Tyrkia: – Blir vi nektet F-35 kan vi kjøpe russiske fly

0
Tyrkia vurderer å kjøpe det russiske staelthflyet Sukhoi S-57 hvis de blir nektet USAs F-35. Foto: Shutterstock.

USA vil i løpet av en måned kaste Tyrkia ut av F-35-programmet fordi Tyrkia har kjøpt og skal installere det russiaske missilsystemet S-400. Men Tyrkia har ikke latt seg skremme av dette. Tvert om sier tyrkiske myndigheter at de ikke bare holder fast på kjøpet av S-400 og at de «vil være med på å utvikle S-500», som er et enda mer avansert og vidtrekkende anti-missilsystem.

USA frykter Tyrkias overgang til S-400 fordi dette er et system som langt på vei nøytraliserer de såkalte stealthegenskapene til F-35. Det kan også avsløre radarsignaturene til F-35, noe som er strategisk farlig for USA. Men for USAs våpenindustri vil det være et stort tap å miste Tyrkia som flykunde. Tyrkia har tegnet seg for 100 slike fly, og for Lockheed Martin å tape en slik kontrakt er ikke hverdagskost.

Under G-20-møtet i Osaka gjentok Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet ville skaffe seg S-400 «uten utsettelser». Eliot Engel, som er leder for utenrikskomiteen i Representantenes hus i USA sier at S-400-avtalen «setter NATOs og USAs sikkerhet i fare. Tyrkia kan ikke operere et avansert russisk luftforsvarssystem ved siden av sensitive europeiske og amerikanske systemer. Punktum. President Erdogan må være klar over konsekvensene.»

The National Interest i USA drøfter Tyrkias kjøp av S-400 og mener at det for Tyrkia har en viktig millitær betydning, utfra landets regionale konflikter, ikke minst overfor Hellas. Magasinet har imidlertid vanskelig for å tro at Russland vil slippe Tyrkia inn i utviklinga av S-500.

Derimot mener Sebastien Roblin, som har skrevet artikkelen at Tyrkia meget godt kan komme til å kjøpe det russiske stealthflyet Sukhoi Su-57, slik Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu truet med i april 2019. Dette har også kilder i det tyrkiske militærapparatet bekreftet overfor Defense News.

NATO ser ikke så veldig mye ut som en allianse i disse tider. Tyrkia har NATOs nest største hær og utgjør NATOs strategiske sørflanke mot Midtøsten og Kaukasus. Ay USAs og Tyrkias militære strategi spriker så mye som nå er en bombe under arken for alliansen. Samtidig er splittelsen mellom USA og EU stadig økende, ikke minst når det gjelder Iran, men også i forholdet til Russland.

Forrige artikkelDet tyske strømnettet tre ganger på randen av kollaps i juni
Neste artikkelKina lanserer prototyp på verdens raskeste tog. Kan gjøre 600 km/t.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).