Tyrkia: – Blir vi nektet F-35 kan vi kjøpe russiske fly

4
Tyrkia vurderer å kjøpe det russiske staelthflyet Sukhoi S-57 hvis de blir nektet USAs F-35. Foto: Shutterstock.

USA vil i løpet av en måned kaste Tyrkia ut av F-35-programmet fordi Tyrkia har kjøpt og skal installere det russiaske missilsystemet S-400. Men Tyrkia har ikke latt seg skremme av dette. Tvert om sier tyrkiske myndigheter at de ikke bare holder fast på kjøpet av S-400 og at de «vil være med på å utvikle S-500», som er et enda mer avansert og vidtrekkende anti-missilsystem.

USA frykter Tyrkias overgang til S-400 fordi dette er et system som langt på vei nøytraliserer de såkalte stealthegenskapene til F-35. Det kan også avsløre radarsignaturene til F-35, noe som er strategisk farlig for USA. Men for USAs våpenindustri vil det være et stort tap å miste Tyrkia som flykunde. Tyrkia har tegnet seg for 100 slike fly, og for Lockheed Martin å tape en slik kontrakt er ikke hverdagskost.

Under G-20-møtet i Osaka gjentok Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet ville skaffe seg S-400 «uten utsettelser». Eliot Engel, som er leder for utenrikskomiteen i Representantenes hus i USA sier at S-400-avtalen «setter NATOs og USAs sikkerhet i fare. Tyrkia kan ikke operere et avansert russisk luftforsvarssystem ved siden av sensitive europeiske og amerikanske systemer. Punktum. President Erdogan må være klar over konsekvensene.»

The National Interest i USA drøfter Tyrkias kjøp av S-400 og mener at det for Tyrkia har en viktig millitær betydning, utfra landets regionale konflikter, ikke minst overfor Hellas. Magasinet har imidlertid vanskelig for å tro at Russland vil slippe Tyrkia inn i utviklinga av S-500.

Derimot mener Sebastien Roblin, som har skrevet artikkelen at Tyrkia meget godt kan komme til å kjøpe det russiske stealthflyet Sukhoi Su-57, slik Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu truet med i april 2019. Dette har også kilder i det tyrkiske militærapparatet bekreftet overfor Defense News.

NATO ser ikke så veldig mye ut som en allianse i disse tider. Tyrkia har NATOs nest største hær og utgjør NATOs strategiske sørflanke mot Midtøsten og Kaukasus. Ay USAs og Tyrkias militære strategi spriker så mye som nå er en bombe under arken for alliansen. Samtidig er splittelsen mellom USA og EU stadig økende, ikke minst når det gjelder Iran, men også i forholdet til Russland.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Jeg kunne ønske vi hadde gjort det samme, bare at vi kunne kjøpt båter,og helikopter.
    Den neste krigen vil sannsynligvis utspille seg under vann. Det er der cyber-space egentlig er.

  2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

    Det er ikke bare bare å gjøre slike ting. USA har utnevnt en slugger til ambassadør i Ankara, og gir seg nok ikke så lett. Skal jeg tippe, blir det et regimeskifte eller et nytt kuppforsøk en gang de nærmeste årene.

  3. Konfliktnivået mellom Tyrkia og USA-NATO er bare den synlige toppen av isfjellet som utgjør det dårlige grunnlaget for alliansen. Selv i de mest ihuga flinkis-landene som kryper og spyttslikker for USA er det så massiv dissidens mot alliansen at man må sette av store ressurser på intern informasjonskrigføring for å unnngå at det hele går opp i limingen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.