Storbank i USA tror dollaren kan miste sin rolle som reservevaluta

0

JPMorgan er en av USAs største banker. De er også en av de mektigste finansinstitusjonene i verden. I en ny analyse er de svært pessimistiske når det gjelder dollarens framtid som verdens reservevaluta.

Dollarens privilegerte posisjon har vært et fundament for USAs hegemoni i mange tiår, og dollaren har vært reservevaluta i nesten hundre år.
Men nå mener JPMorgan at det snart kan være slutt. Banken tar et historisk overblikk og noterer seg, slik vi har pekt på tidligere at Kinas andel av verdensøkonomien så seint som i 1820 var på over 30%. I 1950 var andelen falt til under 5%. Siden da har Kina gjenvunnet stadig mer terreng og landet økonomi utgjør nå om lag 20% av verdensøkonomien, eller omtrent så mye som USAs andel. JPMorgan tror dette vil fortsette, ikke minst fordi den nye veksten kommer i høyteknologiske sektorer.

Tilsammen har Kina, Russland, India og resten av Eurasia en økonomi som utgjør halvparten av den globale økonomien og to tredeler av veksten kommer der. Banken anslår at den globale middelklassen vil ha et forbruk på 30.000 milliarder dollar fra 2015 til 2030. Bare 1000 milliarder eller rundt 3% vil være knyttet til vestlige økonomier. Dette gjør at en raskt økende del av verdenshandelen og produksjonen vil skje i «det globale sør» og behovet for å bruke andre valutaer enn dollar vil øke raskt.

Faktisk sier JPMorgan at dollarens fall allerede er i gang. Siden den store resesjonen i 2008 har dollarens andel av de internasjonale bankenes reserver falt med 15%, eller 9 prosentpoeng fra 64 til 55.

JPMorgan peker også på at banker rundt i verden utvikler betalingssystemer som går rundt og utenom dollarsystemet. På grunn av USAs vedvarende og økende underskudd vil også dollaren blir stadig mer sårbar.

Les også: Farvel dollar – fint å ha kjent deg!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.