Det som ikke er

3
Naturdrap pågår. Foto: Siri Harr Steinvik.

Naturdrap pågår. Kulturdrap pågår. Demokratidrap pågår.

Av Siri Harr Steinvik.

På søndag 21. juli gikk jeg tur i Nessadalen, i områder hvor det finnes spor etter at folk har levd her for 11.000 år siden: Dette er noen av de eldste funnene etter mennesker vi har her til lands. Jeg mintes historier fra da farmor sine søsken var med på å ta ut torv i hauene, og mens de jobba nedi torvmyra, satt en av brødrene hennes i hauene, ikledd hvit dress, i ett hvitt telt. Han spilte trekkspill til arbeidet.

Siri Harr Steinvik

Nå lå torvmulda endevendt i svære hauger, berget flekka, klargjort for sprengning gjennomboret for sprengstoff. Og på mandag gikk ladningene av, og fjellet er nå borte, for alltid. Det er voldsomt provoserende, jeg blir fysisk kvalm, og sint som fy. For et hovmod, for en arroganse.

Aksjonistenes leirplass i Nessadalen på mandag: Her kommer folk for å vise sin motstand, en demokratisk rett vi har, og for å heles i samvær med andre. Her har folk strømmet til, fra hele landet, for å se og for å vise sin støtte.

Kulturdrap pågår. Foto: Siri Harr Steinvik.

Onsdag 24. juli kom politiet med kran for å fjerne det enkle men akk så velfungerende motstandsreiret. Politiet/Trønderenergi (vet ikke helt hvem som er hvem lenger) sier det er av sikkerhetshensyn, men her har de sprengt siden april, og nå har de kommet 500 meter lenger opp i bakken. Og – mellom arbeidet og leiren, går en vei som er åpen for ferdsel. Dette oppleves derfor kun som vikarierende argumentasjon, ja, til og med regelrett løgn fra politiets side. Inkongruent politi, som i tillegg jo også blir betalt av Trønderenergi direkte, for tjenester som ikke er spesifisert for offentligheten. Ja, sånn er det. Eller sånn er det ikke, det som er sprengt bort for alltid. Mens vi venter på Sivilombudsmannen.

Hva er sjansen for at akkurat vi, på 11.000 år, skal være her på jorda når Frøya blir sprengt til himmels, for å bli vind-industri. Hvilket ansvar gir det oss?

Naturdrap pågår. Kulturdrap pågår. Demokratidrap pågår.

Demokratidrap pågår. Foto: Siri Harr Steinvik.
Foto: Siri Harr Steinvik.
Foto: Siri Harr Steinvik.

Denne artikkelen er også publisert som leserinnlegg i avisa Klassekampen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Knust fjell flyr i lufta på Frøya, øya til kjærlighetsgudinnen vår, men jammen har det falt ned mange gullklumper også, skrevet av sorgfulle sinn som sprenges i filler. Her er nok et gripende bidrag: https://www.froya.no/nyheter/styggedommen-dere-rapporterer-om-er-sorg

  Selv er jeg knust av sorg over Hovdetoppen, byfjellet mitt. Hadde enda Gjøvik hatt flere som folket på Frøya! Dere står urokkelige som fjell! Norges fjell! “Himmel og jord skal brenne, høyder og berg forsvinne, men den som tror skal finne, løftene rokkes ei”, sang vi en gang på bedehuset. Ja, våre fedre sverget troskap til sitt fedreland. Nå har våre ledere brutt våre forfedres løfter. De som løftet fram vårt land. Vi knuser det.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det kommer til å skje veldig mye vindkraftutbygging i Norge de nærmeste årene og spesilet før utgangen av 2021.
  Siste rapport fra NVE for 2019 om ny kraft inneholder en del tall:

  • For tiden er det 21 vindkraftanlegg under bygging i Norge (noe som gir 8,5 TWh)
  • Ganske snart vil det startes opp bygging av ytterligere 29 nye vindkraftanlegg (med 7,6 TWh) i tillegg til disse 21, altså totalt 50 nye vindkraftanlegg.
  • Dessuten ligger det 14-23 nye vindkraftanlegg til vurdering (med 15 TWh) som kanskje også vil bli bygd, og det ganske snart.

  (De 13 nye områdene som skal vurderes for vindkraftutbygging kommer i tillegg til de anlegg som her er nevnt).

  Dette begynner å nærme seg totalt 70 nye vindkraftanlegg (med totalt 30 TWh) som trolig skal bygges innen utgangen av 2021.
  Fristen for å få subsidiering går ut i 2021 og bare de vindkraftanlegg som bygges og settes i drift før utgangen av 2021 vil få subsidier og det i 15 år fremover.

  Med andre ord: Det ligger an til veldig mye bråk og stridigheter fremover, og kanskje spesielt i de to nærmeste årene.

  Her vil det altså bli bygget ut veldig mye dyr og unødvendig vindkraft (inkl oppgradering av strømnettet og nye utenlandskabler) samtidig som regjeringen ikke klarer å finansiere planlagt jernbaneutbygging og nye bymiljøpakker. En ganske merkelig måte å gjennomføre det grønne skifte på vil jeg si.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere