Tyrkia og USA enige om en «sikkerhetssone» i Syria til sterke protester fra Damaskus

0
En tyrkisk militærpatrulje på grensa til Syria. Foto: Shutterstock

De to maktene som har gjort mest for å føre den åtte år lange krigen mot Syria, USA og Tyrkia, har nå blitt enige om å opprette en såkalt «sikkerhetssone» i det nordlige Syria. USA og Tyrkia har vært på konfrontasjonskurs lenge fordi USA støtter SDF-styrkene som Tyrkia ser på som en forlenget arm til det kurdiske PKK som i Tyrkia regnes som terrorister. USA har på sin side hatt stor nytte av SDF som et redskap for å kontrollere det nordøstlige Syria der størstedelen av Syrias olje- og landbruksressurser befinner seg. Tyrkia truet med å invadere regionen og det var fare for at det skulle bli en militær konfrontasjon mellom to land som formelt er NATO-allierte.

Nå har de i stedet inngått en avtale som enda en gang er en grov krenkelse av Syrias suverenitet og integritet. Derfor har da også Syrias regjering protestert kraftig mot avtalen.

SDF, som er under beskyttelse av USAs militære styrker, er noe urolige over denne avtalen, siden USA åpenbart har gitt noe etter for Tyrkias krav. SDFs talsmann Shahin Najib Al Ali i Kobani uttaler seg svært forsiktig til al-Jazeera og sa at hans organisasjon ennå ikke er orientert om avtalen.

Syria regjering derimot kaller avtalen en utilslørt aggresjon. Syria vil henvende seg til FN og kreve at verdensorganisasjonen tar avstand fra denne avtalen, som jo åpenbart bryter med FNs charter. Tyrkia og USA har naturligvis ingen rett til å disponere over noen del av Syrias territorium, slik de gjør gjennom denne avtalen.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– USAs landbruk 48 ganger mer giftig for insekter enn for 25 år siden
Neste artikkelBjørnar Moxnes (Rødt) vs Erna Solberg (H) om Syria