Åsa Linderborg: – Medierna blundar för Trumps hot om folkmord i Iran

0
Mediene er tause selv om Trump har truet Iran med folkemord, skriver Åsa Linderborg.

Den 25 juni i år twittrade Donald Trump att han är beredd att utplåna stora delar av Iran. Reaktion? Ingen alls. De enda som opponerade sig mot hotet om ett folkmord var Irans president Hassan Rohani, som kallade Trump ”mentalt efterbliven”. Dette skriver Åsa Linderborg i en kronikk i den svenske avisa Aftonbladet. Hun skriver videre:

Krisen i Persiska viken är farlig på riktigt, det är alla överens om. Men vad handlar den egentligen om? Den som följer medierapporteringen i Sverige får intrycket att det är två stöddiga typer som spänner musklerna mot varandra, oklart varför, men att det är dumt att de bråkar. Vad man inte låtsas om, är att det i är den ena parten som muckar gräl, medan den andra vill vara i fred.

Kålsuparteorin leder vilse. Det är inte Iran som hotar att utplåna stora delar av USA. Inga iranska örlogsfartyg utför fientliga maktdemonstrationer utanför New Yorks och Floridas kust. Det är inte Iran som försöker kväva USA ekonomiskt med en massa sanktioner. Inte heller är det Iran som skickar trupp och krigsmateriel till Saudiarabien. Det är inte Iran som har rivit upp kärnenergiavtalet.

Nyhetsrapporteringen i Väst tycks vila på den underförstådda premissen att USA äger världen. Framför allt äger man det oljerika Mellanöstern. Först då blir det rimligt att USA har rätt att patrullera Irans gränser och hota dem militärt. USA har 36 militärbaser i regionen – inget konstigt med det.

Linderborg peker på at Trump hevder at konflikten dreier seg om at Iran vil skaffe seg masseødeleggelsesvåpen. Det er jo en viss tradisjon for dette i USA. Det var det samme man påsto mot Irak som bakgrunn for angrepet på landet i 2003. Men det viste seg som kjent at dette var løgn. Det er heller ikke mer sant nå. Linderborg peker også på at visse selverklærte «venstremedier» kan kritisere Trump 365 dager i året, men de trekker ikke hans utenrikspolitiske motiver i tvil.

Det liberala etablissemanget avskyr Trump för att han är tölpaktig och rasist, men har inget att invända mot att han hotar Iran med folkmord. Hur hade omvärlden reagerat om låt säga Putin utslungat något liknande?

Linderborg peker også på at Trump ikke er den første på toppnivå i USA som har truset med å bombe iranerne til grus og aske.

”Vi kan utplåna Iran”, sa Hillary Clinton i april 2008. Reaktion på det? Ingen.

Linderborg viser her til en uttalelse fra Hillary Clinton i et intervju på ABCs Good Morning America, der hun uttalte:

«Jeg vil at iranerne skal vite at hvis jeg blir president vil vi angripe Iran (hvis det angriper Israel). I løpet av de neste ti årene, hvis de er så dumme at de vil vurdere å angripe Israel, ville vi være i stand til å utslette dem totalt.»

Clinton innrømte at dette var «en forferdelig ting å si,» men hun ville at «iranerne skulle vite det».

Forrige artikkelDet som ikke er
Neste artikkelKlassekampen ser Idlib som «opposisjonens siste skanse»