VG lyver: White Helmets var ikke i Aleppo i 2018. Ikke VG heller

29

VG har en stor glanset reportasje 22 juli om et medlem av White Helmets som ble drept i Idlib. Nærmest en nekrolog over en person som oppholder seg sammen med kollegaene i White Helmets blant terrorgruppene i Idlib.  Som ble drept av sine egne.

VG skriver om dette bildet: «Bildet er tatt i Aleppo i fjor høst.» Det er løgn. White Helmets var ikke i Aleppo i 2018. Bildet er tatt i Idlib.

«Fotografene» i Syria

Personen VG omtaler kaller seg fotograf.  Det kryr av «fotografer» i Syria. De har egne byråer. Det har også de som står bak White Helmets.  Det spys ut bilder til vestlige nyhetsbyråer til bruk som illustrasjoner over hvor grusomt «Assad-regimet» er. Googler man navnene på de som utgir seg for å være «fotografer», oppholde de seg alltid i områder kontrollert av terrorgrupper, sammen med terrorgrupper og vi ser det grønne Free Syrian Army-flagget i bakgrunnen. Det grønne flagget finner vi også på profilbildet til VGs «fotograf» på twitter kontoen hans.

Profilbildet på Twitter til «fotografen» VG hyller i sin utvidede reportasje.

Øst- Aleppo 2016 Vi glemmer ikke «fotografen» som tok det ikoniske bilde av Omran gutten i den orange ambulansen i Øst-Aleppo. Alle medier i hele vesten tapetserte bildet over alle forsider. «Fotografen» ble verdenskjent over natta.

Men, hvem var egentlig denne «fotografen»? Han var en del av terrorgruppa Al-Zinki i Øst-Aleppo som stod bak halshuggingen av den lille 12 år gamle palestinske gutten Abdullah Issa. De filmer halshuggingen. I filmen spør de Abdullah om han vil ha hodet skåret over eller bli skutt. Abdullah svarer at han vil bli skutt. Så ler bødlene som holder Abdullah fast.  Abdullah fikk ikke ønsket sitt oppfylt. Han fikk hodet skåret over. Halshuggingen ble lagt ut på nettet hvor hodet til Abdullah blir holdt oppe i lufta dryppende av blod mens bøddelen frydefullt poserer med hodet hans. Den filmen burde jeg ha lagt ved her, men den er så grusom at jeg lar være.  Har VG skrevet om lille Abdullah?

FSA/Al Zinki veiver stolt med det avskårne hodet til syrisk-palestinske Abdullah Issa. Tolvåringens siste ønske var å bli skutt, ikke halshugget.

Da sannheten om  lille Omran ble kjent, at historien mediene fortalte oss var en løgn, rettet ikke mediene opp løgnen og fortalte oss sannheten om lille Omran.
Omran var brukt opp.

Alle husker sikkert, eller har vi allerede glemt Bana? Den syv år gamle jenta som twitret fra Øst- Aleppo til verden og ba Trump starte en tredje verdenskrig for å redde barna i Syria.

Bana ble vist fram i Hollywood, under Oscar, fikk fredspris sammen med Madeleine Albright av Atlantic Council.  
Hvor er Bana nå? Hun er også brukt opp.

Propagandastuntene skulle brukes slik at fru Clinton fikk ønsket sitt oppfylt om en flyforbudssone over Aleppo- en de facto invasjon.  Da var bildet av lille Abdullah ubrukelig.

Ingen «moderate» i Øst-Aleppo

I Øst-Aleppo var det ikke «moderate» opprørere som Solberg fortalte oss.  Al-Qaida var der- syriske Al-Nusra. White Helmets var der. Øst-Aleppo ble befridd av den syriske hæren og allierte Russland i desember 2016.
Sivilbefolkningen i Øst-  Aleppo har kommet med redselsfulle historier om hva Al-Nusra og White Helmets begikk av terror i de fire årene Øst-Aleppo var beleiret.
Jeg var selv i Øst-Aleppo i april 2017. Der besøkte jeg et av «sykehusene» vi fikk høre ble bombet av «Assad-regimet». Det var ikke noe sykehus. Det var hovedkvarteret til Al-Nusra som de delte med White Helmets. Der var det en shariadomstol, et torturfengsel. Der var logoen til White Helmets klistret overalt sammen med det svarte Al-Qaida-flagget.

Idlib 2018 og Idlib 2019

 Idlib er den siste enklaven i Syria som er kontrollert av terrorgrupper.

Da Øst-Aleppo ble befridd i 2016 forsvant Solbergs «moderate» Al-Nusra og White Helmets og andre terrorgrupper til Idlib som del av en avtale. Opprørere som overga seg og la ned våpen fikk amnesti. De som ikke ønsket det ble busset til Idlib der de nå fortsetter ondskapen. Der finner vi også White Helmets.  Etter Idlib intet mer White Helmets. Da er de brukt opp. De også.

Propagandaproduksjon

I mellomtiden velger VG å skjønnmale heltene i White Helmets. Men, VG lyver.  Bildet VG bruker i omtalen av denne «fotografen» er del av en serie propagandabilder av White Helmets tatt i Idlib   2018.  Der heltene sitter og spiser matpakke på fortauet. En leker med en gutt. Nå heter gutten Ismail. Det er «fotografen» VG hyller som leker med Ismail. Jeg vet ikke hvor VG har kjøpt dette bildet, men bildet av den lille gutten og «fotografen» er gjenkjennelig. Nå er det ikke Øst-Aleppo som skal befris. Nå er det Idlib.
Nytt barn. Ismail. Nye historier om White Helmets som har som motto: «Å redde én er å redde menneskeheten». Men, White Helmets  var ikke i Aleppo i 2018. White Helmets var i Idlib i 2018, i Afrin.
Og de benyttet akkurat den uken i august 2018 til å lage en hel serie med propagandabilder, mange med barn. En observant person vil nok stusse over at man ser ut til å trenge hjelm for å vaske gater, men nettopp branding er en av hovedoppgavene til White Helmets. Og det virker jo, noe VG’s kritikkløse gjengivelse viser oss så altfor godt.

At bildet er tatt i Aleppo i 2018 er altså ren løgn og det vet VG. Det er historieforfalskning. White Helmets var ikke i Aleppo i 2018. Hvordan ser VG det for seg at bødlene i White Helmets sitter og spiser matpakke på fortauet i Aleppo? White Helmets/Al-Nusra som ble nedkjempet i desember 2016.  Aleppo er en befridd by. Befridd av den syriske hæren. Befridd fra White Helmets.

Det er et hån mot befolkningen i Aleppo å fingere en koseprat, ikke med Omran denne gangen, men med Ismail.

Det tok ikke meg mer enn 4 minutter å lete fram dette bildet av «fotografen» og Ismail på White Helmets facebookside. «Syrian Civil Defence  Idlib The WhiteHelmets» .

Der finner jeg en serie bilder med samme motiv. Også bildet VG bruker.

Hva står det over bildet VG bruker? Står det at «fotografen» og den lille gutten sitter på et fortau i Aleppo?

Der står det at den lille gutten er fra Afrin. At bildet er fra Afrin. Afrin er ikke Aleppo.  Idlib er ikke Aleppo. Det står:

A smile on his face Ismail is a nine-year-old boy from #Afrin area when he approached Civil Defense volunteers to felt safe, and He nodded with his finger to express his solidarity with the humanitarian work they do. #whitehelmets are part of the community who risk their lives in order to make these communities safe and secure.

Hva slags omtale er dette? Om et ni år gammelt barn som tar tommelen opp og som viser «solidaritet med det humanitære arbeidet  White Helmets gjør i Afrin»?

Det er et propagandabilde laget av White Helmets om White Helmets. Brukt av VG.

«Fotografen»

VG omtaler denne «fotografen» sitat: «en som var elsket av alle, ikke hadde fiender og som hadde som eneste mål å vise verden hva som egentlig skjer i Syria».

Spør folket i Aleppo, i Idlib og overalt ellers i Syria som har levd under terrorregimet til ulike Al-Qaida affilierte grupper om hvor elsket denne «fotografen» fra White Helmets er og svaret ville blitt alt annet enn elsket.

Det er imidlertid helt riktig det VG skriver. White Helmets er opptatt av å vise verden hva som «egentlig skjer i Syria». Men, VG vet hva som egentlig skjer i Syria. VG vet også hvem som betaler White Helmets for å lage disse glansete bildene og røverhistoriene. Propagandabilder til høystbydende.  Og, VG kjøper dem, publiserer dem og lyver til leserne og overfor befolkningen i Aleppo.

Nå er «fotografen» drept og får en nekrolog i VG som få er forunt. Men, den måtte pyntes på.

Det er verdt å notere seg at VG fortsetter å bruke Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som «kilde». Denne «organisasjonen» er for lengst avkledd som et «one-man-show»

Thomassen har henvendt seg til VG for en kommentar, men ingen av de to henvendelsene er blitt besvart.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Utrettelige Eva. Jeg bøyer meg i hatten :wink:

 2. Avatar for Limert Limert says:

  Klart at VG lyver, men det er de ikke alene om. Her er en liste over norske riksaviser som IKKE lyver om Syria:
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10

  Og dett var dett!

 3. Gard Steiro er ansvarlig redaktør i VG, og vi kjenner jo til hvilken standard han har når det gjelder journalistisk kvalitet fra blant anet Giske-saken. Dette er imidlertid bare toppen av isfjellet når det gjelder hans tragiske karriere. Akkurat Giske-saken beklaget han riktignok, men det var bare fordi han ble naglet til korset på akkurat den saken. Hadde ikke Giske kjempet i mot med uventetde styrken han klarte å hente frem, så hadde heller ikke Steiro innrømmet fadesen. Det blir jo spekulasjoner, men ærlig talt vi ser jo klart hva for en fyr han er. Hverken Giske-saken eller disse løgnene om Syria er “feilsteg”. Jeg tillater meg å anta at Steiro tøyer strikken langt over bristepunktet med viten og vilje. -Sannsynligvis med typiske Ulfkotte-motiver som ligger til grunn for hans insentiv til å opptre uærlig. Ved siden av å åpenbart være udugelig i sin jobb som redaktør, har Steiro forøvrig et relativt godt nettverk med personlige relasjoner til betydningefulle figurer i bransjen osv, som nok er en bedre forklaring på hans karriere enn hans meritter er.

 4. Avatar for Anki Anki says:

  Har detoxa fra lame strem media for lenge siden. Å stkke huggu til dels uforvarende innom en nettavis er verre enn å putte nesa i matavfallet. Der er det i det minste økologisk. Overskriftene er mer enn nok til å få bekrefta at verden er sjuk, møkkete og heslig. For folk leser det jo tydeligvis…?

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Som sagt en million ganger før, når en håndtverker holder tilbake vesentlig informasjon så er vi ersrstatningspliktig, men for de protituerte i pressen, er det å holde tilbake informsjon for å manipulere så standard, at de får kritikk av sine egne om de ikke gjør det.

  Før dagens journalister har mistet makten og blitt arbeidsledige, så har vi ikke noe demokrati.

 6. Hvordan har det seg at de som lyver mest, får mest i pressestøte?
  Vi husker behandlingen av Kari Jackeson, når hun dro til Syria for å se med egne øyne hvordan situasjonen var. Men, når hennes vitnemål ikke fulgt fake news medienes narrstiv gikk NRK-Eriksen i bresjen for en svertekampanje. Medier på statstøtte stoler mer på terrorister enn på objektive vitner. Eller gjør de det? Det vil i så fall si at alle de store mediene i Europa, som mottar milliarder i støtte, ikke har en eneste journalist som kan gjennomskue en løgn som ligger åpen på sosiale medier. Jeg velger å tro de er korrupte aktivister, som sprer propaganda, ikke nyheter, for penger. Etter folkemordet i Libya valgte granskningskomiteen å skylde på falske nyheter i Dagbladet. Hvis det er sant, og en statsminister begår folkemord etter å ha lest en tvilsom avis, burde veien til Haag vært kort for Støre & Stoltenberg. Dra du tar opp fake news problematikken. Folk er alt for lite beviste på manipulerende medier.

 7. Avatar for Lars Lars says:

  Norge er utvilsomt ett av landene som slett ikke tør eller vil yppe en ting mot USA.
  Norge er tvert imot ett av de verste US-klakør landene i verden. Etter Storbritannia og kanskje Danmark og Polen.

  Norge gav Fredsprisen til Obama kort etter han var innsatt som president. Verden undret seg. Så pinlig at man som norsk gremmes mange år senere.
  Obama hadde ikke gjort noen verdens ting for å fortjene Fredsprisen. Han fikk den på forventningene Den norske Nobelkomiteen v. i første rekke dens leder Torbjørn Jagland hadde til ham som USA første fargede president.
  Den tildelingen har trolig vært meget skadelig for Fredsprisens omdømme i verden.

  Obama viste seg tvert imot å bli en krigspresident. Men utgav seg for det motsatte igjennom hele sin presidenttid. Som mainstreamedia støttet massivt opp. Også i Norge.

  Erna Solberg er overhodet ikke tøff i forhold til USA.
  På hennes vakt har Norge tillatt amerikanske soldater stasjonert på norsk jord. Et enormt stort knefall for USA.
  Igjennom hele den Kalde Krigs tid fra 2. verdenskrig til Sovietunionens kollaps i 1991, og videre inntil for få år siden, var det tverrpolitisk enighet på Stortinget at Norge ikke skulle ha fremmede makters soldater stasjonert på norsk jord.

  Norge var ett av de aller viktigste land USA benyttet seg av igjennom hele den Kalde Krig for spionasje mot Sovietunionen. Mye som foregikk var ikke godkjent av den norske regjering.

  Den som venter på noe styrke, aksjon eller handling ifra Norge overfor verdens i særklasse verste angrepskrigshisser USA, venter forgjeves.

  Det er Russland og Kina som er drivkreftene for å stoppe USAs aggresjon, krigshissing og angrepskriger i verden. Dette pågår på mange plan.
  Flere land er i ferd å endres til støtte av Russland - Kina. Også land i Europa. F.eks. Italia og Tyrkia. Tyskland er trolig også på glid.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

20 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

29 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.