Kina lanserer prototyp på verdens raskeste tog. Kan gjøre 600 km/t.

0
Prototypen på det kinesiske maglev-toget. Skjermdump fra video.

Det kinesiske statseide selskapet China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) har persentert en prototyp på et tog som skal kunne oppnå hastigheter på rundt 600 km/t. Det vil i så fall bli verdens raskeste tog. Toget er av typen maglev, altså magnetisk levitasjon, der toget «flyter» over skinnegangen ved hjelp av magnetisme. Det er ingen bevegelige deler i dette systemet. Fra før har Japan testet en prototyp som har gjort 603 km/t på en prøvestrekning.

Med så store hastigheter er stabilitet og sikkerhet naturligvis store utfordringer. De kinesiske konstruktørene mener at de nå har løst disse problemene slik at de kan sette toget i normal produksjon i 2020 og i drift i 2021.

På mellomdistanser vil et tog i slike hastigheter konkurrere med fly, og i Kina blir dette toget vurdert som svært aktuelt på strekninger som Beijing–Shanghai der reisen vil ta 3,5 timer mot 4,5 timer med fly.

Kina er uten sammenlikning det landet som har flest kilometer med høyhastighetsjernbane, hele 31.000 kilometer. Spania er Europas fremste høyhastighetsland. USA er ikke med i konkurransen i det hele tatt.

Som USAs ekspresident Jimmy Carter sa nylig:

«How many miles of high-speed railroad do we have in this country?» he asked. While China has some 18,000 miles of high-speed rail, the U.S. has «wasted, I think, $3 trillion» on military spending. «It’s more than you can imagine. China has not wasted a single penny on war, and that’s why they’re ahead of us. In almost every way.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.