Russland dumper 100 milliarder i dollarbeholdning – kjøper euro, yen og yuan

0
Foto: Shutterstock.

Den russiske sentralbanken beveger seg raskt vekk fra avhengighet av dollar. Fra før av har den kvittet seg med nesten hele sin beholdning av amerikanske statsobligasjoner. Nå går det fram av regnskapstall fra banken at den i løpet av ett kvartal i 2018 solgte 100 milliarder dollar og kjøpte euro, yen og yuan. Dollarens andel av utenlandsk valuta i den russiske sentralbanken er dermed redusert fra 43,7 prosent til 21,9 prosent. Russland har med dette faktisk kjøpt en fjerdedel av den yuanbeholdninga som var tilgjengelig på verdensmarkedet, skriver Bloomberg.

Russlands sentralbank har også bygd opp sin beholdning av gull. I et intervju i november 2018 sa president Vladimir Putin at «Det er ikke vi som dumper dollaren, det er dollaren som dumper oss.»

Dette betyr, som vi har vært inne på tidligere, at det er USAs økonosmiske politikk, og da spesielt sanksjonene, som driver særlig Russland, men også Kina og en rekke andre land til å kvitte seg med dollar og å bygge opp alternative valuta- og transaksjonssystemer som igjen undergraver dollarens og USAs internasjonale posisjon. Og dette går fort.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916


Forrige artikkelStefan Löfven kaster alle sosialdemokratiske prinsipper overbord, men beholder jobben
Neste artikkelHow Integrity Initiative and Atlantic Council is exposed in Norway
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).