Dokumentarserie om afro-amerikanske liv i USA.

4

Den russiske nyhetskanalen RT har laget en serie i 10 episoder som tar for seg sider ved det amerikanske samfunnet vi hører lite eller ingenting om eller fra i våre hjemlige medier. Hver episode varer i omlag 25 minutter.

Hashtaggen Black Lives Matter startet i 2014 og forente USAs svarte befolkning som var opprørte over mangel på borgerrettigheter og myndighetenes maktmisbruk. Hvordan lever svarte i Midt-Vesten i dag? Hvem er kjernen i den ‘afro-amerikanske’ motstanden? Hva vil afroamerikanere?
For å svare på disse spørsmålene reiste et filmcrew fra RT til de fattigste nabolagene i St. Louis og New York, samt Ferguson, Missouri. Serien utforsker ghetto-beboernes betydelige problemer – mangel på utdanning, kriminalitet, narkotikamisbruk, tenåringssvangerskap, hjemløshet, og politiets brutalitet. De afroamerikanske samfunnene vil imidlertid ikke finne seg i tingenes tilstand. Serien forteller historien om hvordan afroamerikanere kjemper for sine rettigheter, strever etter suksess, løfter seg selv ut av fattigdom på tross av det hele.
Serien var ferdig i 2018.

Første episode:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. En av de viktigste bøken jeg leste da jeg var ung, var"Amerikanske bilder" av Jacob Holdt. Den lærte meg ikke bare om kontrastene i det marekinakse (hadde ikke hjerte til å rette denne skrivfeilen) samfunnet, men om hvordan du kan bevege deg blant dine medmennesker, fordomsfritt.
  Siden jeg hadde tilhold hos en høyre-konservativ offisers-familie på den tiden, lærte jeg også mye om hvordan kjærlighet gjør blind.

  Jeg vil også benytte anledningen til å fremme YT-kanalen “invisible people”, som lar hjemløse fortelle sin historie.

 2. Her i Norge har vi plukket glansbildene fra livet i USA, spesielt oss eldre som vokste opp på 60 tallet, og beundret USA grenseløst for bla Månelandingen. Amerikansk kultur og livsstil ble ukritisk og motforestilingsløst adoptert. Det var da The American Dream var mulig i USA. Vi visste ikke den gangen at Korea og Vietnam krigen ble drevet for å gjøre de private eierne av krigsvåpen-industrien rike som alle USAs kriger.

  På 50 tallet kunne en bli ansatt av General Motors, stå ved samlebåndet og kunne ha på en inntekt en frittliggende enebolig på 150 kvm med to biler, ha kone og to barn som kunne gå på college. Utdannelse var svært rimelig den gangen, og de hadde en “410K pension plan”, og “golden years”.

  I dag er dette en vits. Politiske beslutninger av Wall Street kabalens politikere har flyttet enorme summer fra lavere samfunnslag til overklassen gradvis spesielt fra 80 tallet. Nå er amerikansk arbeiderklasse working poor med en gjennomsnittinntekt på 15000$ i året, og lavere middelklasse må velge mellom college til barna og helseforsikring, for få under øvre middelklasse har råd til begge deler.

  Afro-amerikanere rammes hardest. USAs fengselssystem er privatisert, og jo flere innsatte, jo mer tjener eierne. Fengslene tjener også som fordekte arbeids-leire, hvor mange selskaper får gratis arbeidskraft med innsatte. For det meste afro-amerikanere som får vanvittige fengselsdommer for noe som blir ansett som forseelser her i Europa.

  For korrupte dommere bestukket av de private eierne av fengslene sørger for at selskapene som bruker innsatte som arbeidskraft, alltid har tilgang til arbeidskraft i fengslene. Sosialdarwinistisk tenking, de setter underklassen i fengsel på tvangsarbeid, så middelklassen slipper å se dem.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  immigration%20usa

  Alt i følge helt standard økonomisk teori. Hardest rammet av den lønnsdumpende innvandringen er afro-amerikanere.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere