Trump mener alvor. Han ønsker å kjøpe Grønland.

0
Donald Trump drømmer virkelig om å kjøpe Grønland. Shutterstock

I mer eller mindre spøkefulle toner har USAs president Donald Trump lekt med tanken om å kjøpe Grønland til USA, slik vi tidligere har meldt. Danske og grønlandske politikere har sett på dette som et eller annet mellom dårlig timet aprilspøk og blodig fornærmelse. Grønlandske politikere har sagt tydelig at øya ikke er en vare som kan bli kjøpt og solgt.

Nå viser det seg at Donald Trump mener alvor. Han ønsker virkelig å kjøpe Grønland. E24 skriver:

«Tidligere denne uken opplyste kilder at president Donald Trump vurderer mulighetene for å kjøpe Grønland. Søndag bekrefter Det hvite hus’ økonomiske rådgiver Larry Kudlow at man ser på mulighetene, skriver Wall Street Journal.

– Jeg vil ikke spå noe nå. Jeg sier bare at presidenten, som kan en ting eller to om å kjøpe eiendom, vil ta en titt på muligheten for å kjøpe Grønland, sa Kudlow under et intervju med «Fox News Sunday».

Dette er første gang det bekreftes at man vurderer å gjennomføre et slikt kjøp.»

I et kort TV-intervju bekrefter Trump at han er interessert i å kjøpe øya. Han ser på det som en «stor eiendomshandel».

Huffington Post kommenterer dette her.

Trump sier også at det er strategisk interessant, og det er ingen overdrivelse. Han er heller ikke den første presidenten som har drømt om dette. Allerede under Andrew Johnson i 1867 undersøkte State Department om dette var mulig. Harry Truman la fram et konkret tilbud i 1946 om å kjøpe øya for 100 millioner dollar.

For USA hadde det vært et strategisk kjempesprang hvis de fikk kjøpe Grønland. Ikke bare ville de sikre seg full kontroll over øyas naturressurser, som potensielt er svært store, men USA ville på en helt annen måte sikre seg militær kontroll i denne delen av Arktis og Nord-Atlanteren. Eller som Polonius sier i William Shakespeares skuespill Hamlet:

“Though this be madness, yet there is method in ‘t.”

Og sjøl om danske og grønlandske politikere avviser dette kategorisk nå, hva om prislappen blir stor nok? Eller som det er sagt: «Alle har sin pris – de ubestikkelige har den høyeste.»

Forrige artikkel– Vindindustrien driver beinhard business og gjemmer seg bak klimasaken
Neste artikkelFinanselitens vidriga ansikte