– USAs landbruk 48 ganger mer giftig for insekter enn for 25 år siden

0
Illustrasjon: Shutterstock

En ny fagfellevurdert studie viser at giftforekomstene i USAs landbruk har eksplodert de siste 25 årene. For insekter er det nå 48 ganger så mye gift som for to og et halvt tiår siden. Det er Common Dreams som skriver om denne studien. De skriver også at det er såkalte neonicotinoids som står for 92 prosent av den økte giftmengden. Disse giftene er i søkelyset som mulig årsak til biedød. En rapport fra European Academies Science Advisory Council (EASAC) viser at de rammer polinerende insekter og naturlige fiender til skadedyr.

Kendra Klein, som er sjefsforsker på Friends of the Earth sier at «det er urovekkende at USAs landbruk er blitt så mye mer giftig for insekter i løpet av bare to tiår. Vi er nødt til å fase ut bruken av neonicotinoider for å beskytte bier og andre insekter som har stor betydning for artsrikdommen og for det jordbruket som gir oss mat.»

En samlestudie som sammenfatter mange forskningsrapporter viser at det hoper seg opp dokumentasjon på at neonicotinoider faktisk skader polinerende insekter som bier.

Les: “Bees’ Molecular Responses to Neonicotinoids Determined

Presset fra Syngenta, Valent og Bayer har ført til at EU-kommisjonen har tillatt dem å selge disse stoffene til lagrene er tomme inntil utgangen av 2020.

Kjemigiganten Bayer, som er den største produsenten av neonicotinoider i verden, avviser kritikken av disse giftstoffene.

Bayer har som kjent lange røtter i tysk industri, inklusive under Hitlers regime. Etter å ha kjøpt Monsanto eier også selskapet produksjonen av Roundup.

Oljefondet er en av de store eierne i Bayer med en investering på 15, milliarder kroner (2018), noe som da utgjorde 2,83%.

Forrige artikkelSaudi-Arabias «strategiske plan» for å bekjempe Tyrkia
Neste artikkelTyrkia og USA enige om en «sikkerhetssone» i Syria til sterke protester fra Damaskus