– Vindindustrien driver beinhard business og gjemmer seg bak klimasaken

0
Vindindustri i Nærbø ved Stavanger. Shutterstock

Martin Malkenes, som er bystyrerepresentant i Flora (MDG) har skrevet en kronikk på NRK Ytring som det er vel verdt å få med seg. Hans partifelle Unn Bastholm gjorde en heller svak figur under NRKs utspørring. Hun burde lære av kollega Malkenes, som blant annet skriver:

«Vindindustriselskap reiser rundt i landet på besøk til din kommune. De vil ha vinden din. Med alt det innebærer. Profesjonelle forretningsfolk og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) står opp mot små kommuner.

Det er rått parti, og et mørkt kapittel i norsk forvaltning og for lokaldemokratiet.

I min kommune var utbyggingsselskapet på innsalgsmøter sammen med NVE. Både vindindustriselskap og NVE har som mål å bygge ut vindkraft. De presenterer prosjekter som skal skape «grønn energi».»

Malkenes beskriver en situasjon der proffe markedsførere fra NVE og vindindustrien overkjører lokalpolitikere og lover dem alt mellom himmel og jord bare de åpner kommunen sin for vindkraftindustrien. Men virkeligheten er noe annet skriver Malkenes:

«I min kommune skjedde følgende med ringvirkningene: Ingen lokale arbeidsplasser, et stort entreprenørselskap fra en annen del av landet fikk jobben med gigantutbyggingen. Kommunestyrets innvendinger og krav ble ignorert. De fremlagte planene som kommunen bygde vedtaket på ble fullstendig endret av vindindustriselskap og NVE.

Kommunen sitter igjen med to varmehytter på fjellet som kommunen må drifte selv med elendig kommuneøkonomi, en liten slump eiendomsskatt og en ekstrautgift på 170 millioner kroner for utbedring av strømnettet som nettkundene til det lokale strømselskapet må betale over strømregningen.

I tillegg mistet kommunen rundt tretti kvadratkilometer uberørt natur og fikk mye større vindturbiner atskillig nærmere kommunesenteret enn det kommunestyret satte som krav for positiv uttalelse. Og alle turbinene skal blinke som diskotek mot nattehimmelen.

Og nå er det lyst ut 2 – to – lokale stillinger ved kraftverket som har en totalkostnad på to milliarder.«

Og hvem står bak denne voldtekten på naturen i Flora? Jo, Malkenes peker helt riktig på at det er verdens største hedgefond som styrer spillet. E24 skrev og dette i 2018:

Kjempefond kjøper norsk milliardprosjekt i vind

Dette har også vi skrevet om flere ganger på steigan.no, blant annet her:

Google, Facebook og BlackRock skal ødelegge mer norsk natur med vindfarmer

Og som Odd Handegård har pekt på gjentatte ganger, skriver også Malkenes helt riktig:

«Vindindustri er maks uttelling på miljøødeleggelse og minimum uttelling på klima. Det er maks uttelling på business og minimum uttelling på lokaldemokrati og selvråderett.»

Landsmøtet i MDG var meget langt fra en slik forståelse da det samlet seg for mer vindkraft i Norge, riktignok med det forbeholdet at det ikke skal skje i «uberørt natur», hvilket jo nettopp er det som foregår. Og at det skal skje «nærmere eksisterende kraftnettet og der det allerede er naturinngrep», hva nå det måtte bety.

Og hva skal man med utbygging av vindkraft noen steder i Norge hvis det er slik Malkenes skriver, nemlig at det er maks uttelling på miljøødeleggelse og business og minimum uttelling på klima og lokaldemokrati?

Les: – Tusenvis deler Lars Monsens raseri i kamp mot vindmøller

Forrige artikkelGule vester #Acte40
Neste artikkelTrump mener alvor. Han ønsker å kjøpe Grønland.