Ukraina: Zelenskij trues med «et nytt Maidan»

0
Folket i Ukraina ønsker seg antakelig alt annet enn en gjentakelse av Maidan 2014. Foto: Shutterstock

Etter at Vladimir Zelenskij ble valgt til president i Ukraina med knusende overlegne 73 prosent av stemmene samlet de vestligfinansierte NGOene i landet seg og truet den nye presidenten med «et tredje Maidan» dersom han skulle krysse diverse «røde linjer» som de trakk opp.

Zelenskijs løfter om å skape fred og normalisere forholdet til Russland har falt dem tungt for brystet. Oppropet ble koordinert av Ukraine Crisis Media Center, som er finansiert av milliardæren George Soros og det har fått underskrifter fra hele den skogen av NGOer som dessuten er finansiert av Pierre Omidyar, USAID, National Endowment for Democracy og resten av dem. (Soros-stiftelsen Open Society Foundation skriver på nettsidene sine at de støtter organisasjoner som Ukraine Crisis Media Center.)

De skriver i oppropet:

As civil society activists, we present a list of “red lines not to be crossed”. Should the President cross these red lines, such actions will inevitably lead to political instability in our country and the deterioration of international relations.

Dette oppropet ble publisert 23. mai 2019, altså i god tid før parlamentsvalget. De partiene som representerte mer eller mindre det samme som disse NGOene fikk ikke mer enn 25 prosent av stemmene, og sjøl de er splittet seg i mellom. Valget må oppfattes som ukrainske velgeres kategoriske avvisning av Maidan-fløyens trusler.

Men truslene er reelle nok, og de imperialistiske kreftene er vel forankret i det ukrainske samfunnet. Sjøl om nazistene bare fikk noen få prosent av stemmene er de velorganisert, væpnet og fullstendig hensynsløse. Zelenskij har god grunn til å være på vakt mot disse kreftene.

Forrige artikkelHundretusener i massedemonstrasjon på Puerto Rico
Neste artikkelStorbank i USA tror dollaren kan miste sin rolle som reservevaluta
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).