Storbritannias rolle som pådriver for krig

10
Illustrasjon: Shutterstock

Forholdet mellom USA og Storbritannia blir kalt «The Special Relationship» – det spesielle forholdet. Det er veldig tette båd mellom US State Department og britenes Foreign Office og Storbritannia er blant de spesielt utvalgte i «Five Eyes»-samarbeidet som også omfatter Australia, Canada og New Zealand.

Men det spesielle forholdet har tatt noen slag i det siste. Mest tydelig ble det var den britiske ambassadøren Kim Darrochs lite flatterende retur til London etter lekkasje av hans uttalelser om Trump. Trump sa rett ut at han ikke ville ha noe mer med Darroch å gjøre, og dermed hadde ikke britene stort annet å gjøre enn å trekke ham tilbake. Det hører med til historien at Sir Kim heller ikke fikk særlig backing av verken Theresa May eller av Boris Johnson.

For den politisk aktive generasjonen i dag er det lett å tenke på USA og Storbritannia som helt og fullt samkjørte. Litt eldre folk vil vite at slik har det slett ikke alltid vært, og sannsynligvis er det mye mer konflikt under overflaten i «det spesielle forholdet» enn man vil ha oss til å tro. Foreign Office har aldri tatt inn over seg at det britiske imperiet har brutt sammen. Og de har ikke gitt opp forsøkene på å styre Washingtons politikk inn på spor som tjener britene.

London for krig mot Iran?

Storbritannias kapring av oljetankeren Grace 1 i Gibraltarstredet var ikke noe annet enn en moderne form for piratvesen, noe britene har århundrelange tradisjoner med. Men var den et forsøk på å tvinge fram en mer aggressiv holdning til Iran i Washington?

Kapringa av Grace 1 har bare lunken støtte i Europa, og selv The Guardian må innrømme at den var den direkte årsaken til at Iran gjorde gjengjeld og arresterte, eller kapret, om man vil, den britiske tankeren Stena Impero i Hormuzstredet. Selv Storbritannias tidligere Washington-ambassadør Sir Peter Westmacott har reist tvil om hvor klokt det var å kapre den iranske tankeren.

Det kan virke som om britene gjør sitt ytterste for å spille ballen i hendene på neocons som John Bolton og Mike Pompeo, slik at de kan tvinge presidenten inn i den krigen mot Iran som de ønsker.

Irakkrigen og «the dodgy dossier»

Hvis vi rykker et hakk tilbake og ser på forspillet til krigen mot Irak, så ser vi ei britsik hand der også. Britiske Secret Service produserte det som er kalt «the dodgy dossier» med fullt av usanne påstander om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen. Dette ga Tony Blair en mulighet til å spinne løgner som la opp til krigen og ga påskudd for den krigen som faktisk kom, en krig som ikke bare ble katastrofal for Irak, men som også er blitt et nederlag for USA. Tony Blairs spinndoktor Alastair Campbell var sentral i denne kampanjen, som jo lyktes, i den forstand at den utløste en ødeleggende krig basert på løgn.

Det var altså ikke bare hauker i Washington som hisset til krig, men britiske hauker som i høy grad bidro.

Britene og krigen mot Syria

Legg også merke til at White Helmets er et britisk og ikke et amerikansk prosjekt. Denne operasjonen er skapt av Secret Service og ikke av CIA. White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Le Mesurier skal ha militær spesialerfaring fra diverse NATO-operasjoner som Bosnia, Kosovo, Irak og Libanon. Og han har bakgrunn fra det britiske militærakademiet Sandhurst.

En annen sak er at USA har støttet dette prosjektet og benyttet White Helmets til sine egne formål. Men vi kommer ikke unna at opphavet er britisk.

Sammen med oljediktaturene og Tyrkia har Storbritannia vært pådriver for krigen mot Syria. Dette har også Vanessa Beeley satt søkelyset på i flere artikler, blant annet her:

«Globale Storbritannia» finansierer terrorisme og blodbad i Syria – og kaller det «bistand»

Beeley skriver:

«Globale Storbritannia» gjemmer sine neokolonialistiske eventyr bak barrikaden av «bistand»-kontraktører som skaffer til veie «plausibel fornektelse» når bevis på britiske kjeltringstreker når uhåndterlige proporsjoner.

Bløffene om giftangrep og Skripal-saka

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at de har sikre bevis på at det var Storbritannia som sto bak da White Helmets arrangerte det falske gassangrepet i Douma. Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konashenkov, sa at Russland «med sikkerhet» vet at mellom 3. og 6. april 2018 ble White Helmets satt under sterkt press fra London for så fort som mulig å utføre den provokasjonen som hadde vært forberedt lenge. Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov har også vist til «ugjendrivelige bevis» for at en utenlandsk makt hadde arrangert denne provokasjonen. Han nevnte ikke Storbritannia, men det gjorde altså Konashenkov kort tid etter.

Javel, dette er Russlands versjon, vil man vel si, og det skal ikke benektes. På den andre sida gir den mening, nettopp fordi hele White Helmets-prosjektet er et britisk prosjekt og fordi det var en provokasjon som var ment å utløse en politikkendring i Washington, nemlig et angrep på Syria.

Vi ser det samme i den mer enn tvilsomme Skripal-saka. Den stinker Secret Service lang vei. Storbritannias statsminister Theresa May la hele sin prestisje som statsminister bak påstanden om at Russland «sannsynligvis sto bak» det angivelige giftattentatet mot eks-agenten Sergeij Skripal og hans datter i Salisbury. Men noe bevis produserte hun aldri.

Og nettopp Skripal-saka er blitt brukt som et påskudd for ytterligere sanksjoner mot Russland og til å skape den psykologiske situasjonen som kan gjøre det mulig å gå til krig.

Neocons vil ha krig – med et hvilket som helst påskudd

Og som et siste element:

Britisk etterretning blander seg nå også inn i politikken i USA via Integrity Initiative

På steigan.no har vi avslørt det såkalte Integrity Initiative nokså grundig. Og en sak som dukker opp der er at dette initiativet også driver en tilsvarende politisk infiltrasjon i USA. Dette skriver Max Blumenthal og Mark Ames.

Lekkede dokumenter viser at det britiske prosjektet, som er betalt av forsvarsdepartementet i Storbritannia og den britiske hæren, dyrker mektige allierte i USA. De har underhåndskontakter i State Department, mektige tenketanker i Washington, FBI og Department for Homeland Security (DHS). De har skaffet seg kontakt med ekteparet Katharine og Sebastian Gorka, som begge har sentrale stillinger i Trump-administrasjonen. I USA har det vært en del oppmerksomhet rundt Sebastian Gorka etter at han opptrådte med æresmedaljen til den ungarske naziorganisasjonen Vitezi Rend på en offisiell tilstelning i Washington.

I USA jobber de med State Departments Global Engagement Center, som er et organ for psykologisk krigføring opprettet av Barack Obama. En av dem de har rekruttert er en viss John Rendon, som også er kalt Mannen som solgte krigen fordi han sto helt sentralt i den løgnkampanjen som solgte påstandene om Saddam Husseins angivelige masseødeleggelsesvåpen, og dermed var med på å utløse Irak-krigen. I 2002 ble Rendon avslørt av New York Times som en som på vegne av Pentagon spredde den «svarteste av all svart propaganda».

Tjuver på samme marked

De burde være unødvendig å understreke det, men likevel; vi mener naturligvis ikke et øyeblikk at USA ikke er fullt og helt ansvarlig for sin egen aggresjon. Men vi mener å se en særegen britisk rolle i en serie kampanjer for å holde USA på krigsstien. Mange av disse trådene leder tilbake til Foreign Office i London og den gamle imperietenkninga som finnes der.

Nå som det er oppstått tydelige sprekker i «det spesielle forholdet», vil det antakelig tyte ut mer som vil gjøre det mulig å skaffe seg et mer komplett bilde av hva britene har holdt på med.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er uklart hva Storbritannia vil tjene på en krig mellom USA og Iran.
  Bla vil oljeprisen bli meget høy og Storbritannia er ikke lenger selvforsynt med olje (men har likevel mer olje og gass enn mange andre europeiske land).
  Men i disse problematiske Brexit-tider kan det muligens være viktig for Storbritannia å svekke EU og samtidig få et bedre forhold til USA. USA kan feks klare å sikre oljeforsyningen til Storbritannia, mens resten av Europa (bortsett fra Norge) risikerer å oppleve stor oljemangel ved en krig mot Iran.

  Det ser ut som B-gjengen (med Bolton, Saudi Arabia og Israel) nå blir utvidet med et nytt medlem: Britannia. Det betenkelige er at Storbritannia kan komme til å lede den europeiske flåtestyrken som skal sikre skipsfarten i Hormuzstredet.

 2. Jeg har alltid trodd EU var en kapitalistisk greie, designet på storindustriens premisser og vanlige folks bekostning. Derfor synes jeg det er rart at Storbritannia er så kåt på å forlate EU og lurer på hvor mye USA kan ha påvirket dette valget for å bygge et vennskap til krig. Er det noen som har kvalifiserte meninger om dette?

 3. Nettopp, en bra beskrivelse.

  Det var vanlige folk som stemte Storbritannia ut av EU, ikke storindustrien.

 4. Maktforholdet mellom USA og Storbritannia er noe mystisk, og jeg ser gjerne flere interessante artikler fra Pål Steigan som belyser dette forholdet. Men…

  Dette ovenfor mener jeg blir nærmest en politisk korrekt måte å beskrive Irak-krigen. Og når man snakker om Tony Blair, så er forbindelsen Blair-Murdoch-Rothschild relevant. Slik jeg forstår realpolitikk, så var Irak-krigen først og fremst Israelsk “sikkerhetspolitikk”.

  Iraq: A War For Israel

 5. En annen årsak var at Saddam ville ha Euro og ikke petrodollar for Iraks olje, og USA angriper land som Irak som er svakere enn dem militært hvis de forlater petrodollaren, som Libya, Syria og nå kanskje Iran.
  Flere kommentarer om dette her.

 6. Da mener du Boris -gjengen, antar jeg - ikke den jevne brexiter. Den regjeringen trenger nok ikke å ledes, den går selv - for Israel, sammen med Trump. City of London , hvor de har pengene sine- lever sitt eget liv uansett hvem som kaller seg sjef. De har egen lovgivning.

  Teresa May derimot:

 7. Og Robert Maxwell - som ble gravlagt på staten Israels bekostning.
  Fra wikipedia:

  The British Foreign Office suspected that Maxwell was a secret agent of a foreign government, possibly a double agent or a triple agent, and “a thoroughly bad character and almost certainly financed by Russia.” He had known links to the British Secret Intelligence Service (MI6), to the KGB, and to the Israeli intelligence service Mossad.[42] Six serving and former heads of Israeli intelligence services attended Maxwell’s funeral in Israel, while Israeli Prime Minister Yitzhak Shamir eulogized him and stated: “He has done more for Israel than can today be said."[43]

  Han skal ha vært med å kidnappe Mordechai Vanunu. Noter deg dybden i Shamirs uttalese.
  Datter Ghislaine ser ut til å ta opp arven, der hun har fungert som madam for pedo-Epstein.

 8. Gaddafi ville ha en gullbasert valuta og ble bombet og drept. Saddam Hussein ville vekk fra petrodollar og ble invadert og drept. Og i Libya forsvant 26 tonn gull fra Libyas sentralbank vinteren 2011/12. Noen har tatt seg godt betalt for ugjerningen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere