Russland dumper 100 milliarder i dollarbeholdning – kjøper euro, yen og yuan

0
Foto: Shutterstock.

Den russiske sentralbanken beveger seg raskt vekk fra avhengighet av dollar. Fra før av har den kvittet seg med nesten hele sin beholdning av amerikanske statsobligasjoner. Nå går det fram av regnskapstall fra banken at den i løpet av ett kvartal i 2018 solgte 100 milliarder dollar og kjøpte euro, yen og yuan. Dollarens andel av utenlandsk valuta i den russiske sentralbanken er dermed redusert fra 43,7 prosent til 21,9 prosent. Russland har med dette faktisk kjøpt en fjerdedel av den yuanbeholdninga som var tilgjengelig på verdensmarkedet, skriver Bloomberg.

Russlands sentralbank har også bygd opp sin beholdning av gull. I et intervju i november 2018 sa president Vladimir Putin at «Det er ikke vi som dumper dollaren, det er dollaren som dumper oss.»

Dette betyr, som vi har vært inne på tidligere, at det er USAs økonosmiske politikk, og da spesielt sanksjonene, som driver særlig Russland, men også Kina og en rekke andre land til å kvitte seg med dollar og å bygge opp alternative valuta- og transaksjonssystemer som igjen undergraver dollarens og USAs internasjonale posisjon. Og dette går fort.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.