Det tyske strømnettet tre ganger på randen av kollaps i juni

7
Illustrasjon: Shutterstock

Det tyske strømnettet er ustabilt og på randen av sammenbrudd. I juni 2019 brukte Tyskland mer strøm enn det landet hadde til rådighet, og det var bare ved å låne strøm fra nabolandene at landet unngikk fullstendig kollaps. Den ledende tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at det har flere ganger oppstått ubalanse i elektrisitetsnettet som truer sikkerheten i systemet. Flere tyske medier, blant dem n-tv.de sier at Tyskland var nær ved en blackout.

En blackout i Tyskland ville høyst sannsynlig slått over i nabolandene, så integrert som strøm nettet er i Europa. I januar 2019 var man på randen av et slikt sammenbrudd.

Tyskland har til nå hatt en liten andel elbiler, bare 2 prosent av antallet solgte kjøretøyer. Men staten subsidierer overgang til elbil, så det er ventet en sterk økning av flåten. Men spørsmålet er om det tyske strømnettet vil tåle en slik overgang.

Tyskland har som kjent satset stor på vindkraft og solceller, men ikke noe av dette skaffer stabilitet i et strømnett som vakler på kanten av kollaps. Jan Herdal skrev i 2018 på Oljekrisa.no:

«Tyske «NRK», ARD, sendte i slutten av januar et dystert program om tilstanden i landets kraftnett, i sin tid et av verdens mest pålitlige, og forberedte folk på ei framtid der strømavbrudd hører til dagens uorden. Ifølge ARD er det tyske nettet under daglig press, og operatørene må stadig oftere gripe inn for å unngå sammenbrudd. Strømmen forsvinner nå kortvarig og lokalt ca. 170 000 ganger årlig, eller 470 ganger daglig.»

Tyskland er verdens nest største industrinasjon og er den økonomiske motoren i EU. At nettopp den tyske energisituasjonen er så dramatisk dårlig, er derfor kritisk for hele EU.

Dette er en grunn til at Tyskland vil integrere Norge tettest mulig i EUs energibyrå Acer, og ha flest mulig overføringskabler av stabil norsk vannkraft til kontinentet.

Les om energi og energipolitikk på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Svein Svein says:

  Tyskerne vil ikke bygge kjernekraft pga av miljø-image. Og de vil ikke ha flere vindmøller i landet sitt. Derfor har de sett seg ut norskekysten for utbygging av vindindustrianlegg.

  Norske myndigheter synes dette er stas og gir bort landområder i form av konsesjoner selv om folket protesterer heftig. Og det bygges kabler på folkets regning. Folket i Norge, og naturen her, skal visst ta alle kostnadene for å løse Tysklands energibehov. Og det hele blir pakket inn og servert som klimatiltak.

 2. 1984 begynte i 1948. Kunstig knapphet er vesentlig. Da det viste seg at det var mer enn nok olje, så måtte de finne en annen begrensning.
  Når det gjelder kjernekraft, så er det vel enda mer NIMBY enn vindmøller?

 3. Å nedlegge atomkraften er populært i den tyske befolkningen. Det er bare å se på de jublende flokkene som samler seg for å se vanndampen sakte ebber ut hver gang det er tid for at ett av dem stenges. Merkels avgjørelse etter Fukushima i 2011 var overhodet ikke kontroversielt blant et flertall. Grunnen slik jeg har oppfattet det etter å ha lest en mengde innlegg og kommentarer fra vanlig tyskere de siste åra på ulike forum er rett og slett fordi de frykter en ulykke selv, og de lar seg ikke overbevise med argumenter fra atomkraftforkjempernes side om at en slik hendelse med tyske atomkraftverk nesten umulig kan skje, og i hvert fall ikke av de grunnene som senket Tsjernobyl og Fukushima.

  Hvorfor den tyske eliten ikke ønsker atomkraft synes jeg er et mer interessant og vanskelig spørsmål å svare på som jeg riktig nok ikke har noen gode svar på. Jeg er nemlig såpass naiv at jeg tror at hvis den tyske eliten virkelig ønsket atomkraft så ville de overkjøre befolkningen uansett. Mao. elitens og proletariatets ønsker samsvarer for èn gangs skyld.
  Atomkraften har nettopp akkurat det Tyskland trenger: Stabil kraft i gigawattklassen som krever ekstremt lite areal per energienhet samtidig som energien kan lagres 1-2 år fram i tid. Andre land som Kina og Russland ser jo åpenbart fordelene, så hvorfor er ikke de så engstelige? Vet tyskerne noe ingen andre vet eller frykter?

 4. Dette er en svak analyse av kraftsituasjonen i Tyskland. Det er ingen knapphet på kraft i Tyskland. Landet er en stabil eksportør og eksporterer over 50 TWh/år (over 8% av kraftproduksjonen). Også i juni hadde de eksport på over 2 TWh. At det var en ubalanse i nettet 6, 12, og 25 juni betyr ikke at de var i truet av blackout, men førte til en liten nedgang i frekvens inntil balansen ble gjenopprettet. Her har du blitt lurt av noen tyske medier som har sansen for dramatikk.

 5. Det er ikke ustabil norske vindkraften eksportgjengen er ut etter, men, som også redaktøren skriver, det er vannkraften de vil ha og som de kan skru av og på akkurat når de trenger den. Koblingen mellom norsk vindkraft og eksportkabler er avledningsmanøver og er et forsøk på å grønnmale eksportkablene.

 6. Kanskje overdramatiserer mediene, kanskje ikke. Her er tysk kraftproduksjon og forbruk i juni 2019.


  !
  Det grønne i bunnen er biomasse, det lyseblå vannkraft, mørkeblå offshore vindkraft, middels blå onshore vindkraft, gult solkraft og grått konvensjonelle termiske kraftverk (kull, gass, atom). Rød linje er forbruk.

  Biomasse og (regulær) vannkraft leverer javnt og er grunnlast. Så er det ikke vanskelig å se at både on- og offshore vindkraft varierer ekstremt med en topp rundt 8. juni hvor eksporten er høy, og flere bunner hvor vindkraften leverer bare mellom ca. 1 til 5% av installert effekt. Den mest langvarige perioden er mellom 17. og 23. juni hvor vi ser at Tyskland importerer kraft i periodene hvor solkraften ikke nærmer seg toppen av dagen. For meg ser det ut til at det er en overvekt av import denne måneden, men at mesteparten skjer nattestid (bl.annet mye fransk atomstrøm). Nattestid burde i utgangspunktet være uproblematisk hvis man ser bort fra svært raske svingninger i vindkraften.

  Av en eller annen grunn viser ikke grafen tysk pumpa vannkraft som har en nominell kapasitet på rundt 9 GW selv om antagelig kun maks 6-7 GW er tilgjengelig til enhver tid. Jeg vet fra andre nettsteder at disse har levert mye kraft om kvelden i juni når sola har gått ned og man lager det varme kveldsmåltidet. Siden alle disse har kun noen få timers driftstid med fulle magasiner må de i praksis lades hver dag, som regel nattestid men også midt på dagen i perioder med mye solkraft. Jeg tipper at denne foreløpig er inkorporert i “termisk produksjon”.

  En skal huske at mange av de konvensjonelle termiske kraftverkene er ute til vedlikehold på denne tida av året og ikke har vært tilgjengelige. Men Tyskland har som alle andre land systemreserver å gå på i form av primær-, sekundær- og tertiærreserver som slår inn etter visse tidspunkt med for liten produksjon. I slike tilfeller vil likevel systemoperatørene ofte foretrekke å importere om muligheten finnes for å spare egne reserver.

  Slik jeg ser det ut i fra denne grafen har mesteparten av importen skjedd nattestid og bør ha vært kontrollert. Hvis det har vært store problemer i det tyske strømnettet har det antagelig vært pga. sterkt varierende og ukontrollerbar produksjon, oppløsningen i denne grafen er ikke god nok til å avsløre det.

  chart|690x346 chart.png

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.