Trump til Iran: – Kan vi få bombe litt?

0

Donald Trump påstod at grunnen til at han ikke bombet Iran etter at landet hadde skutt ned en militærdrone fra USA i sitt eget luftrom er at han fryktet at det ville føre til at 150 mennesker ville ha blitt drept. Som vi har pekt på tidligere er ikke denne versjonen troverdig. Det forelå aldri noen godkjent plan om å bombe Iran. Pentagon skjønte at det ville være for risikabelt.

Det som ser ut til å være tilfelle er at Trump-administrasjonen hadde underhåndskontakter med Iran der de ba om tillatelse til å bombe noen utpekte mål i Iran, for å ha en slags ryggdekning overfor krigshaukene. Iran skal ha avvist forslaget.

Elijah J. Magnier skriver:

Ifølge velinformerte kilder skal Iran ha avvist et forslag fra etterretningsorganisasjoner i USA – framsatt via en tredjepart – om at Trump kunne bombe to-tre mål, som Iran kunne velge, slik at begge land kunne framstå som vinnere og Trump kunne redde ansikt. Iran skal ha avvist forslaget kategorisk og svart at selv et angrep mot en tom sandstrand i Iran ville utløs et iransk missilangrep mot USA-mål i Persiabukta.

En framtredende iransk general har bekreftet denne versjonen. Brigadegeneral Gholam Reza Jalali tok kategorisk avstand fra en slik manøver.

Moon of Alabama drøfter denne situasjonen og kommer til samme konklusjon. Trump ville ikke gjøre noe som kunne utsløse krig med Iran, men ba pent om Iran kunne være så snille å godta litt bomber fra USA slik at Trump kunne redde sitt ansikt. Det sier alt om Irans posisjon at de åpenbart har avfeid en slik manøver.

Dette sammenfaller med den analysen vi har gjort tidligere. som vi skrev 22. juni 2019:

Det er ingen grunn til å tro på at Trump stoppet angrepet fordi han plutselig fikk vite at det ville føre til tap av menneskeliv på iransk side. Derimot er det grunn til å tro at noen ledende fagmilitære i Pentagon har fortalt ham at et angrep ville kunne få svært negative konsekvenser for USA.

Hvis det nå er slik at Trump og hans folk sendte ut en føler om å få lov til å bombe et eller annet i Iran for å stå fram som sterke og faste, og Iran har avvist dette, så er det i tråd med en styrkevurdering. Iran er en regional stormakt. Iran er godt forberet og i stand til å påføre USA og deres allierte betydelige tap. Dette vet Pentagon, og det gir mening at de har gitt presidenten råd i henhold til det.

Forrige artikkelGigantene: – Hvem hersker over verden?
Neste artikkelHvem sto fram som et alternativ i demokratenes debatt i USA?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).