Det tyske strømnettet tre ganger på randen av kollaps i juni

0
Illustrasjon: Shutterstock

Det tyske strømnettet er ustabilt og på randen av sammenbrudd. I juni 2019 brukte Tyskland mer strøm enn det landet hadde til rådighet, og det var bare ved å låne strøm fra nabolandene at landet unngikk fullstendig kollaps. Den ledende tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at det har flere ganger oppstått ubalanse i elektrisitetsnettet som truer sikkerheten i systemet. Flere tyske medier, blant dem n-tv.de sier at Tyskland var nær ved en blackout.

En blackout i Tyskland ville høyst sannsynlig slått over i nabolandene, så integrert som strøm nettet er i Europa. I januar 2019 var man på randen av et slikt sammenbrudd.

Tyskland har til nå hatt en liten andel elbiler, bare 2 prosent av antallet solgte kjøretøyer. Men staten subsidierer overgang til elbil, så det er ventet en sterk økning av flåten. Men spørsmålet er om det tyske strømnettet vil tåle en slik overgang.

Tyskland har som kjent satset stor på vindkraft og solceller, men ikke noe av dette skaffer stabilitet i et strømnett som vakler på kanten av kollaps. Jan Herdal skrev i 2018 på Oljekrisa.no:

«Tyske «NRK», ARD, sendte i slutten av januar et dystert program om tilstanden i landets kraftnett, i sin tid et av verdens mest pålitlige, og forberedte folk på ei framtid der strømavbrudd hører til dagens uorden. Ifølge ARD er det tyske nettet under daglig press, og operatørene må stadig oftere gripe inn for å unngå sammenbrudd. Strømmen forsvinner nå kortvarig og lokalt ca. 170 000 ganger årlig, eller 470 ganger daglig.»

Tyskland er verdens nest største industrinasjon og er den økonomiske motoren i EU. At nettopp den tyske energisituasjonen er så dramatisk dårlig, er derfor kritisk for hele EU.

Dette er en grunn til at Tyskland vil integrere Norge tettest mulig i EUs energibyrå Acer, og ha flest mulig overføringskabler av stabil norsk vannkraft til kontinentet.

Les om energi og energipolitikk på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.