Hvem sto fram som et alternativ i demokratenes debatt i USA?

7
Tulsi Gabbard i TV-debatten
George Chabert

Av George Chabert

Første debatt i de amerikanske demokratenes nominasjonsprosess er gjennomført. Joe Biden så ut som han ikke visste hva han gjorde der, og ble anklaget for å være både hvit, gammel og rasist. En viss Julian Castro ønsket fri abort, «og ikke bare for kvinner, men også for andre», til begeistret applaus. Bernie Sanders viftet med hendene som Trollmannen fra Oz, og kunne fortelle at Donald Trump var ond. Det ble fra første stund klart at han ikke var i stand til å gjenta den briljante kampanjen han førte for et par år siden. Andre prøvde seg med et frieri til de latinamerikanske velgerne på vaklende spansk. Bare én kandidat markerte seg positivt.

Denne ene var Tulsi Gabbard fra delstaten Hawaii, tidligere nestleder i Democratic National Committee, etnisk samoaner og Kongressens eneste hindu. Hun støttet Sanders i 2016, og hennes prioriteringer – helse, utdanning, infrastruktur, sysselsetting, arbeiderklassens og middelklassens levekår – er i tråd med USAs New deal-tradisjon. Som en følge av globaliseringen har Vestens industri i stor grad blitt flyttet til lavkostland, og i kjølvannet av finanskrisen i 2008 er tanken om en New deal naturlig. Manglende fokus på utenrikspolitikk blant presidentkandidatene i 2016, gjorde at hun nå velger å stille opp som presidentkandidat.

Det som gjør at Gabbards synspunkter får en særlig vekt, er ikke minst hennes bakgrunn: 15 år i det militære (hun er født i 1981, så det utgjør halve livet), tidligere medlem av forsvars- og utenrikskomiteen og to ganger krigsdeltaker i Irak. Hun kaller konsekvent sine tidligere med-soldater «my sisters and brothers». Hun inngir tillit ved å understreke at det var i det militære hun lærte om solidaritet og om betydningen av å tjene en felles sak.

Da én av kandidatene i debatten presenterte seg som ekspert på utenrikspolitikk, forklarte hvorfor USA måtte fortsette med sine kriger verden rundt og hvorfor landet nå måtte starte en krig mot Iran, var Gabbard den eneste som protesterte. Hun skildret hvordan en ubegripelig mengde dollar er blitt brukt i ødeleggelsen av andre nasjoner, og framholdt at dette var penger som heller kunne vært brukt til å gjenreise USA. Hun nevnte de mange amerikanske soldater som hadde mistet livet til ingen nytte, og pekte på de ufattelige lidelsene som blir påført befolkninger som USA angivelig vil oppdra i demokratiske prinsipper.

Tulsi Gabbard er blitt lagt merke til. Hennes uttalelser blir alltid mottatt med entusiasme fra publikum og respekt fra intervjueren. Hun poengterer stadig at USAs forhold til verden må baseres på samarbeid, diplomati og vennskap, og ikke på trusler, boikott og bomber. Hun sier seg villig til å snakke med Syrias president, til «å komme tilbake til Irans kjernekraftavtale», og arbeide for å etablere et godt forhold til Russland og Kina. Hun peker på den humanitære krisen i mange byer i USA, og argumenterer for at det er i hjemlandet milliardene må brukes, og ikke i krig utenlands. Foredraget hun holdt ved Brown universitetet i april 2019 var like tydelig: «Bygg, ikke bomb: For en ny amerikansk utenrikspolitikk».

Verden har siden 1945 levd i skyggen av USAs kriger. USA truer i dag Iran, og presser Russland til det ytterste. Kommer vi i 2020 til å oppleve et presidentvalg som betyr slutten på USAs aggressive utenrikspolitikk? Veien er lang, og som Tulsi Gabbard poengterer, er våpenindustrien mektig i USA. Det er likevel ikke umulig. Alle meningsmålingene er entydige: Det amerikanske folket er lei av meningsløse kriger.

Dette innlegget har også vært publisert som leserinnlegg i avisa Klassekampen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Tulsi har forhåpentligvis ikke reist på Lolita-ekspressen.
  Men det har nok onkel Joe. Bill Clinton besøkte øya 26 ganger mellom 2001 og 2003.
  Jeg lurer på hvor mange nordmenn som har besøkt øya hans.
  Uansett så er vel bevisene borte nå.

  men hvem dukker opp lenger nede på the cronicle sider annet enn:

 2. Interessant at du fikk fram dette :
  Congresswoman Tulsi Gabbard is also a member of the Council on Foreign Relations.
  Takk Anne Brit.

 3. Ingen grunn til bekymring enda. Hun har jo tatt klare standpunkt utifra at hun alltid har vært en del av det hun kritiserer. Ingenting er bedre enn å være innenfor rekkevidden. Skal du kjenne din fiende må du menge deg med fienden. Tidliger US Marine veteran fra gulfkrigen, Ken OKeef har heller ikke latt seg hjernevaske under sin militære karriere, og sagt sin hjertens mening. Selvølgelig er han blitt stempla som antisemitt og det som verre er, men det var han klar over da han gikk i strupen på makta. Vi får håpe hun får sjansen til å bevise sine standpunkter. Resten av menageriet blir Status quo…

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Bare hu holder seg edru på nach-spielet så :wink:

 5. Tulsi Gabbard er en av de meget få Demokratene som har noen som helst integritet. Resten av banden er totalt korrupte.

 6. Avatar for SHO SHO says:

  NRK reporter Anders Magnus sa det slik at det demokratiske partiet har en venstrefløy som tilsvarer venstrefløyen i partiet SV samtidig som partiet har en høyrefløy som tilsvarer det norske Høyre. Det er altså en helt enorm stor spennvidde i partiet. Og uansett hvem som blir valgt som presidentkandidat for partiet kan det vise seg at flertallet av partiets velgere (og potensielle velgere) kommer til å bli misfornøyd med den kandidat som blir valgt uansett hvem dette måtte bli. Sosialisme og sosialdemokrati har fått stadig større oppslutning i USA, dette gjør at konfliktene internt i det demokratiske partiet kommer til å øke. Partiet burde ha vært splittet i flere partier. Samtidig hamrer Trump løs med rasistiske og halvrasistiske utspill for å øke konflikten internt i det demokratiske parti og også for å skremme (hvite) velgere til å stemme på Trump. Resultatet av alt dette kan bli at Trump vinner det neste presidentvalget. Når oposisjonen mot Trump ikke klarer å samle seg er det stor mulighet for at Trump vil vinne på nytt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere