Malkenes helt riktig:

«Vindindustri er maks uttelling på miljøødeleggelse og minimum uttelling på klima. Det er maks uttelling på business og minimum uttelling på lokaldemokrati og selvråderett.»

Landsmøtet i MDG var meget langt fra en slik forståelse da det samlet seg for mer vindkraft i Norge, riktignok med det forbeholdet at det ikke skal skje i «uberørt natur», hvilket jo nettopp er det som foregår. Og at det skal skje «nærmere eksisterende kraftnettet og der det allerede er naturinngrep», hva nå det måtte bety.

Og hva skal man med utbygging av vindkraft noen steder i Norge hvis det er slik Malkenes skriver, nemlig at det er maks uttelling på miljøødeleggelse og business og minimum uttelling på klima og lokaldemokrati?

Les: – Tusenvis deler Lars Monsens raseri i kamp mot vindmøller

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Staten må vekk nå, den har sviktet sitt land, ja jeg vil rett og slett si at staten har blitt en landssviker, og har ikke lenger noen rett til å eksistere. Så staten må tilintetgjøres, og de som har lagt til rette for denne teppebombingen av vindturbiner, må stilles til ansvar. Staten fungerte så lenge vi hadde et luthersk tillitsamfunn i bunn, men dette er borte nå, og uten et religiøst fundament har staten blitt ei fascistisk bølle.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Staten (NVE, Statkraft, Statnett mfl) oppføre seg på en tyrannisk måte. Slikt blir det opprør av.
  Håper at denne saken kan bli bedre kjent for store deler av befolkningen nå før kommunevalget. Men det er en tendens her i Norge at store og viktige saker først blir diskutert etter et valg og ikke før et valg (altså på feil tidspunkt).

 3. Avatar for INK INK says:

  Hvilket betyr at norsk media ikke gjør jobben sin.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Eller at det er jobben sin de gjør, de bare jobber ikke for oss.

  Jeg nekter å tro at systematiske utelateselseløgner er der av noen annen grunn enn for å manipulere folket så de mener riktig.

 5. Noe av det merkeligste med vindkraft-saken, er hvordan politiet har påtatt seg rollen som en privat vaktstyrke.

  Folk har blitt pågrepet for å skremme andre fra å delta i markeringer mot vindkraft. Noe politiet tilsynelatende har gjort relativt vilkårlig. :thinking:

 6. Tipser om dette jeg kom over på disqus.Jeg vet ikke om det har vært på TV.

 7. Avatar for SHO SHO says:

  Malkenes slår til igjen med kritikk av MDG i vindmøllesaken:

 8. Avatar for SHO SHO says:

  Mulig at vindkraft-opprøret på Frøya nå vil få en løsning.

  Fiskeoppdretter Gustav Witzøes kan komme til å kjøpe ut hele vindkraftanlegget.
  Noe av bakgrunnen for dette er at han bla frykter forurensning av olje fra vindturbinene ved en feil, noe som vil skape problemer for fiskeoppdrettet. Dette er også ugusntig for hele fiskeoppdrett bransjen hvis vindmøller skulle bli betraktet som å være en trussel mot bransjen og kvaliteten på deres produkt.

  Nå ser vi altså at den ene kapitalgruppen står mot den andre kapitalgruppen i vindmøllesaken.
  Og hvordan håndterer den blåblå regjeringen en slik type konflikt?
  Vil regjeringen la sine rike onkler avgjøre saken?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere